spektrumzdravi.cz

Aktuálně pro vás máme 1444 receptů

Zrušit filtr

Pomazánky

Francouzská paštika

Slaninu a cibuli nakrájíme na malé kostičky a orestujeme v hrnci na menším množství rozpuštěného sádla. Maso a játra očistíme, nakrájíme také na menší na kostičky a přidáme k cibuli a slanině. Vše...

Hlavní jídla

Jelení medailonky

Medailonky z jelení svíčkové potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme rozdrceným jalovcem a ovážeme kuchyňským provázkem, aby medailonky držely tvar. Pod provázek zastrčíme jehličky...

Saláty

Caesar salát

Nejdříve si připravíme zálivku. Všechny suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Chléb nakrájíme na kostičky a nasucho opečeme na pánvi. Na stejnou pánev poté dáme opéct kousky slaniny....

Hlavní jídla

Jehněčí hřbet na tymiánu a rozmarýnu

Jehněčí hřbet odblaníme, osolíme a opepříme. Lístky tymiánu a jehličky rozmarýnu nasekáme nadrobno a potřeme jimi celý jehněčí hřbet. Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém maso zprudka ze všech...

Předkrmy a chuťovky

Sushi California rolls (kalifornské rolky)

Sushi rýži uvaříme stejným způsobem, jako v receptu na Maki sushi a ochutíme ji rýžovým octem smíchaným s cukrem a solí. Podložku na sushi přikryjeme potravinovou folií, na ni položíme řasu, kterou...

Předkrmy a chuťovky

Rillettes [rijet] z vepřového masa

Sádlo nakrájíme na kostičky o velikosti asi 2x2 cm, bůček a krkovici na kostičky asi 3x3 cm. Ve velkém hrnci se silnějším dnem necháme pozvolna škvařit sádlo při nízké teplotě. Občas promícháme....

Nápoje

Domácí horká čokoláda

V nepřilnavém kastrolku pozvolna zahřejeme asi 3 lžíce mléka, čokoládu nalámanou na dílky, cukr a skořici dle chuti. Za stálého míchání necháme zahřívat, až je hmota hladká. Postupně přiléváme...

Dezerty

Medovník

Mouku smícháme s jedlou sodou a prosejeme přes sítko. Všechny ostatní ingredience smícháme a metličkou vyšleháme nad párou asi 5 minut. Smícháme s moukou a necháme přikryté utěrkou 10 minut...

Dezerty

Francouzské palačinky

Do mléka smíchaného s vejcem pomocí metličky zašleháme prosátou mouku se špetkou soli. Hladké těstíčko necháme v lednici odpočinout 20 minut. Na pánvi rozehřejeme olej s trochou másla a opečeme...

Předkrmy a chuťovky

Gravlax (marinovaný losos) s hořčičnou omáčkou

Čerstvého lososa bez kůže omyjeme, důkladně osušíme a podélně rozpůlíme. Na pracovní desku rozprostřeme větší kus potravinové folie (aby šel celý gravlax zabalit), smícháme sůl s cukrem a pepřem a...

Hlavní jídla

Domácí hovězí hamburger

Droždí rozmícháme v teplé vodě, dokud se nerozpustí. Smícháme mléko, vejce (vejce nejdříve rozšleháme a necelou polovinu si necháme na potření bulek), olej, sůl a cukr. Promícháme obě směsi a...

Ostatní

Králičí paštika s játry

Cibuli a jablka nakrájíme nadrobno, králičí maso zbavíme všech kostí a blanek a nakrájíme na kostky. Játra důkladně odblaníme, odstraníme tuk a žluč, omyjeme a necháme okapat.  Na pánvi rozpustíme...

Hlavní jídla

Rib eye steak

Aby se rib eye steak udělal tak, jak má, musí mít maso pokojovou teplotu a tloušťku asi 3 - 4 cm. Do masa jemně vmasírujeme pár kapek olivového oleje a necháme chvíli odpočinout. Na přípravu...

Hlavní jídla

Hovězí steak

Maso naporcujeme na steaky asi 3 - 4 cm tlusté. Ty potřeme kvalitním olejem a opepříme. Poté steaky necháme odležet při pokojové teplotě asi půl hodiny. Rozpálíme si olej na pánvi a steaky na ní...

Dezerty

Čokoládové suflé

Troubu rozehřejeme na 180 °C a připravíme si 4 malé formičky (ideálně porcelánové). Formičky vymažeme máslem a vysypeme cukrem. V hrnci přivedeme vodu k varu a nad hrnec postavíme mísu, čímž si...

Předkrmy a chuťovky

Tatarák z lososa

Lososa důkladně očistíme a maso nakrájíme na co nejmenší kousky. Přidáme najemno nakrájený kopr, šalotku a pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou. Posolíme, přidáme malou lžičku dijonské...

Hlavní jídla

Hovězí Stroganoff

Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme na něm na čtvrtky nakrájené očištěné žampiony. Jakmile začnou zlátnout, přimícháme najemno nakrájenou cibuli, zamícháme a necháme pozvolna asi 4 minuty dusit....

Hlavní jídla

Roastbeef

Maso na roastbeef naložíme den předem. Očistíme ho, odblaníme, osolíme, opepříme, pomažeme dijonskou hrubozrnnou hořčicí, zakapeme vínem a přidáme tymián. Takto upravené maso zabalíme do sáčku a...

Předkrmy a chuťovky

Maki sushi

Rýži proplachujeme ve studené vodě tak dlouho, dokud voda není úplně čirá. Do hrnce dáme studenou vodu a rýži do ní dáme vařit dle návodu na obalu. Po celou dobu vaření musí být rýže přikrytá...

Dezerty

Sacher dort

Korpus: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a necháme vychladnout. Žloutky oddělíme od bílků, žloutky smícháme s cukrem a vyšleháme do pěny. Bílky lehce osolíme vyšleháme do tuhého sněhu. K...

Dezerty

Čokoládové brownies

Čokoládu s máslem rozpustíme nad vodní lázní. Vejce vyšleháme do pěny a přidáme cukr. Společně prošleháme, a až vznikne hustý krém, přidáme rozpuštěnou hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa a...

Polévky

Polévka z mořských plodů

V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm nastrouhanou mrkev a nadrobno nakrájenou cibuli. Zalijeme vývarem a povaříme 10 minut. Přidáme víno, mouku rozmíchanou ve smetaně a přivedeme k varu....

Předkrmy a chuťovky

Sýrové fondue

V míse smícháme oba nastrouhané sýry, hladkou mouku, pepř, muškátový oříšek. Do silnostěnného kastrůlku dáme bílé víno s jemně nasekaným česnekem a na mírném ohni přivedeme k varu. Po hrstech...

Polévky

Vietnamská polévka Pho Bo

Kosti dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Poté slijeme, kosti omyjeme a zopakujeme postup. Pokud se na hladině opět objeví tmavá pěna, znovu slijeme a opakujeme. Jedině tak...

Dezerty

Croquembouche

Vodu dáme do hrnce, přidáme sůl, máslo a přivedeme k varu. Když začne voda vřít, přidáváme hladkou mouku za stálého míchání, aby se nám netvořily hrudky. Na mírném ohni těsto za stálého míchání...

Dezerty

Créme brulée

Utřeme žloutky s cukrem. Rozpůlíme vanilku, vyjmeme semínka a lusk i semínka se smetanou přivedeme k varu. Po vychladnutí vytáhneme vanilkový lusk a vmícháme smetanu do utřených žloutků. Musíme...

Hlavní jídla

Konfitovaná kachna

1 kachna  1 kg kachního sádla  1 cibule  mořská sůl mletý pepř  kmín Kachnu opláchneme, osušíme, naporcujeme na čtvrtky, osolíme, okmínujeme a opepříme. Cibuli nakrájíme na kolečka, přidáme...

Tip na recept

všechny recepty >

Kapustové karbanátky

Kapustu povaříme v osolené vodě do změknutí. Cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme dozlatova, česnek utřeme se solí. Uvařenou kapustu nasekáme na kousky, přidáme vejce, strouhanku, česnek, sezamová semínka, cibuli i...

Doporučené recepty

Přílohy:

Zelí s křenem

Zelí očistíme, zbavíme košťálu a nakrájíme na tenké nudličky, případně můžeme nastrouhat. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V míse obojí smícháme a pořádně promačkáme. Jakmile je vše důkladně promíchané a zelí...

Pomazánky:

Falešná humrová pomazánka z celeru a mrkve

Celer a mrkev oloupeme, nastrouháme a smícháme s citrónovou šťávou. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme a smícháme s majonézou. Pomazánku necháme v lednici alespoň 2 hodiny odležet.  Falešná humrová...

Hlavní jídla:

Jehněčí hřbet na tymiánu a rozmarýnu

Jehněčí hřbet odblaníme, osolíme a opepříme. Lístky tymiánu a jehličky rozmarýnu nasekáme nadrobno a potřeme jimi celý jehněčí hřbet. Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém maso zprudka ze všech stran orestujeme....

Dezerty:

Čokoládové suflé

Troubu rozehřejeme na 180 °C a připravíme si 4 malé formičky (ideálně porcelánové). Formičky vymažeme máslem a vysypeme cukrem. V hrnci přivedeme vodu k varu a nad hrnec postavíme mísu, čímž si připravíme vodní lázeň....

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte