spektrumzdravi.cz

Aktuálně pro vás máme 1503 receptů

Hlavní jídla

recept

Cuketové rizoto

Ingredience

Pro kolik lidí vaříte?

střední cuketa: {1} ks

rýže: {250} g

cibule: {1} ks

zeleninový vývar: {500} ml

olej

sůl

mletý koriandr

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Léčivá potravina

Stupeň zdravosti:

Zdravé, neuděláte chybu

Cuketové rizoto – recept

Troubu předehřejeme na 200 °C. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a v zapékací míse na oleji zesklovatíme. Cuketu omyjeme a osušíme. Pokud je cuketa starší s tvrdou slupkou, oloupeme ji, mladé cukety loupat nemusíme. Z cukety vydlabeme jádra, nakrájíme ji na malé kousky, přidáme k cibuli a krátce osmahneme. Rýži propláchneme a přidáme k zelenině. Vše zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme a okořeníme (místo mletého koriandru můžeme použít třeba kari). Rizoto přivedeme k varu, zakryjeme poklicí a dáme do trouby. Cuketové rizoto pečeme v troubě podle typu rýže 40 - 60 minut.

Pro sytější verzi můžeme cuketové rizoto obohatit o kuřecí maso (osmahneme na cibulce před cuketou), další druhy zeleniny (mrkev, petržel, kukuřice, hrášek – vždy začínáme přidávat na cibulku na kousky nakrájenou zeleninu od nejtvrdší) a/nebo můžeme rizoto posypat strouhaným sýrem.

Hodnocení receptu:

Hodnotilo 0 lidí

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Podobné recepty

Hlavní jídla

Chřestové rizoto s hráškem

Na rozehřátém oleji necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rýži, orestujeme a zalijeme vínem. Víno necháme odpařit a přidáme naběračku horkého vývaru. Při mírné teplotě a za občasného...

Hlavní jídla

Dýňové rizoto s tymiánem

Dýni nakrájíme na menší kostičky. Pokud použijeme dýni Hokkaidó, nemusíme ji loupat, ostatním druhům dýně ale slupku oloupeme. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, zeleninový vývar ohřejeme. Na...

Hlavní jídla

Šafránové rizoto

Na pánvi s olejem zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme orestovat rýži, přidáme prolisovaný česnek, zalijeme vínem, které necháme odpařit. Přidáme šafrán, zalijeme asi 100 ml vývaru, který...

Hlavní jídla

Pravé italské rizoto

Na polovině másla na mírném ohni osmahneme cibulku spolu s česnekem, přidáme nepropláchnutou italskou rýži a necháme 2 minuty orestovat. Přilijeme víno, necháme odpařit a po částech přiléváme vývar...

Hlavní jídla

Zeleninové rizoto

Rýži důkladně několikrát propláchneme, až z ní poteče čirá voda. Na oleji necháme rozpustit asi 1 lžičku másla a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme rýži a mícháme tak dlouho, až...

Tip na recept

všechny recepty >

Petrželové pesto

Do mixéru vložíme petržel, ořechy, česnek, citronovou šťávu, kůru a parmazán. Všechny ingredience rozmixujeme, následně přilijeme olivový olej a pouze lehce promícháme. Petrželové pesto je skvěle využitelné v různých...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Doporučené recepty

Přílohy:

Zapečená zelenina

Cuketu a mrkev nakrájíme na tenká kolečka nebo kostičky, cibuli a česnek nadrobno. Na pánvi osmahneme na rozehřátém másle mrkev, zalijeme zeleninovým vývarem a dusíme asi 5 minut. Přidáme cibuli, hrášek, česnek,...

Hlavní jídla:

Pilaf

Nakrájenou cibulku zpěníme, přidáme špetku skořice, římského kmínu, kardamomu, koriandru, badyán, bobkový list a nové koření. Zasypeme syrovou rýži, zalijeme naběračkou vývaru, necháme vyvařit a postup opakujeme,...

Hlavní jídla:

Krevetové rizoto

Rozpálíme si pánev s trochou oleje a necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme rýži a restujeme asi 2 minuty. Přidáme prolisovanou polovinu česneku, krátce orestujeme a zalijeme vínem. Povaříme, aby se...

Přílohy:

Cuketový nákyp

Cuketu dobře omyjeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli a šunku nakrájíme najemno, a sýr nastrouháme. Přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem, vejce, prolisovaný česnek, olej a koření podle chuti. Dobře zamícháme a...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte