Pýchavka obecná /Lycoperdon palatum/

▪ Pýchavka obecná - vzhled

Plodnice je vysoká 3 – 7 cm a široká 2 – 4 cm. Většinou má hruškovitý tvar, na vrcholku bývá zaoblená nebo s hrbolkem. Je hustě pokrytá drobounkými ostny, v mládí je bělavá, později okrově hnědavá, ve stáří s nevelkým otvorem na temeni. Po zaschnutí je papírovitá. V mládí pokrývají zmiňované ostny také zúženou stopkovitou část plodnice.

Dužnina uvnitř plodnice je v mládí bělavá, později žlutoolivová a nakonec se mění na olivově hnědý prach.

▪ Pýchavka obecná - výskyt

Pýchavka obecná roste od června do listopadu jednotlivě nebo ve skupinách v sadech, v zahradách, na pasekách, u cest a na pastvinách, v listnatých, méně často i v jehličnatých lesích.

▪ Pýchavka obecná - vliv na zdraví

V několika ojedinělých případech byla zaznamenána zdravotní rizika související s vdechnutím drobných prachových výtrusů právě pýchavek rodu Lycoperdon. Toto onemocnění se někdy označuje jako lykoperdonóza. Většinou souvisí se záměrným vdechováním velkého množství výtrusů pýchavek, někdy v souvislosti s pověrami o jeho léčivých účincích (zastavuje prý krvácení z nosu). Následky byly kašel, horečka, myalgie, únava a potíže s dýcháním, všechny symptomy postupně odezněly.

▪ Pýchavka obecná - možnosti využití

Pýchavka obecná je dobrá jedlá houba, použitelná jen v mládí, kdy je vnitřek plodnice čistě bílý, pružný a měkký. Použít se dá do polévek a chutná je i houbová omáčka. Plodnice se dají opražit na škvarky nebo připravit jako mozeček. Nehodí se však k nakládání, sušení nebo do smaženice. V minulosti byla z plodnic připravována tinktura proti různým kožním onemocněním, vyrážkám nebo i astmatu. Pýchavka obecná se využívala i jako diuretikum.

▪ Pýchavka obecná - recept

Dušené pýchavky

500 g pýchavek
1 cibule
2 lžíce oleje
1 lžíce másla
sůl
pepř
parmezán na posypání
sekaná petrželka

Na rozpáleném oleji osmahneme drobně pokrájenou cibuli dorůžova. Přidáme očištěné a na silnější plátky nakrájené pýchavky, osolíme, opepříme a dusíme tak dlouho, až se většina šťávy odpaří. Pak přidáme rozpuštěné máslo a ještě chvilku podusíme. Na talíři sypeme parmezánem a sekanou petrželkou. Jako přílohu volíme hranolky či brambory.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1358x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.