Penízovka smrková /Strobilurus esculentus/

▪ Penízovka smrková - vzhled

Klobouk bývá 1 - 4 cm široký, zpočátku nízce vyklenutý, záhy však ploše rozložený, občas mívá hrbolek. Barva tmavě hnědá, okrově hnědá, šedookrová až bílá. Za vlhka bývá slizký a prosvítá skrz něj rýhování. Je jen tence masitý, hladký a lysý.


Třeň bývá v podzemní části chlupatý, jinak je lysý, hladký, pružný a tuhý. Nehodí se ke konzumaci. Pod kloboukem bývá bílý a směrem k bázi přechází do okrové až červenavě okrové barvy. Bývá dlouhý 2 - 10 cm v závislosti na ponoření šišky pod povrchem.

Dužnina je bělavá, má slabou houbovou vůni a mírnou chuť.

▪ Penízovka smrková - výskyt

Penízovka smrková se vyskytuje výhradně ve smrčinách či smíšených lesích se smrky. Vyrůstá ze starých smrkových šišek většinou ve více než jedné plodnici. Upřednostňuje šišky ponořené v zemi. Nemá ráda vápenitou půdu.

▪ Penízovka smrková - vliv na zdraví

Látkou, která je u mnohých hub pro člověka asi nejcennější je glukan, jehož účinky ocení zejména lidé s diabetes. Tato látka vykazuje velmi příznivý vliv na krev a cévní soustavu, zbavuje tělo cholesterolu a prospívá správné funkci srdce. O glukanu je také známo, že se využíval jako prevence vzniku rakoviny vyvolané radioaktivním zářením. Glukan také pomáhá v boji s bradavicemi a jinými kožními problémy. Tuto látku řadíme mezi přírodní polysacharidy, pomáhá udržovat lidský organismus v rovnováze a posiluje jeho obranyschopnost.

▪ Penízovka smrková - možnosti využití

Penízovka smrková je velmi chutná, první jarní houba, u které se konzumují jen klobouku. Vhodná je zejména do polévek.

▪ Penízovka smrková - recept

Houbová polévka

2 velké brambory
300 g hub
800 ml vývaru
sůl
pepř
kmín
1 lžíce másla
1 lžíce oleje
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
2 vejce
200 ml mléka

Oloupané, omyté a na kostky pokrájené brambory a očištěné a pokrájené houby vložíme do hrnce, zalijeme studeným vývarem, přidáme sůl, pepř, kmín. Vaříme tak asi 15 minut. Rozehřejeme máslo a olej, zesklovatíme cibuli, zaprášíme hladkou moukou, až vznikne světlá jíška, rozšleháme ji s mlékem. Vlijeme za stálého míchání k základu a na mírném ohni 10 - 15 minut povaříme. Všleháme vejce a odstavíme.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 629x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.