Máta polej /Mentha pulegium/

Foto: Wikimedia, Autor: Llez

čeleď: hluchavkovité

Máta polej – popis

Máta polej tvoří zpočátku malou rostlinku s úzkými listy, které vydávají silnou mátovou vůni. V průběhu léta se lodyhy vzpřimují a vyrostou do výšky až 0,5 m a rozvinou se do hustého koberce. Kolem horního páru listů jsou lichopřesleny fialovorůžových kvítků.


Máta Polej – léčivé účinky

Máta polej má zklidňující účinky na nervovou soustavu, mírní bolesti, podporuje vylučování žluče a trávení, uvolňuje křeče a nadýmání, působí proti průjmu a má protizánětlivé účinky. Mátu můžeme inhalovat při zánětu horních cest dýchacích. Všechny druhy mát (peprná, kadeřavá, marocká a polej) mají obdobné účinky.

Použitelné části máty poleje: kvetoucí nať

Období květu: červen až srpen

Máta Polej – použití v kuchyni a pěstování

Její list silně voní, může s mírou přidávat do salátů, polévek a omáček. Především dříve se máta polej používala hodně jako léčivá rostlina, hlavně ke zlepšení zažívání. Pomáhá při špatném trávení a kolice a účinkuje proti křečím, takže ulehčuje i menstruační bolesti. Olej z máty se zpracovává do mastí ke zlepšení prokrvení kůže a používá se také hodně jako prostředek proti vším.

Oblastí původního rozšíření této rostliny byl jihozápad až střed Evropy, ale jako zahradní rostlině se jí dobře daří i jinde, kromě nejstudenějších oblastí. Dává přednost vlhké kyselé písčité půdě. V magii je máta polej považována za bylinu bohyně Demeter. Traduje se, že chcete-li získat peníze, je dobré smíchat mátu s heřmánkem a magnetovcem. Po hádce vyčistíte vzduch tím, že k mátě přidáte bazalku. Máta polej se používala k ochraně, zajištění domácího štěstí a v rituálech pro získání sebedůvěry.

Tip: Okurkový salát s jogurtem a mátou

2 okurky
kefír
pepř
fenykl
sůl
česnek
olivový olej
vinný ocet
máta polej

Dvě salátové okurky nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnečku jogurtu nebo hustého kefíru rozmícháme 2 stroužky česneku utřené se solí, 2 vrchovaté lžíce čerstvých posekaných mátových lístků, špetku mletého bílého pepře a fenyklu, 2 lžíce olivového oleje a lžíci vinného octa. Smícháme okurky se zálivkou, podle chuti dosolíme nebo dopepříme. Podáváme chlazené, ozdobené mátovými lístky, případně kostičkami cukrového melounu.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1750x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.