Zelí

Jen málokterá zelenina má v sobě tolik vitamínů jako právě zelí. Může nám pomoci od mnohých neduhů, a vyniká i všestranností využití v kuchyni.

Léčivé účinky zelí

Zelí, převážně v jeho kysané formě, můžeme používat na mnoho zdravotních obtíží. Trpíte-li na žaludeční vředy, pomůže vám šťáva vymačkaná ze zelí. Ta také přispívá ke zlepšení zdravotního stavu při kašli a nachlazení, je účinná při prevenci proti onemocnění srdce a ledvin, dále působí močopudně, napomáhá při arterioskleróze i při obezitě.

Zelí ale působí i proti bakteriím a dokonce má vliv i na zlatého stafylokoka a bakterie tuberkulózy. Je vhodné i při léčbě dny, žlučníkových kamenů, na bolesti hlavy, onemocnění sleziny, na zvýšení chuti k jídlu, při chronické poruše trávení, jako močopudný a lehce projímavý prostředek a na mnoho dalších neduhů.

Kysané nebo čerstvé zelí si nemusí odpírat ani diabetici, pacienti s nemocnými játry nebo žlučovými kameny. Šťáva nebo odvar ze zelí se používá i k léčbě zánětu hrtanu nebo průdušek.

Kdy zelí škodí?

Není znám žádný případ, kdy by zelí vyloženě uškodilo našemu organismu. Někdy může nadměrná konzumace zelí způsobit nadýmání, které můžeme zmírnit přidáním kmínu, majoránky nebo fenyklových semínek do pokrmu.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Zelný salát s mrkví

Nejprve si nakrouháme zelí. Nejsnazší je to v robotu, pokud ho ale nemáme, zelí nožem nakrájíme na co nejtenčí plátky. Zelí v rukách promačkáme, aby pustilo šťávu. Mrkve nastrouháme na struhadle najemno a jablka...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte