Špenát

Špenát, zejména v čerstvém stavu, je stále oblíbenější surovinou v českých domácnostech. Má nejen široké využití v kuchyni, ale také mnoho zdravotních benefitů. 

Špenát a jeho léčivé účinky

Špenát má příznivé účinky na činnost srdce, napomáhá při tvorbě krve, posiluje imunitní systém, zlepšuje paměť a celkově prospívá našemu mozku. Naše nehty a vlasy budou díky němu silnější a zdravější, kosti a zuby budou pevnější. Špenát také zlepšuje látkovou výměnu, pomáhá při zácpě, působí na zdraví pokožky a odvodňuje organismus.

Dostatek kyseliny listové ve špenátu má vliv na větší hmotnost dítěte při porodu, snižuje riziko předčasného porodu a vrozených vad. Je proto těhotným ženám vřele doporučován.

Od pradávna se špenát používal na léčení anémie a vysokého krevního tlaku. Nové výzkumy zjistily, že má i velký vliv na obnovu našich buněk a celkovou detoxikaci organismu. Lutein spolu s dalšími látkami je účinnou prevencí proti rakovině žaludku a plic.

Betakaroten a vitamín E zachytávají volné radikály, hořčík uvolňuje svalové křeče.

Kdy špenát škodí?

Špenát díky velkému množství vitamínu K, který zajišťuje správnou srážlivost krve, nesmí jíst lidé užívající Warfarin nebo jiný předepsaný prostředek na ředění krve. Špenátu by se měli vyhýbat i lidé postižení dnou nebo ti, co trpí ledvinovými kameny.

Víte, že…

...mýtus o rychlém růstu svalů je nepravdivý a špenát v sobě zdaleka neobsahuje tolik železa, jako se vždy tvrdilo? Šlo o pouhou matematickou chybu při výpočtu množství železa ve špenátu, kde došlo k posunutí desetinné čárky o jedno místo. Lidé se tak mysleli, že špenát obsahuje 10x více železa, než ve skutečnosti. Tento mýtus podpořila i animovaná pohádka Pepek námořník.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Špenátová polévka

Na rozpuštěném másle orestujeme cibuli dozlatova, přidáme nadrobno nakrájený česnek, špenát, osolíme, opepříme, přidáme horký vývar a asi 5 minut povaříme při nízké teplotě. Rozmixujeme, přidáme špetku muškátového...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte