Máta

Mátový čaj, bonbóny, čokoláda, koktejl, mastičky i zubní pasty. Máta se svou typickou aromatickou vůni patří mezi oblíbenou bylinku, která se přidává do mnoho potravin, nápojů a dalších produktů. Díky spoustě prospěšným látkám, které osahuje, se řadí k léčivým rostlinám s blahodárnými účinky.

Léčivé účinky máty

V přírodě máme několik druh máty, mezi nejznámější patří máta rolní, vodní, dlouholistá a vonná. Máta obsahuje především fenoly, třísloviny, silice a flavonoidy. Díky těmto látkám je máta hojně využívána v lékařství pro léčení mnohých potíží.

  • Máta se využívá například pro léčbu revmatismu.
  • Její léčivé účinky můžeme využít i při potížích se žlučovými kameny.
  • Máta pomáhá také při bolestech nervů, které dokáže zklidnit.
  • Osvědčila se také při problémech s průjmem.
  • Máta je ideálním pomocníkem při nachlazení a chřipce.
  • Díky antibakteriálním a antivirálním vlastnostem podporuje celkově imunitní systém.
  • Máta díky tomu, že obsahuje éterický olej mentol, stimuluje receptory vnímající chlad. Právě kapky proti kašli nebo zubní pasty vyvolávají v ústech pocit chladu.
  • Dokonce se přidává máta do mastí a mnohých krémů i kosmetiky, a to díky silnému aroma.
  • V syrovém stavu se často používá máta jako ochucovadlo do salátů i omáček.

Zajímavosti o mátě

Mátu hodně využívali již lidé starého Egypta, Řekové i Římani. Stala se pro ně každodenní součástí života, kdy ji využívali jako voňavku, na výplach úst, dělali z ní čaje nebo dokonce i zubní pastu. Máta je sice pro mnoho lidí vzácnou léčivou bylinkou, ale roste jako plevel. Dokáže růst všude, kde jí dovolíte. Dobré je sázet mátu do květináče, abyste měli její růst pod kontrolou. Díky typickému tvaru listů a vůni se velmi snadno rozpoznává, jen těžko si ji můžete splést s jinou rostlinkou. Zajímavostí je, že i když je lidem vůně máty velmi příjemná, hmyz nebo krysy ji nemají rádi. Proto někteří zahrádkáři sázejí v blízkosti záhonků se zeleninou mátu, aby odradili nežádoucí škůdce.

Přečtěte si také, jak správně mátu pěstovat.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Domácí melounová limonáda

Mátu nebo meduňku zalijeme vodou (na 1 porci 250 - 300 ml) a necháme odstát asi 30 minut. Meloun zbavíme slupky a jadérek, nakrájíme a rozmixujeme. Smícháme s ochucenou vodou a podle chuti osladíme.  Melounová limonáda se podává s ledem.

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte