Lilek

Podlouhlé, tmavě fialové až černé bobule lilku neboli baklažánu nejlépe rostou ve vlhkém a teplém prostředí, a proto se u nás často pěstují ve sklenících podobně jako papriky. Lilek si získává v českých kuchyních stále větší oblibu nejen pro jedinečnou chuť, ale i účinky na zdraví. 

Lilek a jeho účinky na zdraví 
  • Přestože obvyklým způsobem konzumace je tepelná úprava, lidé mohou využívat také šťávu z čerstvého lilku, která má antibiotické účinky. Jelikož plody jsou z 90 % tvořeny vodou, šťávy bude vždy dostatek.
  • Plody lilku jsou vhodné k přípravě mixovaného nápoje smoothie, který pomůže snížit cholesterol v krvi.
  • Lilek zabraňuje vzniku volných radikálů v těle, což předchází vzniku rakovinotvorných buněk.
  • Je také výborným zdrojem draslíku, v tomto směru předčí i zelí, cibuli, mrkev a salát. Obsahuje i řadu dalších minerálů a prvků, například železo, hořčík, sodík zinek a mangan, které ovlivňují kvalitu vlasů a nehtů.
  • V lilku můžeme nalézt také rutin, který brání lámavosti drobných krevních kapilár a působí jako prevence proti žilním onemocněním.
  • Díky vysokému obsahu pektinů zlepšuje střevní mikroflóru a pomáhá s činností peristaltiky střev, což odstraní potíže se zácpou.

Zajímavosti o lilku

  • Před smažením nebo pečením jej posypte solí, lilek vypotí velké množství vody a zbaví se případné hořkosti.
  • Lilek obsahuje nikotin, avšak množství se nevyrovná ani pasivnímu kouření. Abyste tělu dopřáli tolik nikotinu, kolik je v jedné cigaretě, museli byste sníst 9 kg lilku.
  • Arabové a Španělé považují lilek za afrodiziakum, zvláště díky obsahu vitamínu B3, který pomáhá tvorbě hormonů estrogenu, progesteronu a testosteronu.
  • Lilku se také přezdívá šlechtic nebo král mezi zeleninou.
  • Nové odrůdy lilku se zbarvují do růžové nebo bílé barvy a výjimkou nejsou ani lilky proužkované.
  • V 15. století, kdy lilek přišel do Evropy, se jeho rostliny s růžovými květy považovaly za okrasné.
Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Zeleninový špíz

Cuketu a papriky očistíme, podélně rozkrojíme a společně s lilkem nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme na čtvrtiny a rozdělíme na plátky. Všechnu zeleninu dáme do misky a promícháme.  Do citrónové šťávy přimícháme...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte