Kefír

Mléčný nápoj s léčivými účinky a osobitou chutí - to je kefír. Jeho vliv na naše zdraví je nezpochybnitelný: slouží jako obrana před rakovinou, prospívá zažívání a podporuje činnost nejrůznějších orgánů. Někteří dokonce považují kefír za lék proti stárnutí. Jeho každodenním pitím našemu tělu dáváme dostatek probiotických bakterií a cenných vitamínů a minerálů.

Léčivé účinky kefíru

Mocné probiotické bakterie

Kefír našemu tělu prospívá hlavně svými probiotickými bakteriemi, které pomáhají udržovat správnou mikroflóru trávicího traktu. Zabraňují zde množení a růstu škodlivých bakterií. Dokonce působí preventivně proti rakovině tlustého střeva. Probiotické bakterie ale také napomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, vstřebávat minerály a ionty a mírnit alergie na potraviny. Příznivě působí také na náš imunitní systém.

Kefír jako obrana před rakovinou

Kefír má přímo skvělé účinky v boji proti rakovině. Fermentované výrobky, mezi které kefír patří, pomáhají ničit několik různých typů nádorů. Kromě prevence rakoviny tlustého střeva je prokázané, že pravidelná konzumace kefíru pomůže zastavit růst rakoviny prsu. Kefír ničí jedny z nejsilnějších karcinogenů – aflatoxiny. Prospívá i celkové detoxikaci organismu, což je pro prevenci rakoviny důležité.

Kefír se lehce tráví a léčí střevní problémy

Kefír má oproti jiným mléčným výrobkům výhodu lehčí stravitelnosti. Je to tím, že je kysaným mléčným výrobkem. Zároveň obsahuje méně laktózy. Je to díky enzymům, které uvolňují ve vodě nerozpustné látky. Ti z nás, kteří mléčné výrobky hůře tráví, by měli sáhnout po kefíru. Zabraňuje hnití potravy ve střevech, a celkově odkyseluje organismus. Pomůže nám s průjmy, zácpami a dalšími střevními problémy. Díky snižování cholesterolu, dobré stravitelnosti a cenným látkám by měl mít své místo i v dietním jídelníčku.

Dobrý na žlučník, nervy, srdce i kosti

Kefír má silné protizánětlivé účinky, a to jak na vnější, tak vnitřní záněty. Pomůže nám s onemocněním nervů, žlučníku a krve. Příznivě působí na léčbu sklerózy a slouží jako prevence infarktu. Pokud užíváme antibiotika, bude se nám kefír hodit. Nejenom, že obnovuje antibiotiky narušenou střevní mikroflóru, ale dokonce účinnost některých antibiotik podpoří. Zpevní naše kosti, zlepšuje jejich hustotu.

Recept na dlouhověkost

Kefíru se přisuzuje i příznivý účinek na dlouhověkost. Obyvatelé Mongolska, odkud kefír pochází, jej konzumovali opravdu často a dožívali se úctyhodného věku. Tím se dále zabýval laureát Nobelovy ceny Ilja Iljič Mečnikov, který ve své studii o dlouhověkosti tyto účinky kefíru potvrdil. Podle něj je stárnutí organismu způsobené střevní mikroflórou, a je tedy potřeba ji dostatečně pročišťovat.

Víte, že...

  • ...kefír je lepším zdrojem probiotik než jogurt?
  • ...domácí kefír má desetkrát více probiotických organismů než kefír kupovaný v obchodech?
  • ...kefír je dobré pít každý den? Začněme ale s malými dávkami – tělo si na něj musí zvyknout.
  • ...kefír pochází z Kavkazu a Tibetu?

Existuje i „kefír“ z vody, jsou totiž dva druhy kefírové kultury. První se živí laktózou, zatímco druhému se dobře žije ve slané vodě.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Kefírové lívance

Do kefíru pomocí metličky zašleháme vejce a špetku soli, postupně zašleháme i mouku po lžících, jedlou sodu a cukr. V lívanečníku rozehřejeme olej a lívance osmažíme z obou stran dozlatova. Kefírové lívance odkládáme...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte