Křemenáč osikový /Leccinum aurantiacum/

▪ Křemenáč osikový - vzhled

Klobouk má sytější tmavě červenou barvu. Ta může být i od oranžovočervené až do hnědočervené. Šířka klobouku křemenáče osikového je 4-15 cm.

Rourky jsou olivové až žlutavě sivé. Na řezu mají zbarvení hnědočervené až vínově červené barvy, někdy mohou být i nafialovělé.

Třeň je až 20 cm vysoký a 5 cm široký. Drobné šupiny na třeni jsou zpočátku bílé, později získávají jemný odstín žluté. Časem je také odspodu oranžový až kaštanově hnědý. Výtrusný prach je hnědý.

Dužnina je nejtvrdší v dolní části třeně. Zbarvuje se do zelené, modrozelené až ultramarínově modré.

▪ Křemenáč osikový - výskyt

Křemenáč osikový tvoří mykorrhizy s osikou, jak už je patrné z názvu. Mimo to ale také s topolem. Najdeme ho nejčastěji v lese, ale vzácností není ani mimo něj. Snadno si ho můžeme splést s křemenáčem březovým. To by nám ale nemělo vadit, protože použití při přípravě pokrmů je stejné.

▪ Křemenáč osikový - vliv na zdraví

Přestože čerstvé houby obsahují až 95 % vody a mají nízkou energetickou hodnotu, jejich výživná hodnota je vysoká. Obsahují cukry, bílkoviny, aminokyseliny, minerály a stopové prvky. Tyto látky naše tělo potřebuje. Například v mladých plodnicích se nachází nejvíce bílkovin. Křemenáč osikový je také vhodný k redukčním dietám. Je vydatný a má nízkou energetickou hodnotu.

▪ Křemenáč osikový - možnosti využití

Křemenáč osikový je jedlá a také chutná houba. U starších křemenáčů si musíme dát pozor na zdřevnatělý třeň a naopak velmi měkký klobouk. Je vhodný do polévek, do houbových směsí nebo základů pod masa nebo jako smažený řízeček. Výborný je také naložený v octovém nálevu či konzervovaný v soli nebo tuku. Je možné ho i usušit. Použít se tedy dá do všech typů houbových pokrmů.

▪ Křemenáč osikový - recept

Ovar z křemenáčů

200 g hub
sůl
hořčice
křen
cibule
chleba

Křemenáče očistíme a nakrájíme na větší kousky. Dáme do osolené vody, přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Houby můžeme také jen podélně rozpůlit, na talíři pak vypadají lákavě. V tom případě je vaříme asi o 5 minut déle. Uvařené křemenáče scedíme a podáváme horké s křenem, kremžskou nebo plnotučnou hořčicí a chlebem. Houbový ovar je dietní a chutný.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1267x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.