Pickles neboli kvašená zelenina

Jak správně připravit zdraví prospěšné Pickles?

Kvašená zelenina neboli Pickles má velmi dlouhou tradici. Je to dokonalý způsob skladování zeleniny po celý rok, hlavně přes zimu, kdy se nám čerstvé zeleniny nedostává. Díky mléčnému kvašení si zelenina uchovává vysoký obsah vitamínů a u některých druhů  se jejich množství kvašením i dosti zvyšuje.

Konzumace kvašené zeleniny, která obsahuje kromě spousty vitamínů i minerály a enzymy, podporuje trávení, udržuje optimální funkci střev, zdravou střevní mikroflóru, pročišťuje krev a posiluje imunitu (obranyschopnost organismu). A příprava Pickles navíc není nikterak složitá. Nejčastěji se na Pickles používá jako základ zelí, ovšem fantazii se meze nekladou. Dosti záleží na chuti, ale i potřebě některých látek. 

Pickles se doporučuje jíst velmi často. Může se jednat i o jistý druh mlsání, za který vám ovšem vaše vnitřnosti budou vděčny. I vy sami se budete cítit lépe s čistým svědomím, že mlsáte zdravě. 

Existuje velká spousta receptů a teorií na nejlepší Pickles, každému ale nejlépe prozradí jeho vlastní tělo a potažmo i hlava, jaká kvašená zelenina bude danému jedinci vyhovovat. Každý organismus je jiný a jinak reaguje, proto neexistuje obecný a jediný správný recept na Pickles pro každého. Podělíme se tedy jen o inspiraci na přípravu Pickles. 

Jak na přípravu Pickles?

Obecně by se dalo doporučit, abyste Pickles nikdy tepelně neupravovali. Není to striktně vitariánské doporučení, byť by mnozí mohli namítnout, že tak je to nejzdravější. Pickles není čistě syrová strava, neboť prochází procesem kvašení. Jaký má kvašená zelenina vliv na zdraví, je lepší odpozorovat, než si podle někoho vsugerovávat stigmata. Avšak tepelná úprava by mnohé látky, jak syrové, tak i získané kvasnou přeměnou, znehodnotila. 

Zelenina na Pickles

Nejen v sezóně, ale v průběhu celého roku, je na trhu nepřeberné množství surovin, tudíž máme i nepřeberné množství podnětů k experimentům. Často se Pickles dělá z více druhů zeleniny, jednak kvůli chuti, ale i čerstvosti. Kromě zelí můžeme pro přípravu Pickles použít například mrkev, cibuli, celer, kedlubnu, ředkev, brokolici, květák, červenou řepu atd. Pro dochucení pak využijeme kmín, křen, zázvor, česnek, chilli a jiná oblíbená koření a přírodní dochucovadla. 

Nádoby na Pickles

Pickles se konzumuje v mnohých kulturách po celém světě. Podle toho se vyvíjí i vybavení, co se k tomuto druhu stravy a především její přípravy užívá. Na Pickles se používají nejlépe keramické nádoby menšího objemu ve větším množství. Klasické kysané zelí vydrží v nádobách déle, zde tedy můžeme použít i nádoby velkého objemu. Existuje i více variant nádob na kvašenou zeleninu, ale keramika je stále na předním místě. A to nejen kvůli svým vynikajícím technologickým vlastnostem, ale i pro vysokou estetickou hodnotu.

Recepty na Pickles

Pickles ze zelí a mrkve

Na 1 litr Pickles

  • 1/2 kila bílého zelí
  • 1 větší mrkev
  • 1% soli = 6 gramů
  • kmín, pepř,...
  • keramická kvasící nádoba (nebo minimálně litrová sklenice)

Pickles ze zelí a mrkve - recept

Očistíme zeleninu, nastrouháme ji podle svého uvážení (jemnější kousky budou kvasit rychleji a vyžadují méně lisování) a důkladně promícháme. Naplníme keramickou nádobu a silou napěchujeme, aby pustila co nejvíce šťávy. Zatížíme pokličkou a zajistíme dřevěnou tyčkou protaženou víkem a zajištěnou gumou. Necháme při pokojové teplotě kvasit 3 - 5 dní. Uložením do lednice se kvašení zastaví a v chladu vydrží i několik měsíců. Důležité je, aby kvašená zelenina byla stále ponořená ve šťávě, která zároveň plní funkci konzervantu

Pickles s feferonkami

Na 5 litrů pickles

  • 3 kg zelí
  • 1 kg mrkve
  • 1/2 kg cibule
  • 1/2 kg jablek
  • 2 malé feferonky
  • 4 polévkové lžíce soli

Zelí, mrkev, cibuli a jablka nastrouháme, feferonky nakrájíme nadrobno a vše se solí důkladně promícháme. Napěchujeme do keramické nádoby na Pickles a necháme v pokojové teplotě kvasit 7 - 14 dní. Opět nesmíme zapomenout, že kvašená zelenina musí být ponořená ve šťávě. 

Pickles je dokonalý způsob, jak si na zimu uchovat blahodárné přírodní látky ze zeleniny a posílit obranyschopnost organismu přirozeně, bez používání chemických léků.


Stáhnout v PDF

Přečteno: 383x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.