Hřib královský /Boletus regius/

▪ Hřib královský - vzhled

Klobouk je 5 – 15 cm široký, v mládí polokulovitý, pak vyklenutý nebo polštářovitě masitý. Na žlutorůžovém podkladu jemně červeně vláknitý, naspodu s drobnými, zářivě zlatožlutými póry.

Třeň je kyjovitý, citrónově žlutý. Je vysoký 5 - 14 cm a široký 3 – 5 cm, má jemnou síťku.


Dužnina
je žlutá a nemění barvu. Výtrusy jsou žlutozelenavé.

▪ Hřib královský - výskyt

Hřib královský roste velmi vzácně od května do října v listnatých lesích na vápencích a bázických vyvřelinách v teplých oblastech pod duby, habry, buky apod.

Je jedlý, ale nesmí se sbírat!!! Hřib královský se v lesích České republiky objevuje jen velmi málo. Díky tomu, je zapsán v červené knize pro ČR i SR. Současná legislativa umožňuje u těchto druhů uložení pokuty za sebrání plodnic či narušení stanoviště fyzické osobě až do 50.000,- Kč!

Dužnina zůstává krásně žlutá i po usušení. Ani nezkušený houbař jej nemůže zaměnit za žádný jiný hřib. Lidových názvů mnoho nemá. Někde mu říkají královák, růžák nebo žluťák.

▪ Hřib královský - vliv na zdraví

Hřib královský má vlastnosti jako ostatní jedlé houby rodu Boletus, obsahuje řadu stopových prvků, je chutný a aromatický. Houby obsahují množství esenciálních aminokyselin. Některé druhy hub, například právě hřiby, nebo i žampiony jich mají více než maso. Protože je tato houba zákonem chráněná, musíme se v jídelníčku obejít bez ní i jejich účinků.

▪ Hřib královský - možnosti využití

Vzhledem k tomu, že je hřib královský zákonem chráněný, nelze s jeho využitím v kuchyni počítat, přesto je o něm známo, že je velmi chutný a vhodný k úpravě na všechny známé úpravy hub. Hřib královský většina běžných houbařů asi nikdy na vlastní oči neuvidí. I když jsou v České republice lokality, kde se občas objeví, roste v tak malém množství, že na něj narazí jen málokdo. Zajímavé je, že většina kriticky ohrožených druhů, hřib královský nevyjímaje, je tak nepřehlédnutelná, že si jich hned každý všimne a neznalý zákona je i utrhne.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1651x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.