Hřib dutonohý /Boletinus cavipes/

Foto: www.houbar.cz

▪ Hřib dutonohý - vzhled

Klobouk je oranžově žlutý, často ale i červenavě hnědý, zpočátku klenutý, ale brzy rozložený, měkký, pružný. Povrch má pokrytý tmavšími, do soustředěných kruhů umístěnými plstnatými šupinkami. Uprostřed klobouku je typický vyklenutý hrbolek. Je široký 3 - 10 cm.

Trubky jsou vysoké 10 mm. Žlutá ústí (póry) jsou nápadně velká, protáhlá a dělená přehrádkami, v mládí zastřená bílým závojem, který záhy mizí a zanechává jen nevýrazný hnědý prsten.

Třeň je dosti krátký 3 - 6 cm, tlustý 5 - 2 cm, válcovitý, dole ztloustlý, hnědavý, uvnitř v celé délce dutý. Odtud pochází název hřib dutonohý.

Dužnina je šťavnatá, žlutavá, neměnlivá, jedlá, mírně nakyslé chuti a příjemné vůně. Výtrusy jsou velké, hladké, žluté. Výtrusný prach je žlutavý.

▪ Hřib dutonohý - výskyt

Hřib dutonohý roste převážně na hlinitých půdách pod modříny. Najdeme jej od pozdního léta konec července, hlavně však na podzim v září a říjnu, někdy i v listopadu. Hřib dutonohý je sice jedlý, ale je dost tuhý. Zaměnit se dá pouze s houbami hřibovitými, které jsou většinou jedlé, navíc roste pod modříny, kterých je v lesích ČR poskrovnu.

▪ Hřib dutonohý - vliv na zdraví

Přestože čerstvé houby obsahují až 95 % vody a mají nízkou energetickou hodnotu, jejich výživná hodnota je vysoká. Obsahují cukry, bílkoviny, aminokyseliny, minerály a stopové prvky. Tyto látky naše tělo potřebuje. Například v mladých plodnicích se nachází nejvíce bílkovin. Houby obsahují chitin, který napomáhá pohybu střev a tím i trávení, a také množství esenciálních aminokyselin. Některé druhy hub, například hřiby, nebo žampiony jich mají více než maso. Houby však obsahují i aminokyseliny, které naše tělo nevyužívá a které mohou u některých jedinců způsobit alergickou reakci.

▪ Hřib dutonohý - možnosti využití

Hřib dutonohý je jedlý a celkem chutný. V kuchyni je dobře použitelný pro všechny úpravy. Může se konzervovat, např. je výborný v octovém nálevu. Obtížně se suší. Doporučuje se nepřipravovat jej samotný, nýbrž ve směsích, neboť má trochu svíravou chuť. Tato houba je bezdůvodně opomíjena. Přitom u ní nehrozí záměna s jedovatými houbami a připravená ve směsi s jinými druhy je velmi důležitý.

▪ Hřib dutonohý - recept

Houbová směs pod maso nebo na topinky

1  kg tvrdých hub
500 g cibule
500 kg paprik
kečup jemný
kečup ostrý
česnek
1 hlavička
sůl
černý mletý pepř
drcený kmín
sádlo

Na sádle podusíme na kousky pokrájené tvrdé houby, lehce osolíme a přidáme po trošce mletého pepře a drceného kmínu. Orestujeme cibuli nakrájenou na hrubo a podusíme s paprikou nakrájenou na proužky. K zelenině přidáme podušené houby a oba druhy kečupů, včetně nadrobno nasekaného česneku, a ještě lehce podusíme, dokořeníme mletým pepřem a solí. Hotovou směs plníme do skleniček a zavařujeme cca 20 minut.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1597x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.