Holubinka sametonohá křídová /Russula velutipes var. cretacea/

Foto: www.mtsn.tn.it

▪ Holubinka sametonohá křídová - vzhled

Holubinka sametonohá křídová klobouk 5 – 12 cm, v mládí dosti vysoce sklenutý, brzy plochý, ve stáří až mírně prohloubený, někdy laločnatý, dosti masitý, pevný, pokožka za vlhka lepkavá, za sucha téměř sametová a matná, slupitelná pouze na okraji, na sytě krémovém podkladě s většinou červenorůžovými až okrově oranžovými skvrnami.

Lupeny jsou vysoké, úzce propojené na třeň, na okraji klobouku zaoblené, středně husté, v mládí bělavé, nakonec sytě krémové.

Třeň 4 – 10 x 1,5 – 3 cm, válcovitý až úzce kyjovitý, jemně vrásčitý, v mládí plný a pevný, není tvrdý, ve stáří houbovitě vycpaný, zpočátku celý ojíněný až sametově plstnatý, později odspodu olysává, na vrcholu jemné vločky. Třeň je obvykle trvale bělavý.

Dužnina poměrně masitá, dosti dlouho vláčná a pružná, ve stáří křehká, bělavá, s nenápadnou vůní a mírnou nasládlou chutí, v mládí někdy nahořklá.

▪ Holubinka sametonohá křídová - výskyt

Holubinka sametová roste hojně v listnatých lesích.

▪ Holubinka sametonohá křídová - vliv na zdraví

Tato houba je jedlá, obsahuje pro zdraví prospěšné látky.

▪ Holubinka sametonohá křídová - možnosti využití

Holubinka sametová se hodí do směsí.

▪ Holubinka sametonohá křídová - recept

Paprika plněná houbami

8 zelených paprik
300 g hub
100 g klobásy
1 dl smetany
30 g másla
1 cibule
mletá pálivá paprika
mletý pepř
zelená petrželová nať
sůl

Nakrájené houby udusíme na másle s pálivou paprikou, odstavíme, přidáme smetanu, nakrájenou cibuli, klobásu a pepř, osolíme a zamícháme. Papriky pokrájíme po délce a naplníme. Nakonec ozdobíme petrželkou.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 618x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.