Holubinka olivová /Russula olivacea/

▪ Holubinka olivová - vzhled

Klobouk 7 – 20 cm, v mládí témě kulovitý nebo polokulovitý, později nízce sklenutý až mírně prohloubený s nerýhovaným okrajem, tlustomasý, tvrdý a pevný, pokožka za vlhka lepkavá, za sucha matná, sametová, někdy políčkovitě rozpraskaná, olivová, olivově hnědá, fialová až černopurpurová, často se světlejšími okrovými skvrnami.

Lupeny jsou široké, vysoké, křehké, stejně dlouhé, často vidlené, světle žluté až okrově žluté.

Třeň 6 – 12 x 2 – 4 cm, mohutný, válcovitý, pevný, v mládí tvrdý, ve stáří houbovitě vycpaný, jemně vrásčitý, v mládí většinou bělavý, později růžově fialové až purpurové zbarvení.

Dužnina tlustá, v mládí tvrdá a pevná, později křehčí, poměrně suchá, bělavá, pod pokožkou klobouku načervenalá, ve třeni nažloutlá, s nenápadnou vůní a nasládlou chutí.

▪ Holubinka olivová - výskyt

Holubinka olivová roste hojně v listnatých i jehličnatých lesích, zejména v podhorských a horských oblastech. Dává přednost kyselejším půdám.

▪ Holubinka olivová - vliv na zdraví

Stravitelnost hub můžeme zlepšit tím, že je nakrájíme na malé kousky, osolíme a okyselíme citronem nebo octem. Houby se rychle kazí, nikdy je nenechávejte na hromadě nebo v neprodyšných igelitových sáčcích a taškách.

▪ Holubinka olivová - možnosti využití

Holubinka olivová je jedlá, velmi chutná, vhodná k libovolné úpravě začerstva.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 663x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.