Holubinka mléčná /Russula galochroa/

▪ Holubinka mléčná - vzhled

Kloboukholubinka mléčná široký 4 – 10 cm, na okraji v dospělosti krátce rýhovaný, pokožka lysá, na temeni většinou okrová nebo masově načervenalá, na okraji krémová až bělavá. Lupeny křehké, v mládí bělavé, později světle krémové.

Třeň 5 – 10 x 1,5 – 2,5 cm, v dospělosti měkký a křehký, v mládí bělavě ojíněný, světle krémový, na bázi často s okrovými nebo rezavými skvrnami.

Dužnina křehká, bělavá, většinou s ostrým pachem a s mírnou chutí, pouze lupeny jsou mírně palčivé; v klobouku i ve třeni růžovějící.

▪ Holubinka mléčná - výskyt

Holubinka mléčná roste pod listnáči na vápencovém podkladě.

▪ Holubinka mléčná - vliv na zdraví

Houbový pokrm je možné bez následků na zdraví ohřívat a opětovně jíst, za předpokladu, že byl uskladněn při teplotě pod +4 °C, pokud byl pokrm připraven ze zdravých a čerstvých plodnic, vydrží stejně dlouho, jako pokrm z masa.

▪ Holubinka mléčná - možnosti využití

Holubinka mléčná je jedlá, použitelná do směsí upravovaných začerstva.

▪ Holubinka mléčná - recept

Houby se sýrem

600 g tvrdších hub
120 g tvrdého sýra
olej
kečup
zelená petrželová nať
sůl

Plodnice povaříme pět minut v osolené vodě. Po scezení a oschnutí osmažíme na oleji, pak rozložíme na talíř, posypeme sýrem, petrželovou natí. Podáváme s bramborami nebo salátem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 484x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.