Fíkovník smokvoň /Ficus carica/

čeleď: morušovníkovité

Fíkovník smokvoň – popis

Fíkovník je opadavý keř nebo malý strom rostoucí obvykle do výšky 3 - 5 m, někdy i 10 m. Koruna je u starších stromů většinou velmi široká a nízká, obvykle nepravidelná. Větve vyrůstají ze sukovitého, zkrouceného nebo ohnutého kmene již nízko nad zemí. Jsou, stejně jako kmen, velmi masivní a často zkroucené. Borka fíkovníku je hladká, světle nebo olovnatě šedá s nezřetelným čárkovitým nebo síťovitým vzorem. Listy jsou tuhé a kožovité, velké asi 20 - 30 cm a mají ztlustělý řapík, asi 5 - 8 cm a silnou základnu (bázi). Květy jsou malé a nezřetelné, uzavřené v nápadném, zeleném, baňkovitém nebo hruškovitém útvaru, který má na vrcholku malý otvor pro opylovače.

Fík je považován za ovoce, ale ve skutečnosti je to uzavřené květenství, ve kterém rostou květy a semena zároveň, těchto květů může každé květenství obsahovat až několik tisíc. Má cibulovitý tvar s malým otvorem, který umožňuje přístup opylovačů ke květům.

Fíkovník smokvoň – léčivé účinky

Čerstvé fíky obsahují asi 80% vody, provitamín A, malé množství vitamínu C, vitamín B2, bílkoviny, aminokyseliny, draslík, pektiny, organické kyseliny, vlákninu, fermenty a 20 až 26% sacharidů. Čerstvé fíky se nedají přepravovat na větší vzdálenost, proto se konzervují sušením. Sušené fíky obsahují až 75% sacharidů, 6% bílkovin, asi 1% tuků a jsou takřka bez vitamínu C. Fíky se konzumují čerstvé nebo sušené, z čerstvých fíků se připravují džusy, kompoty, saláty, marmelády, vína, likéry, pojídají se plněné různými náplněmi (sýrem, šunkou apod.), sušené fíky se plní např. ořechy, výborné jsou i kandované fíky. Upražené fíky se užívaly s přísadou čekanky jako náhražka kávy, tzv. fíková káva. Dále se dřeva smokvoní, které je měkké a velice trvanlivé, užívá ve stolařství, v minulosti se z něj vyráběly rakve pro mumie.

Fíky působí především projímavě (např. namočené do olivového oleje a snědené v počtu 4 až 12 ks), mohou se užívat jako kloktadla nebo prsní čaje (při kašli, angíně či bolestech v krku lze použít např. mléčný odvar nebo hustý fíkový extrakt), jsou močopudné, ve formě kašovitých obkladů se užívají na nehojící se rány či abscesy (např. 100g rozemletých fíků s přídavkem 2 čajových lžiček prášku z jitrocele lze použít na nehojící se rány).

Použitelné části fíkovníku smokovně: plod

Období květu: březen až červenec

Použití v kuchyni a pěstování

Fíkovník můžeme pěstovat ve větších květináčích v bytě, nebo ve skleníku, v nejteplejších oblastech i na chráněném místě venku. V případě pěstování venku je vhodná zimní ochrana. V případě pěstování v květináči je v zimě potřeba zimování v 15 °C a méně, protože fíkovník je opadavá rostlina a potřebuje zimní klid.

Rostlina je původem z jihovýchodní Asie, domovem je patrně i na Balkánském poloostrově a v jižním Španělsku. Již od středověku je uměle vysazována v celém Středomoří. v oblastech s mírnou zimou se fíkovníku daří i daleko od jeho původního rozšíření. Zprávy o jeho pěstování pocházejí z doby před 5000 let, podle nejnovějších výzkumů se našly pecičky pěstovaných fíků staré dokonce 11 000 let. Měkké a velmi trvanlivé dřevo smokvoní se navíc využívá v truhlářství. Ale i v Čechách se fíkovník smokvoň pěstuje na chráněných stanovištích již od dob Karla IV.

Tip: Sušené fíky

Několik sušených fíků denně působí blahodárně na zažívání a při častých zácpách.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1343x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.