Fazol šarlatový /Phaseolus coccineus/

čeleď: bobovité 

Fazol šarlatový-popis

Je jednoletá bylina dlouhá 100-400cm. Má levotočivě ovíjivou lodyhu, zaobleně hranatou. Listy jsou 3četné, vejčité, postraní lístky asymetrické a krátce řapíkaté. Květenství je úžlabní, stopky jsou delší než podpůrný list. Květenství je 5-35četné, květy jsou dvoubarevné nebo jednobarevné, dlouhé 20-25 cm.

Fazol šarlatový-léčivé účinky

Fazol obsahuje dostatečné množství výživných látek a vlákniny. Ve 120 g vařených lusků je obsažena čtvrtina denní dávky vitaminu C pro dospělého člověka.  

Použitelné části fazolu šarlatového: Semena, lusky.

Období květu: červen-srpen

Fazol šarlatový-použití v kuchyni a pěstování

Hodně lidí lusky vaří, mladé křehké fazolky, tence nakrájené, jsou velmi chutné do salátů. Musíme je ale dobře umýt, abychom je zbavili nežádoucích látek z postřiků. Lusky obsahují hodně živin, které ztrácejí vařením

Původ fazolu je v tropické Americe, kde je tato rostlina trvalka. U nás je pěstován jen občas a zplaňování je velmi řídké. Najdeme ho v zahradách či na balkonech, díky jeho popínavosti zakryje plot či zídku. Je velmi náročný na světlo a teplo, proto se pěstuje výhradně na teplejších místech.

Tip: vařené lusky

Nasbírané lusky zprvu pořádně omyjeme, následné odřízneme stopky a špičky lusků, úhlopříčně je nakrájíme a vaříme 5-7 minut. Po okapání je ihned podáváme, nejlepší jsou s kouskem másla. Vařit je můžeme i vcelku a nakrájet je až nakonec.

Zdroj obrázku: Wikipedie

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 157x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.