Čirůvka májovka /Calocybe gambosa/

Foto: www.houbar.cz

▪ Čirůvka májovka - vzhled

Klobouk je 5 – 15 cm široký se slabě podvinutým okrajem, v mládí pravidelně sklenutý, ve stáří u velkých exemplářů nepravidelně zvlněný. Barva klobouku je bílá, krémová až okrová.

Třeň je 2 – 8 cm dlouhý, bílý, hladký. Lupeny jsou nízké a husté.

Dužnina je pevná, má silnou moučnou vůni a bílou barvu. Výtrusný prach je bílý.


▪ Čirůvka májovka - výskyt

Čirůvka májovka roste na travnatých místech a na okrajích lesů, v zahradách a parcích, hlavně na vápencových půdách. K růstu potřebuje svoje teplo a vlhko, takže dokud se na jaře neoteplí, nevyroste. Pokud vám můžeme poradit, sledujte bedlivě, kde roste. Většinou tam vyroste i za rok.

▪ Čirůvka májovka - vliv na zdraví

Tyto houby se doporučují především alergikům, protože tlumí alergické projevy. Nepozornost by mohla být příčinou záměny za jednou závojenku podtrnku, nebo i za smrtelně jedovatou závojenku olovovou.

▪ Čirůvka májovka - možnosti využití

Co se týče kuchyňského zpracování, čirůvka májovka se velmi dobře suší. Můžeme ji také nakládat do panenského olivového oleje nebo do octa. Při sběru této houby vždy odřezáváme třeň těsně u země, abychom nepoškodili podhoubí. Klobouk nezapomeneme důkladně očistit. Májovky se nejlépe hodí k rybám a kuřeti.

▪ Čirůvka májovka - recept

Kuře na houbách

300 g kuřecí maso
200 g čerstvé houby
máslo
pepř
kmín
sůl
masox

Kuře osolíme, dáme do pekáče a zasypeme houbami tak, že není vidět. Masox rozpustíme ve skleničce vody a nalijeme na kuře, přidáme asi 3 lžíce másla (může být i více) okořeníme. Pečeme asi hodinu (dle velikosti kuřete) občas podlijeme. Podáváme s rýží.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1335x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.