Čirůvka holubičí /Tricholoma columbetta/

▪ Čirůvka holubičí - vzhled

Klobouk 5 – 10 cm, nejprve kuželovitý, brzy nízce sklenutý, plochý až prohloubený se širokým tupým hrbolkem, okraj v mládí podvinutý, v dospělosti ostrý, zvlněný, někdy až ohrnutý, pokožka paprsčitě vrostle vláknitá. Hedvábně lesklá, za vlhka lepkavá, bělavá, někdy s načervenalými skvrnami.

Lupeny jsou v mládí velmi nízké a husté, později vysoké až 1 cm, řidší, často s nepravidelně zubatým ostřím, bělavé až světle krémové.

Třeň 5 – 10 x 1,5 – 3 cm, většinou válcovitý, na bázi zahrocený, na vrcholu v mládí vločkatý a nížeji, v dospělosti vláknitý, bělavý, na bázi často s modrozelenými skvrnami.

Dužnina je ve střední části klobouku masitá, nad lupeny tenká, šťavnatá, pevná, bělavá a většinou voní nevýrazně, někdy zemitě moučně. Chutná nenápadně nebo moučně.

▪ Čirůvka holubičí - výskyt

Čirůvka holubičí roste dosti hojně ve světlých listnatých lesích, zejména v bučinách. Dává přednost křemičitému podkladu.

▪ Čirůvka holubičí - vliv na zdraví

Houby není vhodné konzumovat denně nebo ve větším množství, spíše je vhodné používat je jako zpestření jídelníčku. Zcela nevhodné jsou houby pro děti do 10 let a s opatrností by je měli konzumovat osoby se zdravotními potížemi.

▪ Čirůvka holubičí - možnosti využití

Čirůvka holubičí je jedlá, chutná, vhodná k libovolné úpravě začerstva.

Čirůvka holubičí - recept

Staročeský kuba

300 g krup
30 g sušených hub
80 g tuku
1 cibule
3 stroužky česneku
majoránka
kmín
sůl

Na tuku osmažíme cibulku a kroupy, osolíme, přilijeme 7 dl vody a uvaříme do měkka, předmáčené plátky hub dusíme na tuku s kmínem, přidáme do uvařených krup, okořeníme majoránkou, česnekem rozetřeným se solí, vše dobře promícháme, směs dáme na vymaštěný pekáč, pokropíme rozpuštěným tukem a zapékáme 25 minut. Podáváme se zeleninou.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 483x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.