Čirůvka fialová /Lepista nuda/

▪ Čirůvka fialová - vzhled

Klobouk Čirůvka fialová 6 -17 cm široký, fialový, hnědofialový, na středu zahnědlý. Lupeny jsou modrofialové nebo šedomodré.

Třeň je 5 -18 x 1 - 2,5 cm velký, fialový, vláknitý.

Dužnina je fialová, šedavá.


▪ Čirůvka fialová - výskyt

Čirůvka fialová roste ve skupinách v silně humózních listnatých lesích, zřídka jehličnatých, od září do prosince, pokud nejsou velké mrazy. Jednotlivé plodnice se někdy vyskytnou i na jaře.

▪ Čirůvka fialová - vliv na zdraví

Mějte se na pozoru, někteří lidé jsou na Čirůvku fialovou alergičtí. Pojistěte se a nejprve ji ochutnejte v menším množství a buďte opatrní, když ji budete nabízet hostům. Je velmi důležité uvědomit si, že musí být dobře tepelně upravená. Nikdy ji nejezte syrovou.

▪ Čirůvka fialová - možnosti využití

Protože musí být čirůvka fialová před kuchyňskou úpravou tepelně zpracována, je dobré ji nesušit. Můžete ji blanšírovat a pak ji naložit do vinného octa, čistého olivového oleje nebo do kořeněného alkoholu. Musí být uchovávána v mrazničce, aby se zabránilo kvašení. Barva a vůně této houby umožňuje její využití jak ve sladkých, tak i ve slaných pokrmech.

▪ Čirůvka fialová - recept

Lečo s houbami a vejci

400 g paprik
400 g rajčat
300 g hub
1 velká cibule
50 g sádla
5 vajec
sůl
pepř
pažitka

Nakrájenou cibuli zpěníme na větší části sádla, přidáme očištěné a pokrájené houby, osolíme a dusíme pod pokličkou, podle potřeby je podléváme několika lžícemi vody. Když je Čirůvka fialová téměř měkká, přidáme očištěné papriky, pokrájené na nudličky, pokrájená rajčata, opepříme a podusíme, až ingredience změknou. Na zbytku sádla připravíme řidší míchaná vejce, přidáme je do leča, promícháme a na talířích posypeme drobně pokrájenou pažitkou. Podáváme s dušenou rýží nebo s chlebem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2199x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.