Česnek medvědí /Allium ursinum/

čeleď: liliovité

Česnek medvědí – popis

Česnek medvědí dosahuje výšky asi půl metru. List je velmi podobný listu konvalinky. Kvete bílým květem, který se vytváří na dlouhých tužších stopkách. Kvete z jara a brzy poté co odkvete, zmizí i listy a nezůstává po ní ani památky. Rostlina charakteristicky voní i chutná po česneku a trošku štiplavě.

Česnek medvědí – léčivé účinky

Česnek medvědí má velmi dobré účinky na žaludek a střeva. Je vhodný při akutních a chronických průjmech, provázených plynatostí a kolikami. Dá se úspěšně použít při léčbě nachlazení nebo onemocnění horních cest dýchacích, účinně působí proti zlatému stafylokokovi, jako přírodní antioxidant nebo prevence proti rakovině. Vynikající je při léčbě chřipky nebo jako podpůrný prostředek k hojení po operacích. Česnek medvědí má podobně jako cibule preventivní účinky proti rakovině jícnu, žaludku a tlustého střeva.

Použitelné části česneku medvědího: mladé čerstvé listy

Období květu: duben až květen

Česnek medvědí – použití v kuchyni a pěstování

Listy česneku medvědího můžeme připravit také jako špenát nebo salát. Používáme-li je ve větším množství, mají štiplavou chuť a je proto vhodné míchat je s kopřivami. Drobně nakrájené je dáváme i na chléb s máslem, jemně posekané je používáme jako koření do polévek, sypeme jimi brambory a podobná jídla. Pěstování na zahrádce je vcelku jednoduché a bezproblémové. Klidně můžeme využít nějaké místo, které leží ladem nebo ho můžeme sázet přímo pod nějaký ovocný či okrasný listnatý strom, kterému na podzim opadává listí. Získáme tak zároveň i okrasnou rostlinu do míst, kde by kvůli stínu jiné rostliny živořily. Dobře se česneku medvědímu bude dařit i na severní straně domu.

Pozor! Nadměrné užití česneku medvědího může vyvolat projevy otravy.

Tip:

Tinktura

Nadrobno nakrájené listy nebo cibulky vložíme volně do láhve, zalijeme 38 - 40% režnou či jinou silnou kořalkou a postavíme na 14 dní na slunce nebo na teplé místo (v blízkosti kamen). Užívá se denně 10 - 15 kapek do vody.

Víno

Plnou hrst nadrobno nakrájených listů česneku medvědího krátce povaříme v asi 1/4 litru bílého vína, osladíme podle chuti medem nebo sirupem a obden po doušcích popíjíme.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1865x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.