Dobromysl obecná /Origanum vulgare/

img

Dobromysl obecná – popis

Dobromysl obecná je vytrvalá, pýřitě až vlnatě chlupatá bylina 20 až 60 cm vysoká. Má načervenalou čtyřhrannou, chlupatou lodyhu a dřevnatý výběžkatý oddenek. Listy jsou vejčité, krátce řapíkaté, vstřícné, celokrajně nebo nezřetelně vroubkované. Spodní jsou největší, k vrcholu se zmenšují. Drobné nachové květy, shluklé v hlávky, zakončují větvičky vidlanovité laty. Kvítky vyrůstají v paždí eliptických nebo oválných, na špičce fialových listenů. Kalich je trubkovitě zvonkovitý, pětizubý, koruna je krátce dvoupyská. Plody jsou tvrdky. Celá rostlina příjemně aromaticky voní.

Dobromysl obecná – léčivé účinky

Dobromysl obecná obsahuje přibližně 8% tříslovin, 0,4 % silice (karvakrol, thymol), tanin, těkavý olej, hořčiny, gumopryskyřici a jiné látky. Užívá se většinou ve formě čajových směsí při nechutenství, žaludeční neuróze nebo při zažívacích obtížích. Příznivě působí jako doplňkový lék při onemocněních horních cest dýchacích a při nachlazení. Vzhledem k tomu, že působí jako antidepresivum, doporučuje se užívat dobromysl obecnou při bolestech hlavy způsobených nervovým vypětím, při poruchách spánku nebo jako doplněk při epilepsii. Dobromysl obecná působí jako silný uvolňující prostředek při svalových křečích.

Použitelné části dobromysli obecné: nať i květ

Období květu: červenec až srpen

Dobromysl obecná – použití v kuchyni a pěstování

Dobromysl obecná je známá jako výborné koření do polévek a omáček. V obchodech ji dostaneme pod názvem oregano, ale ta je k nám dovážená z jižní Evropy. Působí dezinfekčně, protizánětlivě, usnadňuje odkašlávání a zvyšuje vyměšování žluči. Droga je silným prostředkem uvolňující křečovité stažení hladkého svalstva (spazmolytikum). V Česku roste v teplejších oblastech, na místech jako jsou suché louky, mýtiny, světlé lesy nebo stráně, daleko častěji ji však najdeme na zahrádkách. Dobromysl obecná potřebuje sušší, zásaditou půdu bohatou na živiny a měla by být umístěna na slunném, chráněném místě. Lze ji rozmnožit buď semeny, řízkováním nebo dělením kořenových výběžků.

Tip: Odvar (čaj)

2 lžičky sušené natě povaříme 2–4 minuty v 1/4 l vody, necháme 15 minut vylouhovat a poté scedíme. Pijeme při kašli, zánětu průdušek, při zácpě a žlučových kamenech.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.