Brusinka obecná /Rhodococcus vitis-ideae/

čeleď: vřesovcovité

Brusinka obecná – popis

Brusinka obecná je stálezelený nízký a hustě větvený keřík. Má plazivé, až 70 cm dlouhé výhonky, ze kterých vyrůstají vzpřímené olistěné stonky. Listy jsou silně kožovité, krátce řapíkaté, shora lesklé a tmavě zelené barvy, spodní strana je matná, s hnědavými tečkami. Květy rostou v hustých převislých hroznech, mají zvonkovitou korunu bílé nebo narůžovělé barvy a slabě voní. Plody jsou jasně červené, lesklé kulaté bobule. Jejich dužnina je moučnatá, nahořklá, s obsahem drobných semen.

 

 

Brusinka obecná – léčivé účinky

Největším přínosem pro zdraví jsou brusinky čerstvé a sušené. V těsném závěsu za nimi je brusinková marmeláda a pak s velkým odstupem brusinková šťáva a další výrobky. Kromě velkého množství vitaminu C obsahují brusinky kyselinu elagikovou, která úspěšně ničí bakterie způsobující urologická onemocnění. Dále mají preventivní účinek při zánětech ledvin a prostaty, ulevují při menstruačních obtížích. Jsou vynikajícím antioxidantem, takže zpomalují stárnutí.

Brusinky jsou rovněž skvělým přírodním pomocníkem při zánětech močového měchýře a močových cest – zmírňují bolest, pálení a svědění a výrazně snižují opakování infekce. Konzumovat by je měli také lidé trpící inkontinencí – tj. únikem moči – protože právě brusinky mají schopnost zmírňovat zápach moči. Užívat je lze i při průjmových onemocněních. Vysoký je obsah minerálů, organických kyselin, tříslovin, provitaminu atd. Hovoří se i o jejich preventivním účinku proti rakovině, kardiovaskulárním chorobám a podle posledních výzkumů pomáhají brusinky také při prevenci zubního kazu. Obsahují totiž látku, která dokáže ochránit zubní sklovinu před bakteriemi a enzymy způsobujícími zubní kaz.

Brusinky lze samozřejmě konzumovat čerstvé, jejich chuť však není příliš lákavá, jsou dost hořké. Vzhledem k množství cenných látek se však jejich plody suší. Chutnají tak mnohem lépe a jsou zdrojem okamžité energie. Mohou se přidávat do jogurtů, müsli, jsou součástí mnoha čajových směsí. K dostání je také brusinkový extrakt, který kromě výše uvedených pozitivních účinků snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá při prevenci žaludečních vředů.

Použitelné části brusinky obecné: list a plod

Období květu: květen až červenec

Brusinka obecná – pěstování a použití v kuchyni

Brusinka obecná je rozšířena po celé chladnější a mírné části Evropy, Asie a Severní Ameriky, zejména v pásmu tajgy. Na sever zasahuje až za polární kruh do oblasti tundry, roste i v Grónsku a Japonsku. Je velice nenáročná a vyskytuje se na sušších písčitých půdách i na rašeliništích, od nížin až vysoko do hor. Nesnáší však vápenné substráty a dává přednost silněji kyselým půdám. U nás se s ní nejčastěji setkáme v suchých borových lesích a na horských stráních.

Plody brusinky jsou velmi oblíbené ovoce, používané hlavně ke kompotování. Dozrávají od července do září. Obsahují podobné látky jako listy, ale mají navíc větší množství cukrů, barviv a vitamínu C . Také obsahují značně vysoké množství kyseliny šťavelové, takže nejsou vhodné při ledvinové dietě.

Tip: Marmeláda

1 kg brusinek
1 kg jablek
800 g cukru
skořice
1 citrón

Brusinky důkladně očistíme a omyjeme. Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na kousky. Brusinky s jablky dáme do hrnce a společně podusíme doměkka. Rozvařené ovoce prolisujeme a smícháme s cukrem, skořicí, citronovou šťávou a počkáme, až se cukr v marmeládě rozpustí. Brusinkovou marmeládu ještě po částech povaříme za stálého míchání. Rozdělíme do sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme v chladu a temnu.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2654x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.