Oblíbená lékořice může být i velmi nebezpečná. Na co si dát pozor?

img
04. 04. 2023

Lékořice je oblíbenou bylinkou v alternativní medicíně a rovněž jde i o poměrně běžnou ingredienci přidávanou do některých cukrovinek. Experti však varují, že by se lékořice neměla konzumovat ve větším množství. Vysoké dávky totiž mohou vést k nevolnosti, otravě a dokonce i ke smrti.

Oblíbené “pendreky”, bonbóny, dokonce i zmrzliny nebo i pivo. Produktů, kam se přidává lékořice je skutečně mnoho. Důvod, proč se do některých produktů přidává je prostý: má lehce anýzovou chuť a každou potravinu pozvedne na úplně jinou úroveň. 

Lékořice na talíři

Přesto, že je kořen lékořice považován za jeden z nejstarších bylinných léků na světě, neměli bychom jej užívat v nadměrných dávkách. Což ostatně platí u jakékoliv byliny, avšak v případě lékořice je toto varování skutečně na místě. Lékořice se odpradávna využívá k léčbě některých druhů onemocnění, ale právě i k ochucování cukrovinek, nápojů a dokonce i některých léků. 

Čtěte také:

Vyzkoušejte zlaté mléko - tajný indonéský recept na kašel a nachlazení

Anýz v aromaterapii: Přírodní lék na nadýmání, křeče i obtíže při kojení

Čekankovo-pelyňkový odvar na žaludeční potíže

Historie oblíbené lékořice

Pokud bychom chtěli vystopovat, kdy se lékořice začala využívat pro své léčebné účinky, museli bychom se ohlédnout zpět až do starověkého Egypta. Zde se totiž z lékořice připravoval sladký nápoj pro faraony. Využíval se ke zklidnění žaludeční nevolnosti, zmírnění zánětů a k léčbě horních cest dýchacích. Podobný nápoj se připravovat také v Číně nebo ve starověkém Řecku. Postupem času i moderní medicína prokázala některé léčebné účinky lékořice, avšak druhým dechem zároveň varuje, abychom to s její konzumací nepřeháněli. Měli bychom k ní přistupovat skutečně jako k léku.

Léčebné využití lékořice

Kořen lékořice obsahuje více než 300 sloučenin, z nichž některé vykazují silné protizánětlivé, antibakteriální a antivirové účinky. Lékořice je dnes hojně využívána zejména jako přísada do čajových směsí, které jsou určeny na žaludeční nevolnost, pálení žáhy, reflux, kašel, infekce horních cest dýchacích nebo bakteriální či virové infekce. Čaj může rovněž pomáhat při bolestech v krku. Využijeme-li jeho účinků zevně, pak je možné obklady z lékořicového čaje využívat na kožní onemocnění, ekzémy či akné.

Lékořice je oblíbená v alternativní medicíně

Podle expertů může užívání kořene lékořice pomáhat také při léčbě žaludečních vředů. Může mít rovněž protinádorové účinky a u lidí, kteří podstupují chemoterapii může blahodárně působit při léčbě zánětu ústní sliznice. Velice bolestistivých vředů v ústech, které se u lidí s rakovinou někdy vyskytují jako vedlejší účinek chemoterapie a ozařování.

Lékořice ochrání před zubním kazem

Kořen lékořice může být údajně schopen ochránit zuby před bakteriemi, které mohou vést ke vzniku zubního kazu. Extrakt z lékořice je schopen výrazně snížit počet bakterií Streptococcus mutans, které jsou hlavní příčinou zubního kazu. Z provedených studií vyplývá i to, že kořen lékořice může být zajímavým alternativním doplňkem při cukrovce, významně totiž zlepšuje hladinu cukru v krvi. Dále pak eliminuje příznaky menopauzy a podporuje hubnutí.

Lékořice a její nebezpečí

Kořen lékořice obsahuje mnoho zajímavých látek. Avšak ta, na kterou bychom měli zaměřit svou pozornost, se nazývá glycyrrhizin. Ten je zodpovědný za sladkou chuť kořene a také za jeho antioxidační, protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. Avšak zároveň je také spojován s mnoha nežádoucími účinky kořene lékořice. Nadměrná konzumace lékořice může způsobit vysoký krevní tlak či srdeční problémy způsobené příliš vysokou hladinou draslíku v krvi. U příjmu vysokých dávek lékořice může být tento stav až život ohrožující. Každý výrobce by tak na svém produktu měl mít uvedeno, jaké množství lékořice je v produktu použito a zároveň i to, jaká je doporučená denní dávka. Abyste měli přehled, kolik glycyrrhizinu jste požili. 

Není lékořice jako lékořice

Ovšem i když mnoho produktů chutná jako lékořicových, není tomu vždy tak. Protože je glycyrrhizin spojován s mnoha nežádoucími účinky, využívají někteří výrobci potravin do svých produktů deglycyrrhizinovou lékořici. Tedy takovou, ze které bycl glycyrrhizin odstraněn. Zároveň mnoho cukrovinek není vlastně lékořicí ochuceno vůbec, ale je místo ní použit esenciální anýzový olej, který má podobnou chuť.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Oblíbená lékořice může být i velmi nebezpečná. Na co si dát pozor?

RE: Oblíbená lékořice může být i velmi nebezpečná. Na co si dát pozor?

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
  • Ellen

    4. 4. 2023 16:35
    Lékořice také zvyšuje krevní tlak. Pozor by si měli dát lidé, kteří se na vysoký tlak léčí, nebo k němu mají dispozice. (podobně v tomto směru účinkuje i ostropestřec).