Vychutnejte si zdravější žitno-pšeničný toustový chléb! Přinášíme recepty nejen na zapečené tousty

PR článek

žitno-pšeničný toustŽitno-pšeničný toust: recepty na zapékané tousty i lahodné pomazánky

Žitno-pšeničný toust si zamilujete hned z několika důvodů. Tu pravou domácí snídani i večeři si vychutnáte díky tradiční receptuře z kvalitního českého obilí. Konzervanty byste v žitno-pšeničném toustu hledali marně, zato pšeničný kvas ve vláčném těstě rozhodně nechybí. S novými zdravějšími tousty se můžete vrhnout do příprav vydatných snídaní, rychlých večeří či chutných svačinek. Inspirujte se našimi vypečenými recepty.

Tři hlavní důvody, proč mít žitno-pšeničný toust neustále po ruce

1. Žitno-pšeničný toustový chléb si vychutnáte všemi smysly

Již po otevření vás překvapí, jak jsou tousty krásně provoněné. Vychutnejte si nadýchaný a vláčný toust jako žádný jiný, a to všemi smysly najednou! Kouzlu opečeného žitno-pšeničného toustu propadnete hned na první křupnutí. Zachovává si svou lahodnou konzistenci, i když si na něj naložíte pořádnou vrstvu oblíbené pomazánky. 

2. Dodá energii pro zdravý životní styl bez zbytečné chemie

Žitno-pšeničný toustový chléb spojuje jedinečnou chuť s ingrediencemi, které dělají toust ještě zdravější než doposud. Může se pochlubit nebývale vysokým podílem žitné mouky i velkým obsahem bílkovin. Doporučuje jej i zakladatel Aliance výživových poradců.  Toustový chléb se peče podle přísné cechovní normy a pro zbytečnou chemii v něm již není žádné místo. To vše díky technologii Clean room, která využívá čistého prostředí, kam se vzduch nasává přes několik filtrů a kde je udržovaný neustálý přetlak, aby se zabránilo kontaminaci. To umožní prodloužit dobu trvanlivosti toustu právě bez zbytečné chemie. A palmový olej? Tak ten do toustu rozhodně nepatří! Při pečení tradičních toustů má přednost řepka. 

Zajímá vás složení žitno-pšeničného toustového chleba?

3. Praktické a chytré balení toustů pro každou příležitost

Aby bylo toustování ještě snadnější, balení žitno-pšeničného toustového chleba neobsahuje žádné patky, všechny plátky na sebe přesně padnou a každý toust je do páru. Nestane se tak, že na někoho zbyde osamnělý jedináček. Otvírejte a zavírejte, kdykoli dostanete chuť na křupavou a zdravou sváču. Balení je přizpůsobeno tak, abyste i po několika dnech vytáhli vždy čerstvý a voňavý toust.

žitno-pšeničný toustový chlébŽitno-přšeničný toustový chléb s vysokým obsahem bílkovin.

A jak si žitno-pšeničný toust vychutnat? Vyzkoušejte naše recepty!

Nebojte se experimentovat! Křupavý toust si vychutnáte nejen na slano, ale také třeba s malinami a jogurtem. Hledáte inspiraci na servírování? Navštivte facebookovou stránku Toustování. Příprava není časově náročná, takže si na toustech pochutnáte i když vás za chvíli čekají ještě náročné úkoly. Vyzkoušejte například zapékané panini, toust s lososovou pomazánkou nebo pizza tousty.

Zapečené tousty k snídani nebo panini?

Víme, že brzké vstávání do školy či do práce občas nebývá příjemné. S poctivou snídaní však vykročíte do nového dne plni elánu a energie.

Co budeme potřebovat na snídaňové panini?

  • čtyři plátky pšenično-žitného toustového chleba
  • dva plátky sýru cheddar a dva plátky šunky
  • lžíce másla a lžíce olivového oleje
  • bylinky pro lepší chuť i na ozdobu

Jak na zapečené paniny?

Přípravu snadno zvládnete za 10 minut. Nahřátý sendvičovač s žebrovanými grilovacími plotýnkami potřete olivovým olejem. Plátek toustu namažte máslem, položte plátek sýru a šunky a přiklopte druhým toustem. Sendvič zapečte a nezapomeňte po vychladnutí ozdobit bylinkami, třeba rukolou.

zapékané tousty paninizapékané tousty panini nastartují váš den.

Toust s pomazánkou z uzeného lososa

Co budeme potřebovat pro přípravu lososové pomazánky?

  • 100 g uzeného lososa
  • 250 g čerstvého krémového sýra
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce nasekané pažitky a 4 lžíce kopru
  • Sůl, pepř, kopr nebo bylinky na ozdobu
  • citronové plátky

Vychutnejte si lososový toust k večeři

Připravíme si pomazánku. Sýr s hořčicí smícháme v míse a přidáme nadrobno nakrájené kousky lososa. Poté přidáme kopr, pažitku a dochutíme citronovou šťávou. Opepříme a osolíme podle chuti. V toustru opečeme plátky žitno-pšeničného toustu Penam. Potřeme pomazánkou a ozdobíme bylinkami nebo koprem a plátkem citrónu.

toust s lososovou pomazánkouVychutnejte si večeři v podobě vypečeného toustu s lososovou pomazánkou.

Pomazánka s červenou čočkou

Pokud vám losos zrovna nepřijde k chuti, máme vegetariánskou alternativu. Chutnou večeři nebo svačinu si můžete připravit i s pomazánkou z červené čočky, která se řadí mezi superpotraviny.

Co budeme potřebovat na přípravu pomazánky?

  • 200 g červené čočky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule a 1 mrkev
  • 5 lžic olivového oleje a 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
  • sůl a pepř na dochucení
  • čerstvé bylinky a cherry rajčata na ozdobu

Toust s pomazánkou z červené čočky. Jak na to?

Najemno nakrájenou cibulku necháme zesklovať s vylisovaným česnekem. Dále přidáme nastrouhanou mrkev a citronovou kůru. Restujeme dvě až tři minuty. Poté přidáme propláchnutou a okapanou čočku. Ještě vše společně restujeme dalších 5 minut. Přilijeme půl litru vařící vody a pod pokličkou vaříme na mírném ohni cca 15-20 minut za občasného míchání. A máme hotovo! Všechna voda se vyvaří a čočka má ideální konzistenci pro přípravu pomazánky. Směs dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Po vychladnutí můžeme podávat s opečeným plátkem žitno-pšeničného toustového chlebu. Lepšího dojmu i chuti docílíme bylinkami a cherry rajčátky.

toust s pomazánkou z červené čočkyToust s pomazánkou z červené řepy dodá vašemu tělu pořádnou dávku bílkovin.

Výtečné pizza tousty

Pizza tousty nejen krásně vypadají, ale také při přípravě provoní vaší kuchyni. Servírovat je můžete i návštěvě nebo dětem jako zdravou a rychlou odpolední svačinku.

Co budeme potřebovat na přípravu osmi pizza toustů?

  • 8 plátků Penam žitno-pšeničného toustu
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 8 mini mozzarell, 8 plátků kvalitní šunky, 8 cherry rajčátek a 8 černých oliv
  • 3 lžičky kukuřice
  • sůl
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • hrstku lístků bazalky na ozdobu

Jak na zdravou a rychlou svačinu v podobě pizza toustu?

Plátky pšenično-žitného toustového chleba potřeme tenkou vrstvou protlaku. Dochutíme oregánem a posolíme. Na plátek dále položíme šunku a natrhanou mozzarellu. Každý plátek ozdobíme nakrájenými olivami a cherry rajčaty. Podle chuti přidáme kukuřici. Pečeme v troubě na plechu vyloženým pečícím papírem při 180°C po dobu 5-10 minut. Po vychladnutí dozdobíme pizza tousty čerstvou bazalkou a můžeme se s chutí zakousnout.

pizza toustyPizza tousty jsou kreativní svačinkou.

Vymýšlejte vlastní recepty a objevujte nové chuťové kombinace! Kulinářské fantazii se totiž meze nekladou. Žitno-pšeničný toustový chléb vám poskytne kvalitní a zdraví prospěšný základ pro každý den.


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte