Topinambury - sladké brambory s léčivými účinky jsou vhodné i při dietě

Topinambury - sladké brambory s léčivými účinky jsou vhodné i při dietě

Podle ranosti se topinambury řadí mezi jarní zeleninu, výborně mohou v naší kuchyni nahradit také například ředkvičku.

Někdy se topinamburu říká také jeruzalémský artyčok nebo židovské brambory. Topinambury znali a využívali lidé od pradávna. Původem je tato rostlina ze Severní Ameriky, do Evropy se dostaly topinambury někdy v průběhu sedmnáctého století. Existuje jich vícero odrůd a jejich hlízy se odlišují obsahem některých látek. Mívají i různou chuť a odlišnou barvu.

Složení a účinky

hlízách topinamburu je obsažen kvalitní olej, vláknina, aminokyseliny, vitamín C a další vitamíny, draslík a především inulin. Ten je vhodný nejen pro diabetiky, ale i pro všechny ostatní, neboť snižuje hladinu cukru v krvi a ničí volné radikály. Jsou skvělou dietní potravinou napomáhající redukci nadváhy, i potravinou vhodnou pro osoby v rekonvalescenci a pro osoby starší. Zlepšují nejen činnost trávicí soustavy, ale i jater a ledvin, podporují látkovou výměnu obecně, také působí protirevmaticky a proti astmaticky. Jsou vhodné pro těhotné ženy, neboť jejich požívání zmírňuje těhotenské křeče i nevolnosti a působí proti potratu. Pozitivně působí na snižování hladiny cholesterolu v krvi, mají i detoxikační a antistresové účinky.

NÁŠ TIP:

Čtěte také náš článek Topinambury jako moderní a vemi zdravá potravina!

Topinambur – znovuobjevená plodina

Slunečnice topinambur, to je krásná květina a chutná a zdravá plodina. Pochází z oblasti Severní Ameriky, je nenáročná na podmínky, ve kterých roste. V Evropě je jejím největším pěstitelem Francie, jinak se vyskytuje v malém množství na území prakticky celé Evropy. Pěstuje se obdobně jako brambory. Její hlízy jsou nepravidelného tvaru obvykle s bílou nebo načervenalou slupkou. Dříve se topinambur užíval v našich krajinách především pro krmení hospodářských zvířat, nyní ho však znovuobjevujeme pro jeho léčivé účinky a obsah látek lidskému zdraví velice prospěšných. V zahraničí se extrahováním inulinu z topinamburové šťávy vyrábí sladidlo pro diabetiky.

Topinamburu se také říká jeruzalémský artyčok nebo židovské brambory

Topinambury v kuchyni

Topinambury lze připravovat na spoustu způsobů, je možné je konzumovat jak za syrova, tak je tepelně upravovat. Jejich chuť je mírně nasládlá s jemně oříškovým nádechem. Hlízy topinambur ze všeho nejdříve očistíme kartáčkem. Konzumovat je můžeme vcelku, nakrájené na plátky nebo na kostičky, lze je i strouhat na struhadle. Můžete je smíchat s další zeleninou nebo je vařit, dusit, zapékat nebo smažit. Za syrova v salátech nahradí ředkvičku, mají obdobnou chuť a za tepla je lze užít všude tam, kdy bychom použili jakožto přílohu k jídlu brambory. Z topinamburů si můžete připravit v odšťavňovači i čerstvou šťávu, pro vylepšení chuti ji doplňte třebas o šťávu z čerstvých mrkví.

Pěstování topinamburu

Topinambur je rostlina poměrně nenáročná a odolná. Stačí mu i půda, která je poměrně chudá na živiny. Dobře snáší vlhko i zimu. Topinambur lze pěstovat na záhonech, je dobré dát rostlinám rozestupy mezi sebou 20 – 30 cm, ale můžete jej pěstovat dokonce i v prostorné nádobě. Hlízy se vysazují na jaře do hloubky 10 – 15 centimetrů. Rostliny potřebují pro růst oporu v podobě kůlu. Rostlina vyrůstá do výšky cca dva metry nad zemí, někdy i vyšší a kvete žlutými květy. S příchodem zimy nadzemní část rostliny umírá. Z jedné rostliny sklidíte cca 1 – 1,5 kg hlízy. Úlomek hlízy můžete pak znovu zasadit a z něj vyroste nová rostlina. Topinambur se množí velice rychle.  

Recepty z topinamburů

Salát z topinamburů

Ingredience

  • cca 20 kusů topinamburů
  • 1 menší celer
  • 60 g čerstvého nebo sterilovaného hrášku
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce oleje
  • 1 citron

Salát z topinamburů – postup přípravy

Topinambury očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouháme si rovněž mrkev a celer a vše promícháme. Přidáme hrášek, olej, zakapeme citrónovou šťávou a promícháme. Podáváme s pečivem nebo opečenými tousty.

Pochoutka z topinamburů a rajčat

Ingredience

  • 500 g rajčat
  • 500 g na kostičky nakrájených topinamburů
  • 50 g másla
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky jemně posekaného česneku
  • 1 lžička sekané bazalky
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžíce pokrájené petrželové natě na posypání

Pochoutka z topinamburů a rajčat – postup přípravy

Rajčata na chvíli vložíme do horké vody, vyjmeme je a necháme ochladnout. Mezitím si v hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli, česnek, bazalku a vše opražíme. Přidáme topinambury, směs promícháme a dusíme na mírném ohni. Rajčata oloupeme, trochu je rozmělníme vidličkou, přidáme k topinamburům, zamícháme a dochutíme mletým pepřem a solí. Ještě asi 10 minut směs podusíme ve vlastní šťávě na velmi mírném plameni. Podáváme v hlubokých talířích a posypeme posekanou petrželkou.

Topinamburová polévka

Ingredience

  • ½ šálku nasekané cibule
  • 3 šálky vařených topinamburů
  • 6 šálků netučného kuřecího vývaru
  • 2 šálky smetany
  • sůl
  • pepř
  • nakrájená pažitka

Topinamburová polévka – postup přípravy

Vývar přivedeme k varu a vložíme do něj cibuli. Topinambury oloupeme a nakrájíme na jemné plátky. Vše vaříme po dobu asi 15 minut. Pak přidáme smetanu a ochutíme vše solí, pepřem a trochou pažitky. Tuto polévku můžeme podávat i za studena.

Krémová polévka s topinambury

Ingredience

  • 500 g topinamburů
  • 1 citron nakrájený na silnější plátky
  • 60 g másla
  • 2 pokrájené cibule
  • 1 rozetřený stroužek česneku
  • 1,25 l vývaru
  • 2 bobkové listy
  • špetka muškátového květu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1,5 dl smetany
  • sůl
  • pepř
  • jarní cibulka
  • hrubě nastrouhaná mrkev a petržel (na ozdobení polévky)

Krémová polévka s topinambury – postup přípravy

Topinambury očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky, vložíme je do mísy s vodou a s plátky citronu. Rozpustíme si na pánvi máslo, přidáme ještě cibuli a česnek a smažíme po dobu přibližně 3 minut na mírném plameni, jen zlehka a tak, aby nezměnila barvu. Topinambury necháme okapat (plátky citronu již odstraníme) a vložíme k cibuli. Promícháme a smažíme 2 minutky, aniž by došlo ke změně barvy. Přidáme vývar, sůl, pepř, bobkový list, muškátový květ a citronovou šťávu. Přivedeme k varu a vaříme 30 minut, aby nám zelenina dostatečně změkla. Odstraníme bobkový list. Polévku rozmixujeme, vmícháme ještě smetanu a pokrájenou jarní cibulku, vše povaříme. Nakonec ozdobíme mrkví a petrželkou a můžeme podávat.

„Bramborák“ z topinamburů

bramboráky z topinamburuIngredience

  • 500 g topinamburů
  • 2 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • polohrubá mouka
  • olej na smažení

„Bramborák“ z topinamburů – postup přípravy

Topinambury si očistíme, nastrouháme na struhadle a vmícháme ostatní suroviny, až vznikne těsto konzistence jako na bramboráky. Placky smažíme z obou stran dorůžova na rozpáleném oleji na pánvi.

Topinamburový salát s avokádem

Ingredience

  • 1 menší cuketa
  • 1 avokádo
  • několik kusů topinambur
  • ½ červené cibule
  • kousek celeru
  • snítka čerstvého rozmarýnu a tymiánu
  • 1 malá mrkev
  • svazek petrželky
  • pepř

Topinamburový salát s avokádem – postup přípravy

Cuketu, topinambur i avokádo si nakrájíme na kostičky. Mrkev a celer si nahrubo nastrouháme. Cibuli nakrájíme na půlky koleček a petrželku nadrobno. Přidáme bylinky a trošku pepře, zalít můžeme ještě zálivkou a promícháme. Chutnou zálivku si můžeme připravit z 1 lžičky tahiny, citronové šťávy, špetky mletého kmínu, lžičky vody, mořské soli a chilli. Dochutit tuto zálivku můžete třeba i troškou medu.

Jednoduchý salát z jablek a topinambur

Ingredience

  • jablka a stejné množství topinamburu
  • čerstvou citronovou šťávu
  • hrozinky
  • vlašské ořechy

Jednoduchý salát z jablek a topinambur – postup přípravy

Jablka a topinambury nakrájíme na přibližně stejné plátky, vše zalijeme čerstvě vymačkanou šťávou a doplnit můžeme namočenými hrozinkami. Salát na závěr ještě posypeme nasekanými vlašskými ořechy.

Gratinované topinambury s cibulí

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule, na tenké plátky + 4 lžíce hnědého cukru
  • 4 lžičky sekaného čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 20 g rozpuštěného másla
  • 125 ml 40% smetany ke šlehání + 125 ml zakysané smetany
  • ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 600 g topinamburů či brambor, oloupaných, nakrájených na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku, prolisované + sůl a černý pepř
  • 150 g měkkého kozího sýra
  • 6 snítek tymiánu

Gratinované topinambury s cibulí – postup přípravy

Troubu si zahřejeme na 160 - 180°C a pánev zahřejeme na mírném ohni. Cibuli opékáme na oleji asi 10 minut. Přidáme ke směsi ještě cukr, tymián, balzamikový ocet a vše 2 minuty prohříváme. 6 zapékacích nádobek vymažeme máslem, smetanu a muškátový oříšek přivedeme k varu a ihned odstavíme. Do zapékací nádoby navrstvíme topinambury, zapékací směs, česnek, sůl a pepř. Vše přelijeme smetanovou směsí, poklademe navrch kozím sýrem a tymiánem. Pečeme po dobu asi ¾ hodiny, aby topinambury změkly.



Diskuse k článku

  • Monika Poledníková

    10:51 9. 1. 2020 0
    Dobrý den, rozhodně ano. Nebojte se jich. Jsou dokonce vhodnější, než brambory: https://www.spektrumzdravi.cz/topinambury-sladke-brambory-s-lecivymi-ucinky-jsou-vhodne-i-pri-diete?all_comments=true#comment-id-123524
  • Jana Skácelová

    09:36 9. 1. 2020 0
    Dobrý den,
    doporučili by jste topinambury jako příkrm pro šestiměsíčního kojence.
    Děkuji za odpověď

Lunární kalendář

PÁTEK 29. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 30. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 31. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 01. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
ÚTERÝ 02. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 03. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 04. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…
ProHeq: nerezové výrobky pro profesionální gastronomii
Firma proHeq je celosvětovým dodavatelem pro…

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Proč Hans dává k této vodě komentář k ionizované vodě? Jsou to dvě zcela jiné metody: obohacování vody o vodík...

Vztahové pověry z celého světa: Znáte je?

Od své babičky, znám hodně pověr (pocházela z Bílých Karpat).
Děvče se svým chlapcem nesmí být spolu sami, př...

Jak chovat hady – 5 důležitých rad pro začínající chovatele

Před tím, než se rozhodnete si hada pořídit, je vždy nutné si zjistit vše co se chovu týče a mít připravené kv...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Hledáte půjčku na splacení všech svých dluhů? Musíte zaplatit exekuci? Máte spis v reg...

Jarní očistná hladovka

Rád bych v březnu držel 3-4 dnní očistnou hladovku jen o vodě. Kdy začít a kdy končit?...

Výklad karet

Ahoj, človíčku :)) Následující řádky zaujmou spíše někoho, kdo je nějakým způsob...
Zobrazit všechna témata

Máte problémy s vyprazdňováním? 5 kroků ke zdravé stolici

Stolice: Téma, které je tak trochu tabu. Přitom se týká každého z nás. Jen málokdo může říci, že se v tomto směru nesetkal v životě s žádným problémem. Zácpa, průjem, problémy s vyprazdňováním… Co je považováno...

Afrodiziaka k jídlu. Které potraviny vám zaručí dokonalý večer ve dvou?

Vkrádá-li se do vašeho milostného života šeď, nuda a všednost, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. To samé platí i v případě, že se objevily potíže s libidem nebo impotencí. Možností, jak stávající stav řeši...

Děti a paměť: Jak účinně procvičovat paměť u dětí?

Dětství je obdobím, během kterého lidské tělo prochází obrovskými změnami. A to nejen vzhledově, ale také v oblasti orgánů. Jedním z takových orgánů je i mozek, který při narození není plně vyvinutý. Je složitý...

Jak se vyrovnat se ztrátou? Návod, na zdravé truchlení

Každého z nás to v životě občas potká. Ztráta blízké osoby je hodně bolestivá záležitost a je poměrně náročné se s ní vypořádat. Přitom nemusí jít hned u úmrtí, ale patří sem i rozchod nebo rozvod. Jak se vyrov...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.