Zvěřinové recepty nabídnou takové lahůdky, jako jsou třeba marinované dančí steaky!

Zvěřinové recepty nadchnou všechny gurmány. Inspirujte se šesti lahodnými tipy!

Zvěřinové recepty oslní kdejakého gurmána a dávno už nevévodí jen myslivecké kuchyni! V moderní době je velmi snadné zakoupit na trhu vynikající maso dančí, srnčí, kančí anebo i jelení. Inspirujte se několika zajímavými recepty, díky kterým vykouzlíte ty nejlahodnější pokrmy.

Připravili jsme si pro vás variaci šesti tipů na zvěřinové recepty, které oceníte třeba i při slavnostnějších příležitostech. Pochutnáte si například na zvěřinovém guláši na korejský způsob anebo dáte přednost steaku z daňka? Tyto další pokrmy si nyní společně s námi můžete jednoduše uvařit!

Zvěřinové recepty 6x jinak: Zvěřinový guláš na korejský způsob (z pomalého hrnce)

Pokud vlastníte pomalý hrnec, můžete si díky němu připravit lahodný guláš na korejský způsob, který se řadí mezi velmi jednoduché a rychlé zvěřinové recepty.

Čtěte také:

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

Potřebné ingredience na zvěřinový guláš

  • čerstvá zvěřina dle výběru (lze použít jelení, kančí i dančí maso): cca 900 gramů

  • sladká korejská BBQ omáčka (na pomalé vaření): cca 370 gramů

  • rýžové nudle: množství dle počtu strávníků

  • čerstvý špenát k podávání: dle chuti

Recept na zvěřinový guláš na korejský způsob

Začněte tím, že si zvěřinu opláchnete studenou vodou a nakrájíte na stejně velké kousky ostrým nožem. Dále maso vložte do pomalého hrnce, přelijte sladkou korejskou BBQ omáčkou a pečlivě promíchejte. Hrnec nastavte na co nejnižší teplotu a průběžně vařte asi 5 až 7 hodin. Mezitím si také připravte dle návodu rýžové nudle dle počtu strávníků a případně i čerstvý špenát. Ten pouze spařte anebo omyjte vlažnou vodou. Po uplynutí doby vaření maso vyjměte a podávejte s hotovými rýžovými nudlemi a špenátem (ten lze vynechat). Až tento nezvyklý pokrm okusíte, zařadíte jej mezi oblíbené zvěřinové recepty. Přejeme dobré chutnání.

Zvěřinové recepty 6x jinak: Pečená zvěřinová sekaná

Dalším pokrmem, který se řadí mezi zvěřinové recepty, je pečená zvěřinová sekaná. Ta oslní zejména milovníky rychlých a vydatných jídel. Hodit se bude i na sváteční oběd s rodinou.

Potřebné ingredience na zvěřinovou sekanou 

  • čerstvé maso ze zvěřiny (dle libosti): 1 kilogram

  • libovější slanina vcelku: 200 gramů

  • česnekové stroužky: 5 až 6 kousků

  • sůl a mletý pepř: dle chuti

  • jemná strouhanka: dle potřeby

  • vajíčka: 2 kusy

  • cibule: 1 větší kus

  • studená voda: dle potřeby

Recept na zvěřinovou sekanou

Nejprve si vybrané maso ze zvěřiny pokrájejte na menší kusy a pomelte mlýnkem najemno. Také nezapomeňte pomlít loupanou cibuli, slaninu a prolisovat česnekové stroužky. Tyto ingredience následně promíchejte v míse a postupně přidejte strouhanku dle potřeby, vejce, studenou vodu a nakonec osolte a opepřete dle preferencí. Masové těsto by mělo držet dobře pohromadě. Vytvarujte z něj tedy jakousi šišku a položte do pekáčku s trochou vody. Sekanou pečte v předehřáté troubě dozlatova při teplotě 180 °C asi 40 minut. Hotový pokrm řadící se mezi zvěřinové recepty, podávejte pokrájený na plátky třeba s bramborovou kaší a kyselou okurkou. Přejeme dobrou chuť!

Zvěřinové recepty 6x jinak: Marinované dančí steaky

Chcete si pochutnat na opravdové masové lahůdce? Potom vsaďte na marinované dančí steaky. Ty patří mezi minutkové zvěřinové recepty, ovšem musíte počítat s určitou dobou důkladného marinování.

Potřebné ingredience na marinované dančí steaky

  • čerstvá dančí svíčková: cca 900 gramů

  • olivový olej: 1 a ½ šálku

  • sójová omáčka: ¾ hrnku

  • červený vinný ocet: ½ šálku

  • čerstvá citronová šťáva: ½ šálku

  • worcesterová omáčka: ¼ šálku

  • lisované česnekové stroužky: 2 kusy

  • čerstvá a jemně nasekaná petrželka: 1 a ½ lžičky

  • sušená hořčice: 2 lžíce

  • sůl: 2 a ¼ lžičky anebo dle chuti

  • mletý černý pepř: 1 lžička

Recept na marinované dančí steaky

Začněte tím, že si dančí svíčkovou rozdělíte na 3 až 4 stejně silné steaky. Ty pak ponořte do marinády z olivového oleje, sójové omáčky, červeného vinného octa, citronové šťávy, worcesteru, česnekových stroužků, petrželky, sušené hořčice, soli a pepře. Nádobu překryjte potravinovou fólií a nechte maso v lednici marinovat alespoň 12 hodin. Dokonale tak nasákne všemi chutěmi. Následující den vyjměte dančí svíčkovou z marinády a ogrilujte zprudka na grilu z obou stran. Podávejte s rozpečeným pečivem, opečenými bramborami anebo s grilovanou zeleninou. I zvěřinové recepty mohou být senzační, přesvědčte se o tom s tímto božským steakem! Dobrou chuť!

Jelení guláš si můžete připravit se zdravou kořenovou zeleninou a bramborami.

Zvěřinové recepty 6x jinak: Zvěřinový burger

Zapomeňte tentokrát na jídlo z fast foodů a dopřejte si něco výjimečného! Co třeba takhle burger ze zvěřiny, který je krásně šťavnatý a chuťově výtečný? Řadí se mezi zvěřinové recepty, kterým nikdo neodolá! Pusťte se do příprav a nakrmte i početnou rodinu.

Potřebné ingredience na zvěřinový burger

  • mletá čerstvá zvěřina (dle výběru): cca 500 gramů nebo dle počtu strávníků

  • balzamikový ocet: 2 lžičky

  • worcesterová omáčka: ½ lžičky

  • sušený a mletý česnek: 1 lžička

  • sušená a mletá cibule: ½ lžičky

  • sůl: 1 lžička anebo dle chuti

  • mletý pepř: ½ lžičky anebo dle chuti

  • studené máslo (strouhané nahrubo): 2 lžíce

  • bulky na burger: 3 až 4 kusy

  • plátkový sýr: dle obliby

  • čerstvé rajče: dle chuti

  • hlávkový salát: dle chuti

  • dochucovací omáčky a dipy: dle chuti

Recept na zvěřinový burger

Než začnete s přípravou burgerů, vložte do mrazáku kousek másla. Poté si ve velké míse smíchejte mleté maso ze zvěřiny spolu s balzamikovým octem, worcesterem, česnekem, cibulí, solí a pepřem. Na závěr ještě do masové směsi přidejte nahrubo strouhané studené máslo a důkladně propojte. Nyní udělejte z mletého masa tři až čtyři stejně velké koule a ty zploštěte dlaní na placky. Ty grilujte z obou stran na rozpáleném grilu a podávejte v rozpečené hamburgerové bulce spolu s plátkem sýra, rajčete, s kouskem salátu a s různými typy omáček. Takové zvěřinové recepty si vaše rodina nechá líbit! Bude se oblizovat až za ušima. Dobrou chuť!

Zvěřinové recepty 6x jinak: Srnčí ragú

Sehnali jste jemné srnčí maso a nevíte, co si s ním počít? Uvařte si třeba toto skvělé ragú s rajčaty a žampiony! Patří mezi snadné zvěřinové recepty, které levou zadní zvládne i začátečník.

Potřebné ingredience na srnčí ragú

  • srnčí kýta (nebo jiné maso ze zvěřiny): cca 500 gramů

  • olivový olej: 2 lžíce

  • cibule: 1 kus

  • česnekové stroužky: 2 kusy

  • zralá rajčata: cca 750 gramů

  • čerstvé žampiony: cca 220 gramů

  • sušený a drcený tymián: ½ lžičky

  • sušená a drcená šalvěj: ½ lžičky

  • sušený estragon: ¼ lžičky

  • sůl: ¼ lžičky nebo dle chuti

Recept na srnčí ragú

Nejprve si pokrájejte na menší kousky srnčí kýtu. Pak rozpalte pánev spolu s olivovým olejem a na něm orestujte jemně nasekanou cibuli a také nadrcený česnek. Následně přidejte k surovinám i maso a opékejte ze všech stran asi pět minut. Dále přidejte do pánve na menší kousky nakrájená rajčata, žampiony, ochuťte tymiánem, šalvějí, estragonem a nakonec i solí. Pánev přikryjte a směs duste do změknutí po poklicí asi 30 až 40 minut. Průběžně nezapomeňte srnčí ragú míchat. Hotový pokrm řadící se mezi velmi aromatické a lahodné zvěřinové recepty, podávejte například s vařenou rýží. Přejeme dobré chutnání.

Zvěřinové recepty 6x jinak: Bezkonkurenčně výtečný jelení guláš

Když se řekne zvěřinové recepty, neměli bychom rozhodně opomenout jelení maso. To se dokonale hodí například k vaření voňavého guláše. Jeden takový jsme si pro vás na samý závěr připravili.

Potřebné ingredience na jelení guláš

  • jelení kýta: cca 450 gramů

  • olivový olej: 1 lžíce

  • brambory (krájené, loupané): 2 a ½ hrnku

  • mrkev (krájená, loupaná): 2 šálky

  • celer (krájený, loupaný): 1 šálek

  • větší cibule: 1 kus

  • česnekové stroužky (lisované): 2 kusy

  • provensálské koření: 2 lžičky

  • sůl: 1 lžička

  • mletý pepř: ¾ lžičky

  • rajčata (na kostky pokrájená, lze použít i konzervovaná): cca 400 gramů

  • nesolený hovězí vývar: 4 šálky

  • worcester: dle chuti

Recept na jelení guláš

Nejprve si důkladně odblaňte jelení kýtu a nakrájejte ji na středně velké kostky. Poté rozpalte v hlubokém hrnci olivový olej a na něm maso opékejte ze všech stran po dobu pěti až sedmi minut. Dále přidejte pokrájené brambory, mrkev, celer, cibuli, promíchejte a restujte vše asi osm až deset minut. V další fázi ještě vložte lisovaný česnek, provensálské bylinky, sůl, pepř, vařečkou propojte a nechte dusit zhruba minutu. Na závěr přidejte pokrájená rajčata, vlijte hovězí vývar, ochuťte worcesterem, promíchejte a duste pod poklicí na středním plamenu asi 60 až 120 minut. Zvěřina by měla změknout. Jelení guláš podávejte ihned po uvaření s čerstvým pečivem. Až okusíte všechny výše uvedené recepty, jistě si zvěřinové recepty tuze zamilujete! Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Reinisch

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 28. 10. 2021
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 29. 10. 2021
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
SOBOTA 30. 10. 2021
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 31. 10. 2021
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 01. 11. 2021
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ÚTERÝ 02. 11. 2021
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 03. 11. 2021
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Nepečený koláč v pěti skvostných variacích. Zamlsejte si!

Nepečený koláč budete mít připravený během několika málo minut. Pohostíte jím přímo královsky nejen vzácnou návštěvu, ale také svou milovanou rodinu. Pustit se do jeho výroby může i cukrář amatér. Není na tom n...

Když se zastavíš...

Zamejšleli jste se někdy nad tim, proč tu na světě vlastně jste? Dumali jste nad tim, co tu chcete dokázat, kam chcete směřovat? Je to o zastavení se a uvědomění si těchto věcí... V dnešní uspěchaný době tohle málokdo umí. Jede se v jednom módu řadu let a najednou je mu jasný, že čas už nevrátí. Vrásky přibydou, tělo zchřadne a vy začnete bilancovat.