img

Staročeské recepty z ryb: Zpestřete si jídelníček chutnými pokrmy!

Staročeské recepty z ryb vnesou do vašeho jídelníčku „nový vítr“. Kombinují výrazné chutě a s oblibou i slané a sladké ingredience. Výsledných pokrmů se však nemusíte vůbec obávat. Jsou skutečně velmi lahodné. A co je hlavní, jsou i zdravé a levné. Připravili jsme si pro vás tři skvělé tipy, vyzkoušejte je.

Uvařit si můžete z níže uvedených variací buď vynikajícího lína s rozinkami a bílým vínem, pikantní tresku se zeleninovou omáčkou, nebo na jazyku se rozplývající maso ze štiky se slaninou a sýrem. Ať zvolíte cokoliv, určitě nepochybíte.

Staročeské recepty z ryb: Lín s rozinkami a bílým vínem

Lín je kaprovitá ryba, která se v tuzemsku příliš nekonzumuje. A je to velká škoda, protože tohle maso je prostě vynikající. Mezi velmi chutné staročeské recepty z ryb patří určitě pečený lín s rozinkami a bílým vínem. Na jeho přípravu budete potřebovat:

Čtěte také:

Domácí rybí salát

  • čerstvého lína (vykuchaného): 4 celé kusy (nebo dle počtu strávníků)
  • rozinky: 60 až 70 gramů
  • cibuli: 1 až 2 kusy
  • suché bílé víno: 100 mililitrů
  • máslo: 60 gramů
  • čerstvou šalvěj: 5 až 6 lístků
  • sůl: dle chuti
  • mletý zázvor: ½ lžičky (nebo dle chuti)
  • přírodní med: 2 velké lžíce
  • libovější slaninu (naplátkovanou): 120 gramů

Postupujte tak, že si nejprve předehřejete troubu na 180 °C. Následně očistěte ryby a důkladně je osolte na povrchu i uvnitř. Posléze je posypte dle chuti mletým zázvorem. Líny umístěte chvíli stranou. Dále si k ruce vezměte pekáček nebo zapékací misku a její dno vymažte trochou másla. Pak do nádoby poklaďte kolečka loupané cibule, lístky šalvěje, plátky libovější slaniny a na tyto suroviny vyskládejte kořeněné líny. Na ryby ještě umístěte menší kousky másla a dejte péct do trouby na cca deset minut při teplotě 200 °C: Mezitím si připravte směs bílého vína se spařenými rozinkami a medem. Tuto omáčku po deseti minutách nalijte na líny a pokračujte v pečení dalších sedm až osm minut. Přitom pekáček přikryjte alobalem, aby se ryby nespálily. Až se maso upeče, podávejte ho s vařenými brambory omaštěnými máslem. Až ochutnáte, jistě si staročeské recepty z ryb zamilujete. Pokrm bude na povrchu příjemně křupavý a uvnitř dokonale šťavnatý.

Mezi staročeské recepty z ryb patří i štika na smetaně.

Staročeské recepty z ryb: Pikantní treska se zeleninovou omáčkou

Pokud byste staročeské recepty z ryb prozkoumali detailněji, naleznete mezi nimi i pokrmy z tresky. Tato ryba je cenově dostupná a mezi českými strávníky velmi oblíbená. Když ji upečete se zeleninou, zachová si svou šťavnatost. Potřebovat budete tyto ingredience:

  • čerstvou tresku: 4 filety
  • brambory: 2 středně velké kousky
  • rajčatový protlak: 2 velké lžíce
  • sladkou papriku: 1 kus
  • mrkev: 1 kus
  • celer: ½ kusu
  • citron: 1 kus
  • rajčata: 2 ks
  • česnekové stroužky: 4 až 5 stroužků
  • mleté chilli: 1 až 2 lžičky (nebo dle chuti)
  • sůl: dle chuti
  • sušené oregano: dle chuti
  • bobkový list celý: 1 až 2 kusy
  • čerstvou bazalku: 3 až 4 lístky
  • olivový olej nebo máslo: dle potřeby

Staročeské recepty z ryb velice často obsahovaly celou řadu aromatického koření. Právě bobkový list byl mezi hospodyňkami hojně v kuchyni využívaný. Jinak se zpravidla kuchtilo z toho, co si kuchařky na zahradě vypěstovaly. Nyní tedy můžete začít s přípravou pokrmu. Rozkrojte si citron a pokapejte jím filety z tresky. Také si nasekejte najemno čerstvou bazalku a navrstvěte ji na rybu. V míse nechte maso marinovat několik minut. Mezitím si očistěte brambory, papriku, rajčata, česnek, cibuli, celer a mrkev. Kořenovou zeleninu spolu s rajčaty a bramborami nakrájejte na středně velké kostky. Česnek naplátkujte a cibuli nasekejte najemno. Tu posléze osmahněte na troše rozpáleného oleje nebo másla a v dalším kroku přidejte i ostatní zeleninu. Suroviny okořeňte oreganem, osolte a opečte ze všech stran. Nyní vložte tresku do zapékací misky, přelijte ji podušenou a orestovanou zeleninou. Nakonec ještě v menší pánvičce orestujte česnek, zakápněte jej protlakem z rajčat, podlijte vodou, vsypte chilli, pepř, sůl dle preferencí a omáčku nalijte rovněž do pekáče. Vše zapékejte v troubě spolu s bobkovým listem po dobu cca 20 až 30 minu při teplotě 180 °C. Podávejte s bramborem. Dobrou chuť.

Staročeské recepty z ryb: Pečená štika se slaninou, sýrem a smetanou

Na závěr jsme pro vás vybrali pokrm velice lahodné chutě, který ocení i vaše děti. Staročeské recepty z ryb nejsou v mnoha ohledech vůbec fádní. To dokazuje i tato pečená štika se slaninou, sýrem a smetanou. Na její přípravu si obstarejte tyto ingredience:

  • čerstvou štiku (vykuchanou): 1 ks
  • máslo: 50 gramů
  • tvrdý sýr (např. eidam): 100 gramů
  • smetanu na vaření: 200 mililitrů
  • cibuli: 1 kus
  • anglickou plátkovanou slaninu: 100 gramů
  • brambory: 6 kusů
  • sůl: dle chuti

Vykuchanou štiku si důkladně osolte ze všech stran i uvnitř. Pak ji vložte do většího pekáče, který jste předtím vymazali máslem. Na povrch ryby vyskládejte slaninu, abyste jí celou pokryli. Také si oloupejte cibuli a brambory (ty ještě omyjte). Obojí naplátkujte a vyložte ke štice do pekáčku. Nezapomeňte zeleninu osolit dle chuti. Nyní suroviny podlijte smetanou na vaření, pokrm překryjte alobalem a pečte v troubě asi 45 minut při teplotě zhruba 170 °C. Posledních patnáct až dvacet minut dopékejte bez alobalu a posypte rybu strouhaným sýrem. Vytvoří se tak na povrch křupavá krusta. Podávejte s čerstvým pečivem nebo vařenými brambory. Hodit se bude i bramborová kaše. Přejeme dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Blogeři

Na sídlišti nám to mečí

Od tý doby, co chodim v pravidelnejch intervalech ven se psem, vnímám čím dál víc maličkosti kolem nás. Sídliště teda máme ultra hnusný, samý vodpadky všude, lidi jsou prasata... Člověk aby měl voči i na prdeli, aby mu hafik nesežral nějakej hegeš... Je to smutný, že si člověk po sobě neni schopen uklidit. Jak by to bylo krásný všude, kdyby bylo uklizeno. Nikde žádnej igeliťák, zbytky jídla a lejna zvířat.