Pomalu tažený vývar si můžete dopřát například s masovým knedlíkem.

Připravit pomalu tažený vývar není žádný kumšt. Dejte na rady babiček!

Pomalu tažený vývar připravovaly naše babičky s jistou pravidelností. A dokázal vskutku postavit na nohy kdejakého maroda. Také se stal základem chutných polévek, které dodají tělu potřebné vitamíny a minerální látky.

Víte, jak takový pomalu tažený vývar podle babiček připravit? Pokud ne, přinášíme vám několik praktických rad. A nakonec si k tomu všemu můžete chutnou polévku uvařit společně s námi. Osvědčený recept do jistí!

Pomalu tažený vývar podle babiček: Několik rad na úvod

Rozhodli jste se poprvé ve svém životě připravit pro rodinu pomalu tažený vývar? Anebo jej potřebujete jako základ na vaření jiných pokrmů? Pak načerpejte několik praktických rad od babiček, ještě než začnete.

Čtěte také:

Staročeské polévky 3x jinak: Uvařte si je levně a chutně na oběd nebo k večeři

  1. Na pomalu tažený vývar vybírejte čerstvé maso a kosti. U hovězího potřebujete zejména morkové kosti, žebra anebo volskou oháňku. K vaření kuřecího vývaru si obstarejte skelety z kuřat.

  2. Ke kostím a případně i k masu přidávejte menší část neloupané avšak omyté kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) a zlehka loupanou cibuli. Vybrané druhy koření (bobkový list, nové koření, celý pepř) vkládejte do vývaru až po několika minutách vaření. Některé hospodyňky dodávají k surovinám i stroužky česneku.

  3. Aby byl pomalu tažený vývar kvalitně připravený, suroviny připravené k varu přelévejte pouze studenou vodou.

  4. Pomalu tažený vývar se musí skutečně zlehka táhnout několik hodin, proto udržujte mírnější plamen, abyste dosáhli maximálně teploty 95 °C.

  5. Zhruba po hodině varu pomalu tažený vývar očistěte lžící od pěny na hladině, poté jej na konci vaření přeceďte přes jemné sítko anebo plátýnko. Bude krásně čirý.

  6. Hovězí vývar lze táhnout klidně i dvanáct hodin. Kuřecí bude hotový o něco rychleji, a to už za čtyři hodiny. Nejkratší čas vám zabere ten zeleninový, který máte hotový do hodiny. Pokud se rozhodnete vařit rybí vývar, taktéž mu dopřejte 60 minut.

Na pomalu tažený hovězí vývar se hodí ideálně morkové kosti.

Pomalu tažený vývar podle babiček: Recept, který zvládne i začátečník

A nyní si společně s námi připravte pomalu tažený vývar, který vás postaví na nohy při jakémkoliv zdravotním neduhu.

Potřebné ingredience na pomalu tažený vývar

  • hovězí kosti a maso (anebo kuřecí skelety): cca 750 gramů

  • čerstvý celer: ½ kusu

  • žlutá cibule: 1 kus

  • česnekové stroužky: 2 menší kusy

  • čerstvá petržel: 1 až 2 kusy

  • čerstvá mrkev: 2 kusy

  • bobkový list: 1 až 2 kusy

  • nové koření: 2 až 4 bobule

  • celý černý pepř: 4 až 6 bobulí

Recept na pomalu tažený vývar

Začněte tím, že si v hluboké pánvi na malém množství oleje orestujete zprudka vybraný druh masa a kostí dozlatova. Poté suroviny vyjměte a vložte do velkého hrnce. Zde kosti a maso přelijte studenou vodou, aby bylo vše ponořené a přiveďte k varu (teplotu udržujte do max. 95 °C). Vodu nechte probublávat asi půl hodiny a dále vložte do hrnce i bobkový list, nové koření, černý pepř. Po zhruba dvou až třech hodinách (u kuřecího vývaru) anebo po pěti hodinách (u hovězího vývaru) vložte rovněž omytou a neloupanou kořenovou zeleninu pokrájenou na kousky, loupané česnekové stroužky a také cibuli bez svrchní slupky (zbylé slupky ponechejte). Pak vývar táhněte na středním plamenu ještě dalších 60 minut. Po uplynutí doby odstavte pomalu tažený vývar z plotny, vyjměte maso, kosti, koření i zeleninu, přeceďte přes plátýnko a polévku dokončete podle potřeby. Obrané maso vraťte zpět do hrnce společně s pokrájenou zeleninou. Doplňte případně o domácí nudle a podávejte horké. Nespotřebovaný vývar uskladněte do další konzumace v lednici. Dobrou chuť!

Pomalu tažený vývar a jeho blahodárné účinky

Naše babičky považovaly právem pomalu tažený vývar za jakýsi všelék. Pozvolným vařením se totiž do vody z kostí a masa vyplaví mnoho důležitých minerálů (vápník, fosfor, hořčík, draslík) i vitamínů (zejména A, E, K a D). A na co tedy takový chutný a léčivý vývar použít? Zde je několik tipů:

  • Pomalu tažený vývar k posílení obranyschopnosti. Pokud cítíte, že na vás „něco leze“, dopřejte si horký vývar! Bacily nebudou mít šanci! Kromě jiného urychlíte i rekonvalescenci při nachlazení a virózách.

  • Pomalu tažený vývar pro zdravý pohybový aparát. Pakliže si chcete udržet pevné kosti a pohyblivé klouby, může vám s tím poctivý vývar skvěle pomoci.

  • Pomalu tažený vývar pro lepší zažívání. Už od pradávna se věřilo, že horká hovězí anebo kuřecí polévka je balzám pro žaludek a trávení obecně. A je tomu skutečně tak. Vyzkoušejte na vlastní kůži. Vývar vás doslova zregeneruje.

Autor článku: Iveta Reinisch

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 15. 10. 2021
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
SOBOTA 16. 10. 2021
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
NEDĚLE 17. 10. 2021
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 18. 10. 2021
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 19. 10. 2021
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
STŘEDA 20. 10. 2021
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je úplněk. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni
ČTVRTEK 21. 10. 2021
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Nepečený koláč v pěti skvostných variacích. Zamlsejte si!

Nepečený koláč budete mít připravený během několika málo minut. Pohostíte jím přímo královsky nejen vzácnou návštěvu, ale také svou milovanou rodinu. Pustit se do jeho výroby může i cukrář amatér. Není na tom n...

Už jsem pod čepcem...

Počítám to, a je to přesně deset dní, co jsem pod čepcem neboli už jsem provdána. A jsem provdána za muže nejlepšího, nejúžasnějšího, božského. Prostě je to moje životní láska a věřím, že je to na furt. No a taky se hlásim vám všem, že jsem...přežila!