Rýžový nákyp se švestkami

img



Rýžový nákyp se švestkami – postup přípravy

Na rozehřátém másle orestujeme rýži, až zesklovatí, a zalijeme mlékem. Přidáme skořici vcelku, krupicový cukr, šťávu z 1 citrónu, nastrouhanou kůru z 1 citrónu a špetku soli. Vše dusíme zakryté pokličkou doměkka.

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, bílky ušleháme, během šlehání přidáváme po lžících moučkový cukr a vytvoříme tuhý sníh. Švestky rozpůlíme, zbavíme pecek a na másle krátce orestujeme s trochou cukru, který zkaramelizuje.

Uvařenou rýži promícháme, necháme chvíli vychladnout, přidáme žloutky a opatrně vmícháme 1/3 sněhů. Polovinu hmoty rozprostřeme do máslem vymazaného pekáče, na ni poklademe švestky a pokryjeme druhou polovinou rýžové hmoty. Povrch pokapeme rozpuštěným máslem a rýžový nákyp vložíme do trouby vyhřáté na 150°C, kde jej pečeme asi 30 minut. Vytáhneme z trouby, potřeme zbylým sněhem z bílků a dopečeme do zlatova asi 10 – 15 minut.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.