Diogenův syndrom se nevyznačuje pouze chorobným sběratelstvím: Jak ho poznat a utnout včas?

Diogenův syndrom je porucha chování, která nejčastěji postihuje starší dospělé nezávisle na pohlaví. Její hlavní charakteristikou je nadměrné hromadění nepotřebných věcí. V bytě nemocného však neuvidíte jen jakési skladiště, ale i nepořádek a nečistoty. Výjimkou pak není ani zanedbávání osobní hygieny. Víte o někom, koho chorobné sběratelství postihlo? Zjistěte o něm více a pomozte co nejdříve.

Závislost na nakupování: Jak ji poznat a navždy vystrnadit ze života?

Závislost na nakupování neboli oniománie je, dá se říct, jednou z nejpřijatelnějších závislostí ve společnosti. Navenek nemusí působit jako problém, závislému ale může nadělat mnoho nesnází v životě. Pokud chcete vědět, zda jste i vy propadli kompulzivnímu nakupování, přečtěte si následující řádky a postavte se tomu čelem. Čím dříve začnete tuto závislost řešit, tím dříve se vrátíte k normálnímu žití.

Nová práce vás nemusí stresovat. Inspirujte se tipy, jak překonat nervozitu a úzkost

Nová práce bývá často nadějí na lepší zítřky. Může ovšem představovat i určitý stres, který je naprosto normální u každého, kdo mění zaměstnání. Zpravidla vychází z očekávání, nejistoty či neznalosti. Vše se dá ale zvládnout s větším klidem, pokud se (nejen) na svou psychiku bedlivěji zaměříte. Pak bude váš profesní start o to příjemnější.

Záchvaty vzteku se mohou vyskytnout i u dospělých. Jak se jim úspěšně ubránit?

Záchvaty vzteku bývají obvyklé v dětství a dle psychologů nejsou ničím nenormálním. Daly by se také nazvat jakousi běžnou součástí vývoje dítěte. Ti nejmenší se teprve společensky přijatelnému chování učí a neumí tedy své emoce ovládat tak dobře, jako dospěláci. Když však takovéto výbušné stavy přetrvají do oné dospělosti, bývají považované okolím za problematické. Svou roli má v tomto ohledu mnoho různých faktorů. Zjistěte společně s námi, co ovlivní projevy vzteklosti v dospělém věku a jak se k nim případně postavit.

Nenechte blues a deprese, aby vás převálcovaly. Osvědčené rady, které vás navrátí do psychické pohody

Blues nebo deprese? Dvě slova a dva stavy, které se poměrně často zaměňují. Avšak v tomto období jsou skloňovány více než kdykoliv jindy. Nedostatek slunečního svitu může na konci zimy zapříčinit, že nám je smutno a necítíme se dobře. Jak ale poznat, že jde jen o epizodu, nikoliv o dlouhodobější problém?

Body shaming nelze podceňovat. Jak se bránit kritice týkající se tělesných proporcí?

Body shaming některým z vás nebude na první dobrou známý. Když však tento anglický výraz přeložíme, dozvíme se, že se jedná o negativní komentáře, nebo ponižování kvůli vzhledu. Nejde však jen o kritiku tělesných proporcí druhých osob, ale leckdy i o sebekritiku. Toto chování si zasluhuje zvýšenou pozornost zejména z psychologického hlediska. Může totiž napáchat mnoho škod – leckdy i s fatálními důsledky.

Paranoia je vážná psychická porucha. Jak ovlivní stihomam život?

Paranoia je známá též jako stihomam. Definuje se pocitem neustálého pronásledování ze strany okolí, nebo pocitem ohrožení. Člověk, který touto psychickou poruchou trpí, je přesvědčený o nekalém jednání jiných lidí. Myslí si zkrátka, že mu druzí chtějí záměrně ublížit. Přitom pro to nemá pádné důkazy.