Český dezert indiánek.

Retro dezerty: Připravte si sami doma nadýchané indiánky jako z cukrárny

Tradiční zákusek indiánek stále patří mezi nejoblíbenější. Stejně jako další retro dezerty si ho můžete připravit i doma. Indiánky vyžadují hodně šlehání, aby měly právě tu nadýchanou konzistenci, pro kterou je milujeme. Práce s cukrářským sáčkem ale není tak náročná, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Indiánek nemá své jméno podle indiánů

Stejně jako Kryštof Kolumbus pojmenovat americké domorodce „indiáni“, protože si myslel, že připlul do Indie, má i název „indiánek“ podobný původ. Na začátku 19. století pozval maďarský vévoda a intendant Pálfy do svého divadla ve Vídni indického kouzelníka. Aby byl zážitek pro návštěvníky ještě zajímavější, připravil pro ně vévodův kuchař na závěr představení nový zákusek, který měl kouzelníka připomínat. Původní vzhled měl indiánek jako dvě čokoládou polité části spojené šlehačkou. Jak přesně se z této varianty vyvinul klasický indiánek, jak ho známe, není zcela jasné.

Čtěte také:

Nejoblíbenější české retro dezerty: Likérové špičky

K dalším zajímavostem patří informace, že piškotu ve spodní části indiánku se říká bufler. Indiánky také obsahují velké množství cukru, aby byl sníh v nich pevnější a stabilnější, a proto i když lehce vypadají, patří mezi kaloričtější retro dezerty.

Jak připravit bufler/piškot na indiánky

Na přípravu bufleru budeme potřebovat:

  • 3 vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 80 g hladké mouky
  • ½ lžíce vody

Bufler na indiánky – postup

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Na plech si připravíme pečící papír. Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme zvlášť s 1/3 cukru a vodou do pěny.  Z bílků a 2/3 cukru vyšleháme pevný sníh a za stálého šlehání do něj postupně přidáme žloutkovou směs. Prosejeme mouku a opatrně ji vmícháme do připravené směsi. Hotovým těstem naplníme cukrářský sáček a tvoříme s ním na plechu kolečka o průměru 5-6 cm. Mezi kolečky necháváme rozestup. Buflery pečeme v předehřáté troubě 7-8 minut do lehce hnědé barvy.

Náplň na indiánky

Na přípravu náplně budeme potřebovat:

  • 6 bílků
  • 280 g cukru moučka
  • 120 g vody
  • 2 lžíce řidšího jahodového džemu

Náplň na indiánky – postup

Nejprve začneme připravovat cukrový rozvar. Polovinu cukru dáme do hrnce s vodou, nemícháme. Směs zahřejeme na 115 stupňů Celsia. Pokud nemáme teploměr, můžeme použít tzv. bublinový test. Při správné teplotě, když do směsi ponoříme drátěné očko, měla by nám jít vyfouknout bublina jako z bublifuku.

Hned vyšleháme z bílků a zbytku cukru hustý sníh. Když máme hotovo, snížíme rychlost šlehače. Cukrový rozvar by teď měl při bublinovém testu udělat několik bublin za sebou. Cukrový rozvar tenkým proudem všleháváme do připraveného sněhu až téměř vychladne. Na závěr vmícháme džem. Hotovou náplň vložíme do cukrářského sáčku a na připravené buflery nastříkáme 4 vrstvy. Připravené indiánky necháme vychladnout v lednici.

Indiánek – závěrečná úprava

  • Na polevu budeme potřebovat 300 g kvalitní čokolády nebo oblíbené polevy, kterou rozpustíme ve vodní lázni.
  • Pokud je příliš hustá, naředíme ji malým množstvím kakaového másla nebo ztuženého tuku.
  • Poleva by neměla být příliš horká.
  • Ideální je mít polevu ve vyšší, ne příliš široké nádobě, abychom mohli indiánky do polevy ponořit celé.
  • Bufler by měl zůstat čistý.
  • Vychladnuté indiánky držíme za bufler a obrácené špičkou dolů je namáčíme do polevy.
  • Rychle je otočíme zpět.
  • Indiánky postavíme na odkapávací mřížku a necháme vychladnout.
  • Hotové indiánky uchováváme v lednici.

Přečtěte si také recepty na další české retro dezerty

Diskuse k článku

  • Tami

    21:32 27. 11. 2021 0
    Ahoj,
    Poleva nikdy nebyla z cokollady, ale z něčeho cokoladoveho, co nevím, ale myslím, že asi cukrovy rozvor s kakaem.

Lunární kalendář

ÚTERÝ 18. 01. 2022
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je úplněk. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý a snáze dnes přibíráme na váze. Věnujte se partnerovi a…
více o tomto dni
STŘEDA 19. 01. 2022
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 20. 01. 2022
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 21. 01. 2022
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 22. 01. 2022
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 23. 01. 2022
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 01. 2022
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Jedu v rychlíku a ten nestaví...

Taky máte někdy pocit, že jedete v rychlíku a ten prostě nestaví? Tak přesně tohle prožívám teď já. Vzala jsem pozici šéfredaktorky, před pár měsíci a vlastně mě to baví. Jenže... mám pocit, že prostě jedu jako fretkomyš a vůbec nestihám svůj vlastní život. Asi budu muset začít přibržďovat, jinak mě jebne, přátelé... Voni jsou prej svátky? Já si kvůli tý hromadě práce ani nevšimla...