spektrumzdravi.cz

Aktuálně pro vás máme 1652 receptů

Přílohy

recept

Žitný chléb z domácí pekárny

Ingredience

žitná chlebová mouka: 600 g

voda: 350 ml

slunečnicový olej: 3 PL

ocet: 1 PL

sušené droždí: 2 KL

drcený kmín: 2 KL

sůl: 2.5 KL

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:

Zlatá střední cesta

Žitný chléb z domácí pekárny - recept

Do pekárny nalijeme vodu, olej a ocet. Přidáme žitnou mouku a do třech rohů nasypeme sůl, kmín a droždí. Ingredience v rozích zahrneme moukou (aby se sůl nesmíchala ihned s droždím).  

Pokud chceme pouze těsto na žitný chléb, který budeme péct v troubě, zapneme program "Těsto". Checeme-li žitný chléb připravovat v pekárně, zapneme program "Základní" nebo "Basic". Po vykynutí můžeme do těsta přidat další ingredience (semínka, koření, bylinky atd.).

Pečení v troubě: Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučený vál, několikrát přehneme těsto jako obálku a necháme ještě 30 minut kynout na teplém místě. Troubu i s pekáčem rozehřejeme na 200 °C, na dno trouby dáme kastrolek s vodou. Žitný chléb potřeme vodou a pečeme asi 45 minut dozlatova. Necháme vychladnout na mřížce.

Hodnocení receptu:

Hodnotilo 26 lidí

Přečteno: 11486x

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit komentář

Diskuze k receptu: 2 příspěvky

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Delam stejny pravielne. Je pravda, ze neni tak nadychany, jako kdyby se pouzila cast hladke psenicne mouky, je spis podobny chlebu moskva. Ale mne tento typ peciba chutna.

Při tomto složení ingrediencí není domácí pekárna schopna ani vytvořit těsto.

Podobné recepty

Přílohy

Kmínový chléb z domácí pekárny

Do domácí pekárny nalijeme vodu, jablečný ocet a olivový olej. Přisypeme obě mouky, kmín, do jednoho rohu sůl, druhého droždí a třetího cukr. Tyto tři ingredience v rozích zahrneme moukou. Zvolíme...

Tip na recept

všechny recepty >

Kuřecí paličky na medu

V míse smícháme med, hořčici, olivový olej a citronovou šťávu. Marinádu důkladně vetřeme do kuřecích paliček a necháme asi 30 minut odležet. Poté paličky naskládáme do pekáče, lehce podlejeme vodou a přidáme tenké...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Cheesecake z ovesných vloček

    Jedním slovem katastrofa, nejsem proti zdravějším dezertů, ale tohle je naprosto bez chuti, nemastné-neslané. 3lzice medu na skoro kilo tvarohu…

  • Malinový cheesecake

    Dobrý den, já jsem ho dělala ve formě o průměru 25 ⌀. Tudíž Vám vyjde stejná výška jako je na obrázku.

  • Pomalu pečená krkovice

    Představ si, že dáš maso do pekáče a přikryješ ho tou druhou půlkou pekáče. Já používám tenhle -…

Doporučené recepty

Přílohy:

Pita chléb

Smícháme mouku, droždí, sůl, vodu, olej, cukr a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na 4 bochánky, potřeme je olejem a necháme opět kynout. Z každého bochánku rozválíme placku....

Přílohy:

Focaccia

Vypracujeme kvásek a necháme ho vzejít. Z mléka, hladké mouky, soli, olivového oleje, špetky cukru a kvásku vypracujeme těsto. Z něho vypracováváme placky, je lepší je dělat raději menší, jsou potom lepší. Olivy...

Přílohy:

Indický naan

Smícháme mouku se solí, práškem do pečiva a cukrem. Přidáme mléko a olej a vypracujeme pružné hladké těsto. Pokud těsto lepí, přidáme malé množství mouky. Z těsta vytvarujeme 2 - 4 kuličky podle toho, jak chceme mít...

Přílohy:

Domácí chléb bez hnětení

Mouku smícháme se solí, droždím a kmínem, zalijeme vodou a smícháme. Necháme asi 8 hodin na teplém místě. Na pomoučené ploše těsto přeložíme jako obálku a necháme ještě 30 minut kynout. Troubu rozehřejeme na 230 °C a...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte