spektrumzdravi.cz

Aktuálně pro vás máme 1701 receptů

Předkrmy a chuťovky

recept

Špenátový závin z listového těsta

Ingredience

listové těsto: 1 ks

listový špenát: 350 g 

česnek - stroužky: 3 ks 

cibule: 1 ks 

vejce: 2 ks 

smetana: 50 ml 

plátkový sýr: 100 g 

strouhaný sýr: 100 g 

hladká mouka 

olivový olej 

sůl 

pepř

sezamová semínka

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Léčivá potravina

Stupeň zdravosti:

Méně dietní, ale chutné

Špenátový závin z listového těsta – recept

Špenát spaříme vroucí vodou a vymačkáme z něj co nejvíce vody. Cibuli si nakrájíme nadrobno a česnek na plátky, čím tenčí, tím lepší. 

Na pánvi rozpálíme olej, na kterém zpěníme cibuli, přidáme česnek, po minutě špenát a necháme chvíli dusit. Následně zalijeme špenát smetanou, osolíme, opepříme a necháme smetanu zredukovat. Na závěr přimícháme jedno vejce a nastrouhaný sýr, chvíli prohřejeme, aby sýr povolil. Necháme vychladnout.

Troubu předehřejeme na 200 °C a mezím, co špenátová směs chladne, si připravíme těsto. Vál lehce pomoučíme hladkou moukou a listové těsto rozválíme na šířku asi 2 mm. Na něj vyskládáme plátky sýra a rozetřeme vychladlou špenátovou směs. Smotáme, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovými semínky a dáme špenátový závin z listového těsta péct dozlatova asi 25 minut. 

Hodnocení receptu:

Hodnotilo 0 lidí

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Tip na recept

všechny recepty >

Smažený hermelín

Vejce rozšleháme s moukou, osolíme a opepříme. Hermelíny obalíme nejdříve v připraveném těstíčku a poté ve strouhance. Tento postup ještě jednou zopakujeme. Na pánvi rozehřejeme silnější vrstvu oleje a dozlatova v něm...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Doporučené recepty

Hlavní jídla:

Svíčková Wellington

Hovězí maso omyjeme, odblaníme a překrojíme na dvě poloviny. Osolíme, opepříme a osmahneme prudce na oleji ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Poté hovězí vytáhneme, pomažeme francouzskou hořčicí a dáme vychladnout...

Přílohy:

Špenát z kopřiv

Omyté kopřivy spaříme v horké vodě. Po okapání nasekáme na jemno. Na sádle osmahneme nakrájenou na kostičky cibuli, přidáme kopřivy, lehce podlijeme vodou, přidáme prolisovaný česnek se solí, muškátový květ a pepř....

Dezerty:

Baklava

Nejdříve připravíme sirup smícháním krystalového cukru, medu, vody a citronové šťávy, které necháme na mírném ohni rozpustit. Necháme vařit až do zhoustnutí sirupu. Odstavíme a necháme zchladit. Máslem vymažeme...

Hlavní jídla:

Špenátové lasagne

Špenát spaříme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Přidáme k němu prolisovaný česnek, špetku soli a pepře a necháme vychladnout. Přimícháme sýr ricotta, zakysanou smetanu a lžíci parmazánu. Vše dobře promícháme, aby...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte