spektrumzdravi.cz

Aktuálně pro vás máme 1701 receptů

Předkrmy a chuťovky

recept

Slávky s rajčatovou omáčkou

Ingredience

Pro kolik lidí vaříte?

síťka čerstvých slávek

olivový olej: {2} PL

máslo: {2} PL

šalotka: {2} ks

stroužek česneku: {4} ks

bílé víno: {30} ml

loupaná krájená rajčata: {300} g

chilli paprička

petrželová nať

sůl 

pepř 

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Léčivá potravina

Stupeň zdravosti:

Zdravé, neuděláte chybu

Slávky s rajčatovou omáčkou - recept

Slávky nejprve důkladně očístíme a namočíme do vody asi na 10 minut. Poté slávky slijeme a přebereme. Vaříme pouze ty, které jsou uzavřené. 

V hrnci si rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm šalotky, dva stroužky česneku. Zalejeme bílým vínem, osolíme a necháme zredukovat na polovinu. Do hrnce přidáme slávky, přiklopíme a zprudka vaříme, dokud se mušle neotevřou. Nakonec přidáme máslo a nasekanou petželovou nať. Důkladně promícháme. 

V menším hrnci nebo na pánvi zlehka na olivovém oleji orestujeme zbylý česnek, přidáme nakrájená rajčata, chilli papričku a zalejeme kapkou bílého vína. Rajčatovou omáčku asi 10 minut povaříme, aby se spojily chutě. Nakonec dochutíme solí a pepřem.

Slávky s rajčatovou omáčkou podáváme s rozpečenou bagetkou. 

Hodnocení receptu:

Hodnotilo 0 lidí

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Podobné recepty

Předkrmy a chuťovky

Mušle svatého Jakuba

Mušle svatého Jakuba opatrně očistíme od všech vnitřností, odstraníme také hnědou blánu na jedné straně mušle. Postupujeme opatrně tak, aby se nenatrhl bílý sval. Po očištění nám zůstane pouze bílý...

Ostatní

Rajčatová salsa

Cibuli nakrájíme nadrobno a zakápneme citronovou šťávou. Rajčata spaříme, oloupeme a společně s paprikou zbavenou semínek nakrájíme na drobné kousky. Smícháme rajčata, cibuli, papriku, osolíme,...

Tip na recept

všechny recepty >

Drožďová polévka

Očistíme si zeleninu. Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev, petžel a brambory na malé kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém orestujeme cibulku. Přidáme nadrobené droždí a asi 2 minuty restujeme. Poté přidáme...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Doporučené recepty

Hlavní jídla:

Vepřová panenka s rajčaty

Vepřovou panenku nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi ji opečeme z obou stran. Vyndáme a odstavíme na teplé místo (např. do vyhřáté trouby). Do pánve, ve které jsme dělali maso, dáme nakrájenou...

Polévky:

Bujabéza (Bouillabaisse)

Do hrnce dáme polovinu cibule, rybí hlavy, bobkový list, bílé víno, 3/4 l vody a vaříme asi půl hodiny. Uvařený vývar scedíme. Nadrobno nakrájenou zbylou cibuli s česnekem osmahneme na oleji, přidáme mletou papriku,...

Polévky:

Polévka z pečených rajčat

Do pekáče dáme na polovině másla upéct rajčata. Jakmile rajčata změknou, oloupeme je. V hrnci na zbytku másla zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme oloupaná rajčata a bazalku. Zalijeme vývarem nebo horkou...

Přílohy:

Tabouleh

Rajčata nakrájíme na menší kousky, cibuli a petrželku najemno a vše smícháme dohromady. Do směsi přidáme tepelně neupravený kuskus, olivový olej, šťávu z citronu, sůl, pepř a promícháme. Dáme na hodinu do lednice...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte