Aktuálně pro vás máme 1891 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Rajčatový protlak Ostatní
20. 09. 2017 Přečteno: 9392x

Rajčatový protlak

Ingredience
- +
  • rajčata (podle potřeby)
  • voda

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Super zdravé, doporučujeme

Rajčatový protlak – recept

Jestliže máme doma nadúrodu rajčat, vyplatí se nám je použít na výrobu domácího rajčatového protlaku. Rajčata nejdříve prohlédneme, špatná a nahnilá vyhodíme. Takové suroviny nepatří ani do rajčatového protlaku. Důkladně všechna rajčata omyjeme a nakrájíme je na menší kousky a přendáme do kastrolu. Podlijeme je asi jedním decilitrem vody, aby se nám nepřipalovala.

Rajčata postupně začnou pouštět vlastní šťávu, přikryjeme je pokličkou a dusíme je, dokud nejsou úplně rozvařená. Během dušení obsah občas zamícháme, aby se nám nepřichytávaly ke dnu. Pak kastrol odstavíme a necháme rajčata vychládnout. Vzniklou směs propasírujeme přes husté sítko, čímž efektivně oddělíme jádra, slupky a části rajčat, které v protlaku nechceme.

Takto připravená rajčata přendáme znovu do hrnce a přivedeme je k varu. Vaříme na mírném plamenu, aby se odpařila přebytečná tekutina. Jakmile rajčatový protlak dosáhne požadované hustoty, pomocí trychtýře jej můžeme přelít do připravených zavařovacích sklenic. Rajčatový protlak je třeba nakonec sterilizovat, aby se nám nekazil. Je také dobré zvolit k uskladnění různé velikosti sklenic, abychom při otevření vždy spotřebovali protlak všechen.

Rajčatový protlak využijeme při vaření omáček, polévek nebo k potření různých druhů slaných koláčů.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 16 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Tip na recept

Okurkový salát s cuketou

Okurkový salát s cuketou

Okurku i cuketu omyjeme a osušíme. Pokud mají tenkou a měkkou slupku, nemusíme je loupat, v opačném případě je oloupeme (na salát je však lepší používat mladé menší cukety). Obojí nastrouháme, osolíme a…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Je vodíková voda zázračným…

    Proč Hans dává k této vodě komentář k ionizované vodě? Jsou to dvě zcela jiné metody: obohacování vody o vodík...

  • Vztahové pověry z celého…

    Od své babičky, znám hodně pověr (pocházela z Bílých Karpat).<br> Děvče se svým chlapcem nesmí být spolu sami, př...

  • Jak chovat hady – 5…

    Před tím, než se rozhodnete si hada pořídit, je vždy nutné si zjistit vše co se chovu týče a mít připravené kv...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Doporučené recepty

Gratinované brambory s tymiánem

Přílohy: Gratinované brambory s tymiánem

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Smetanu nalejeme do malého hrnce a přivedeme k varu. Vmícháme máslo…

Císařský trhanec

Dezerty: Císařský trhanec

Oddělíme žloutky od bílků a ke žloutkům přidáme mléko, vanilkový cukr, citronovou kůru, vymačkané rozinky a mouku…

Tagliatelle s lososem

Hlavní jídla: Tagliatelle s lososem

Lososa nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme. Těstoviny uvaříme al dente (na skus), na olivovém oleji osmahneme…