spektrumzdravi.cz

Aktuálně pro vás máme 1687 receptů

Hlavní jídla

recept

Kynuté knedlíky s povidly

Ingredience

Pro kolik lidí vaříte?

polohrubá mouka: {125} g

čerstvé droždí: {10} g

malé vejce: {1} ks

žloutek: {1} ks

mléko: {40} ml + {2} PL

máslo: {50} g

moučkový cukr: {1} KL

vanilkový cukr: {1} KL

citrónová kůra: {1} KL

špetka soli

švestková povidla: {2} PL

slunečnicový olej: {1} KL

trochu hladké mouky

Na posypání

máslo: {1} PL

mletý mák: {100} g

moučkový cukr: {1} KL

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:

Méně dietní, ale chutné

Kynuté knedlíky s povidly - recept

Mléko zahřejeme tak, aby bylo pouze vlažné, rozdrobíme do něj droždí, zamícháme 1 lžíci mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Ve vodní lázni rozehřejeme máslo. Smícháme vejce, žloutek, oba cukry, zbytek mléka, citrónovou kůru, špetku soli a přimícháme mírně vychladlé rozpuštěné máslo. Přidáme mouku, kvásek a vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout na teplém místě. 

Na pomoučené ploše rozdělíme těsto na porce, dlaní stlačíme kousek těsta na placku a doprostřed dáme 1 lžičku povidel. Knedlíky pečlivě zabalíme a necháme přikryté dalších asi 20 minut na teplém místě kynout. Kynuté knedlíky s povidly potřeme olejem a uvaříme v páře asi 20 minut. 

Na posypání si připravíme máslo, které necháme při mírnější teplotě rozpustit, přidáme k němu mák a asi 1 minutu povaříme

Kynuté knedlíky s povidly posypeme makovou směsí a moučkovým cukrem.

Hodnocení receptu:

Hodnotilo 0 lidí

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Podobné recepty

Hlavní jídla

Švestkové knedlíky

Smícháme mouku, tvaroh, cukr, rozpuštěné máslo a vejce. Pomoučíme si vál a z těsta si utrhneme přiměřeně velký kus. Ten rozválíme na tenkou placku, kterou si rozdělíme na čtverce přibližně 6x6 cm....

Hlavní jídla

Tvarohové knedlíky

Tvaroh, krupici, cukr, máslo, vejce, vanilkový cukr a citronovou kůru smícháme dohromady a utvoříme těsto. Dáme do lednice odstát přibližně na 1 hodinu. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které dáme...

Hlavní jídla

Borůvkové knedlíky

Do misky nalijeme vlažné mléko, přisypeme cukr a rozdrobíme kvasnice. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek na teplém místě. V další míse mezitím smícháme polohrubou mouku se špetkou soli a...

Tip na recept

všechny recepty >

Brokolicová polévka pro děti

Na másle orestujeme nastrouhanou mrkev, brokolici rozdělenou na růžičky a na menší kostky nakrájené brambory. Zalijeme horkým vývarem a povaříme asi 15 - 20 minut doměkka. Nakonec polévku rozmixujeme...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

  • Caesar salát

    Doporučuji taky špenátový salát:) https://zdraverecepty.cz/recepty/spenatovy-salat-s-kurecim-masem/

Doporučené recepty

Ostatní:

Hrušková povidla

Hrušky oloupeme a zbavíme jádřinců. Pokrájíme na menší kousky, dáme do hrnce, podlijeme trochou vody, přidáme cukr a necháme vařit. Hrušky rozvaříme na kaši, kterou ještě rozmixujeme. Do hruškové kaše přidáme podle...

Hlavní jídla:

Povidlovo-makové lokše

Brambory vložíme do studené vody, přivedeme k varu a vaříme asi 25 minut do měkka (podle velikosti brambor). Když nůž prodej bez problému bramborou, je hotová. Brambory necháme vychladnout, oloupeme, nastrouháme na...

Přílohy:

Bramborové knedlíky

Brambory uvaříme den předem ve slupce, druhý den je oloupeme a na dřevěné desce nastrouháme najemno. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, mezitím si vypracujeme těsto. Brambory osolíme, zasypeme moukou a...

Ostatní:

Povidlová omáčka k masu

V kastrolku rozehřejeme máslo, zamícháme do něj mouku a vytvoříme světlou jíšku. Zalijeme ji trochou vody, jíšku v ní rozmícháme a přidáme švestková povidla. Ochutíme citrónovou šťávou, skořicí, špetkou soli a cukru a...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte