Aktuálně pro vás máme 1891 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Kynuté buchty Dezerty
18. 09. 2017 Přečteno: 1986x

Kynuté buchty

Ingredience
- +
  • hladká mouka: 500 g
  • krupicový cukr: 50 g
  • vanilkový cukr: 20 g
  • mléko: 250 ml
  • máslo: 60 g
  • droždí: 20 g
  • vejce: 1 ks
  • žloutek: 1 ks
  • kůra z citronu: 1 ks
  • rum: 1 PL
  • špetka soli
  • máslo nebo sádlo na vymazání pekáče
  • moučkový cukr na posypání
  • Povidlová náplň:
  • švestková povidla: 200 g
  • rum dle chuti
  • mletý hřebíček
  • mletá skořice
  • Tvarohová náplň:
  • tvaroh: 200 g
  • rozinky: 10 g
  • žloutek: 1 ks
  • vanilkový cukr
  • cukr krystal nebo med na doslazení
  • kůra a šťáva z půlky citronu
  • rum dle chuti
  • Maková náplň:
  • mletý mák: 150 g
  • mléko: 300 ml
  • krystalový cukr: 60 g
  • mletý hřebíček
  • mletá skořice
  • rum dle chuti

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Nedietní mňamka

Kynuté buchty – recept

Droždí rozdrobíme a zalijeme přibližně polovinou vlaženého mléka. Přidáme lžičku cukru, důkladně promícháme a droždí necháme chvilku vzejít na teplém místě. Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, citronovou kůru, vejce, žloutek, vychladlé rozpuštěné máslo a vzešlé droždí. Postupně přidáváme zbytek vlahého mléka a zpracujeme hladké těsto. Správně vypracované těsto by se nemělo lepit na mísu. Těsto pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň na dvojnásobnou velikost. Během kynutí těsto alespoň 2x promísíme.

Zatímco těsto kyne, připravíme si jednotlivé náplně. Na povidlovou náplň smícháme povidla s kořením a dle chuti doplníme rumem. Tvarohovou náplň vytvoříme tak, že smícháme tvaroh, žloutek, rozinky vanilkový cukr a citronovou kůru. Dosladíme dle chuti cukrem nebo medem a zakápneme šťávou z citronu. Pro výraznější chuť můžeme přidat trochu rumu. Maková náplň vznikne, když svaříme mléko s cukrem a kořením, přisypeme mák a dochutíme rumem. Makovou náplň poté odstavíme a necháme vychladnout.

Z vykynutého těsta vyválíme hada, kterého rozdělíme na jednotlivé porce. Z těsta tvarujeme placičky, naplníme libovolnou náplní a dobře je zabalíme. Kynuté buchty pak klademe na máslem nebo sádlem vymazaný pekáče jednu vedle druhé vždy spojem dolu. Jednotlivé buchty ještě před tím potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem, aby se nám při pečení neslepily. Buchty necháme ještě zhruba 20 minut kynout v pekáči, poté je dáme do trouby předehřáté na 180 °C upéct dozlatova. Ještě horké kynuté buchty potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu. Před podáváním je ještě poprášíme moučkovým cukrem.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

ořechová buchta.jpg Dezerty

Ořechová buchta

Cukr utřeme dohladka s vejci. Přidáme kefír a promícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a mletými vlašskými ořechy. Všechny suroviny promícháme, mělo by nám vzniknout řídké těsto. Troubu rozehřejeme na…

kefirovy-cokoladovy-dort.jpg Dezerty

Kefírový čokoládový dort

V míse rozmačkáme jeden banán, přidáme vejce a kefír. Ve vodní lázni roztopíme čokoládu s medem. Necháme chvíli vychladnout. Postupně přiléváme kefírovou směs. V další míse smícháme mouku s kakaem, mletými…

velikonocni-mazanec-s-orechy.jpg Dezerty

Velikonoční mazanec s ořechy

V misce rozdrobíme droždí, přidáme asi dvě lžíce cukru, přilejeme třetinu vlažného mléka a hladkou mouku. Promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut. Ve velké míse utřeme změklé…

pernik-z-cukety.jpg Dezerty

Perník z cukety

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pečení použijeme mladou cuketu, kterou oloupeme, zbavíme jader a nastrouháme. Vejce rozšleháme s oběma cukry, mouku smícháme s práškem do perníku, kakaem a skořicí. Do mísy k…

Tip na recept

Citronová babeta

Citronová babeta

Oddělíme žloutky od bílků, žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme ke žloutkům. Přimícháme také olej, šťávu a kůru z…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Doporučené recepty

Teriyaki omáčka

Ostatní: Teriyaki omáčka

Rýžové víno přivedeme v hrnci k varu, ubereme teplotu na polovinu a necháme vařit asi 10 minut. Poté přidáme…

Hráškový krém s mátou

Polévky: Hráškový krém s mátou

Mražený hrášek necháme změknout. Cibuli a česnek nakrájíme na drobno. V hrnci rozehřejeme olivový olej a…

Luštěninová polévka s kroupami

Polévky: Luštěninová polévka s kroupami

Fazole a hrách namočíme den předem do studené vody. Luštěniny můžeme různě obměňovat s ohledem na dobu vaření.…

Hrachová polévka

Polévky: Hrachová polévka

Hrách propláchneme pod tekoucí vodou, pak jej namočíme do vody a necháme bobtnat, nejlépe přes noc. Díky tomu…