Aktuálně pro vás máme 1891 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Husí kaldoun Polévky
01. 06. 2018 Přečteno: 3020x

Husí kaldoun

Ingredience
- +
  • Na asi 6 porcí:
  • husí skelet: 1 ks
  • husí droby: 200 g
  • kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer): 500 g
  • květák: 50 g
  • máslo: 50 g
  • cibule: 1 ks
  • bobkový list: 2 ks
  • pepř černý: 5 ks
  • nové koření: 5 ks
  • mouka: 4 PL
  • smetana: 100 ml
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta

Husí kaldoun – recept

Do velkého hrnce dáme husí skelet nebo odřezky, polovinu očištěné kořenové zeleniny, nové koření, celý pepř, bobkový list a sůl a pomalu vaříme silný husí vývar. Husí droby povaříme zvlášť v osolené vodě doměkka. Uvařené droby opláchneme studenou vodou a nakrájíme na menší kousky.

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, v hrnci rozpustíme polovinu másla a cibuli na něm orestujeme. Druhou polovinu kořenové zeleniny očistíme a nakrájíme na menší kousky, květák rozlámeme na menší růžičky, vše přidáme k cibuli a chvíli orestujeme. Vše zalijeme husím vývarem, podle chuti osolíme a opepříme.

Rozpustíme zbylé máslo, přidáme k němu mouku a vytvoříme jíšku, kterou zředíme menším množstvím vývaru na kaši, kterou zahustíme polévku. Celou polévku s jíškou ještě povaříme asi 20 minut. Hotovou polévku zjemníme smetanou, dochutíme muškátovým oříškem, přidáme kousky drobů a povaříme už jen krátce.

Husí kaldoun podáváme ozdobený čerstvě nasekanou petrželkou.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 1 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Tip na recept

Domácí celerový džus

Domácí celerový džus

Celer zbavíme konců a oloupeme, jablka zbavíme jadřinců, pomeranč slupek. Množství zázvoru zvolíme podle chuti a oškrábeme ho obrácenou stranou kávové lžičky, abychom přišli o co nejmenší část kořene. Vše…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Nejlepší sirupy do kávy si…

    No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? ...

  • Entezopatie

    Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

  • Opice kapucín (Malpa…

    Koupím malpu kapucínskou

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Doporučené recepty

Velikonoční mazanec s ořechy

Dezerty: Velikonoční mazanec s ořechy

V misce rozdrobíme droždí, přidáme asi dvě lžíce cukru, přilejeme třetinu vlažného mléka a hladkou mouku.…

Limetkový sorbet

Dezerty: Limetkový sorbet

Začněte tím, že si nalijete do menšího rendlíku vodu. Tu pak oslaďte krupicovým cukrem a svařte do sirupu (to bude…

Jarní kopřivová polévka

Polévky: Jarní kopřivová polévka

Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, kopřivy překrájíme na menší kousky nebo na nudličky, křepelčí vajíčka uvaříme…

Cizrnové kari

Hlavní jídla: Cizrnové kari

Začněte tím, že si dáte vařit rýži. Mezitím si rozpalte v hluboké pánvi trochu oleje a na něm restujte plátky…