spektrumzdravi.cz

Aktuálně pro vás máme 1708 receptů

Polévky

recept

Čočková polévka s uzeným masem

Ingredience

Pro kolik lidí vaříte?

čočka: {200} g

cibule: {1} ks

mrkev: {1} ks

petržel: {1} ks

uzené maso: {200} g

česnek – stroužek: {1} ks

jarní cibulka: {1} ks

olej

pepř

ocet

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:

Zlatá střední cesta

Čočková polévka s uzeným masem – recept

Čočku předem namočíme (2 - 3 hodiny). Uzené maso dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Cibuli, mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme nadrobno. Cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidáme mrkev, petržel a krátce podusíme. Čočku scedíme, přidáme k zelenině a zalijeme vývarem z uzeného masa. Vše povaříme, dokud čočka nezměkne, podle potřeby doléváme vývar.

Čočkovou polévku nezahušťujeme jíškou. Pokud ji chceme mít hustější, část čočky vyjmeme, rozmixujeme tyčovým mixérem a vrátíme do polévky. Hotovou polévku dochutíme podle potřeby pepřem, prolisovaným česnekem a můžeme přidat i malé množství octa. Sůl obvykle není potřeba, protože uzené maso a vývar z něj jsou slané dostatečně. Na závěr nakrájíme uvařené uzené maso na malé kousky, orestujeme ho nasucho na pánvi a přidáme do čočkové polévky společně s jarní cibulkou nakrájenou nadrobno.

Čočková polévka s uzeným masem je dostatečně sytá samotná, při velkém hladu ji doplníme čerstvým pečivem nebo krutony.

Hodnocení receptu:

Hodnotilo 1 lidí

Přečteno: 1391x

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Podobné recepty

Polévky

Čočková polévka s párkem

Čočku den předem namočíme do studené vody a vodu slijeme. Cibuli a petrželku nakrájíme nadrobno, brambory a mrkev na kostičky, párky na kolečka, česnek prolisujeme. Na oleji necháme rozpustit...

Polévky

Čočková polévka s kořenovou zeleninou

Na oleji dozlatova usmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek a minutu smažíme. Poté do hrnce přidáme mrkev a petržel nakrájené na menší kostičky a restujeme další...

Polévky

Polévka z červené čočky

Čočku propláchneme ve studené vodě, cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Do pánvičky si dáme trochu oleje a osmahneme na něm cibulku společně s česnekem. Zalijeme vývarem a přidáme čočku a nakrájené...

Polévky

Čočková polévka

Čočku namočíme nejlépe přes noc do studené vody, propereme a v nové vodě předvaříme asi 30 minut. Mezitím cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme nadrobno, brambory nakrájíme na kostičky, česnek...

Tip na recept

všechny recepty >

Plněná rajčata mletým masem

Rajčatům odkrojíme vrchní část a vydlabeme vnitřky. Na troše rozehřátého oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájený česnek a po 1 minutě mleté maso, které necháme orestovat a oddělíme...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Doporučené recepty

Pomazánky:

Pomazánka z červené čočky

Ve středním hrnci si rozehřejeme olivový olej a přidáme k němu najemno nakrájené jarní cibulky a papriku. Necháme chvíli orestovat, a potom přidáme nahrubo nastrouhané mrkve. Opět chvíli opékáme a přidáme červenou...

Hlavní jídla:

Čočkové karbanátky z červené čočky

Na olej dáme smažit nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel. Osolíme, opepříme a k zelenině přidáme kari koření. Za občasného míchání smažíme asi 5 minut do změknutí. Do jiného hrnce...

Přílohy:

Červená čočka jako příloha

Cibulku si nakrájíme najemno a necháme ji na másle zpěnit dozlatova. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a petržel a zhruba pět minut restujeme. Potom přidáme červenou čočku, loupaná rajčata a přidáme zhruba stejné...

Hlavní jídla:

Kaše z červené čočky a dýně

Dýni vydlabeme, nakrájíme na drobné kousky a vložíme na plech s pečicím papírem. Pokapeme olivovým olejem, přidáme nasekaný česnek, osolíme, opepříme a pečeme na 190 °C asi 30 minut do úplného změknutí. Mezitím si...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte