spektrumzdravi.cz

Aktuálně pro vás máme 1701 receptů

Dezerty

recept

Citronový koláč

Ingredience

polohrubá mouka: 200 g

moučkový cukr: 50 g

máslo: 120 g 

žloutek: 1 ks 

máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

Na krém: 

mléko: 500 ml

vanilkový pudink: 1 ks 

cukr: 4 PL 

máslo: 70 g 

žloutky: 2 ks 

šťáva a kůra z 1 citronu

Na sníh: 

bílky: 3 ks 

moučkový cukr: 6 PL 

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Léčivá potravina

Stupeň zdravosti:

Nedietní mňamka

Citronový koláč – recept

Mouku prosejeme, smícháme s cukrem a změklým máslem. Přidáme žloutek a na válu vypracujeme hladké těsto. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto vyválíme a přendáme do formy, domačkáme do okrajů a zbytek odkrojíme. Vidličkou propícháme, položíme na něj pečící papír a nasypeme fazole, aby těsto nevyběhlo a zůstalo rovné. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dorůžova (asi 15 minut). 

Mléko přivedeme k varu, trochu mléka si necháme stranou a rozmícháme v něm pudink. Puding vlijeme do vroucího mléka, přidáme cukr a citronovou šťávu i kůru. Uvaříme, do hotového pudinku přimícháme máslo a žloutky, chvíli povaříme. Necháme chladnout a mezitím si z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh.

Na předpečené těsto rozetřeme pudink a nahoru navršíme sníh. Teplotu stáhneme na 120 °C a citronový koláč do ní vložíme. Pečeme asi 20 minut, troubu vypneme, otevřeme a koláč necháme vevnitř pomalu vychladnout.

Hodnocení receptu:

Hodnotilo 0 lidí

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Tip na recept

všechny recepty >

Chřestová polévka z bílého chřestu

V hrnci rozehřejeme olej, na kterém orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Chřest zbavíme dřevnatých konců a nakrájíme ho na 2 - 3 cm velké kousky. Chřest přidáme k orestované cibulce a zalejeme horkým vývarem....

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Doporučené recepty

Ostatní:

Citrónová omáčka k rybě

V hrnci připravíme smícháním másla a mouky jíšku, kterou zalijeme vývarem a povaříme asi 15 minut. Ztlumíme teplotu, přilijeme smetanu a necháme pořádně prohřát. Osolíme a nakonec přidáme citronovou šťávu. Citronová...

Hlavní jídla:

Citronové kuře

Cibuli nakrájíme nadrobno, zázvor na tenké nudličky, nastrouháme kůru z citrónu a vymačkáme šťávu. Na troše oleje orestujeme cibuli, přidáme zázvor a citrónovou kůru a necháme rozvonět. Přidáme kuřecí prsa, která...

Dezerty:

Citronová babeta

Oddělíme žloutky od bílků, žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme ke žloutkům. Přimícháme také olej, šťávu a kůru z citronů....

Nápoje:

Limoncello

Z citronů odkrájíme kůru (pouze žlutou část) a vložíme ji do vyšší nádoby. Zasypeme cukrem, zalijeme alkoholem a vodou, nádobu zakryjeme kouskem alobalu a necháme 14 dní na temném a chladném místě. Jednou denně...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte