spektrumzdravi.cz

Aktuálně pro vás máme 1701 receptů

Přílohy

recept

Červená řepa s křenem

Ingredience

Pro kolik lidí vaříte?

červená řepa: {500} g

čerstvý křen dle chuti

ocet: {60} ml

cukr krystal: {1} PL

sůl: {0,5} KL

voda: {250} ml 

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:

Zdravé, neuděláte chybu

Červená řepa s křenem – recept

Červenou řepu ve slupce umyjeme, zbavíme ji kořínků nebo zbytků stonků. Vložíme do studené vody a téměř doměkka uvaříme. Vodu vylijeme a řepu necháme vychladnout, poté ji teprve oloupeme, nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme nahrubo či najemno podle chuti. Čerstvý křen očistíme a umyjeme, nastrouháme najemno a smícháme s řepou.

Připravíme si nálev. Vodu smícháme s octem, solí a cukrem, přivedeme k varu a poté necháme vychladnout. Červenou řepu s křenem zalijeme vlažným nálevem, vše důkladně promícháme a necháme odstát. Poté podle potřeby dochutíme cukrem, octem nebo křenem. Červená řepa s křenem musí mít sladkokyselou chuť.

Řepu s křenem naložíme do zavařovacích sklenic a nakonec dolijeme tekutinou, která nám zůstala v nádobě. Sklenice uzavřeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 °C. Skladujeme v chladu i několik měsíců. Pokud bychom červenou řepu s křenem nesterilovali, vydrží nám jen několik týdnů. V tomto případě ji však do sklenic musíme dávat studenou.

Červená řepa s křenem se podává jako salát k různým pokrmům podobně jako čalamádu nebo nakládané okurky.

Tip: Do červené řepy s křenem můžeme přidat také fenykl, který chuť salátu ozvláštní. Přidává se do nálevu při vaření.

Hodnocení receptu:

Hodnotilo 6 lidí

Přečteno: 1774x

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Podobné recepty

Přílohy

Salát z červené řepy syrové

Syrovou červenou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a promícháme s řepou. Přidáme zakysanou smetanu, sůl a citronovou šťávu a vše důkladně...

Tip na recept

všechny recepty >

Bliny neboli ruské lívance

V teplém mléce rozmícháme droždí, přidáme hladkou mouku a cukr, pořádně rozmícháme a necháme pod utěrkou v teple kynout. Poté přidáme špetku soli, žloutek, rozpuštěné máslo, zamícháme a necháme opět kynout. Z bílků...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Doporučené recepty

Hlavní jídla:

Hovězí jazyk s křenovou omáčkou

Hovězí jazyk dáme vařit do vody, přidáme sůl, cibuli, bobkový list a další koření. Poté uvařený jazyk opláchneme pod studenou vodou a oloupeme. Z oleje a mouky uděláme jíšku, vlijeme masový vývar, přidáme sůl, ocet,...

Předkrmy a chuťovky:

Carpaccio z červené řepy

Předehřejeme si troubu na 190 °C. Řepu před pečením omyjeme a zabalíme do dvou vrstev alobalu. Pečeme ji asi 1 hodinu doměkka. Řepa je upečená, jakmile jí lehce projde dřevěná špejle. Carpaccio z červené řepy...

Pomazánky:

Pomazánka z červené řepy

Červenou řepu oloupeme, okrojíme konce a nastrouháme na hrubém struhadle. Řepu promícháme s tvarohem, jogurtem a menší lžičkou oleje. Dochutíme solí a pepřem, zakápneme citronovou šťávou. Pomazánka z červené řepy...

Polévky:

Boršč bez masa

Pokrájíme si zelí i brambory na menší kousky a vaříme je společně ve vývaru asi 15 minut. Do jiného hrnce si dáme polovinu másla a podusíme na něm červenou řepu společně s octem, cukrem a rajčatovým protlakem. Na...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte