Pohanka je vhodná i pro bezlepkovou dietu. Už jste vyzkoušeli recepty z pohanky?

Pohanka je vhodná i pro bezlepkovou dietu. Už jste vyzkoušeli recepty z pohanky?

Pohanka je potravina, která se do jídelníčku zařazuje jako obilovina, ačkoliv je příbuzná spíše se šťovíkem nebo rebarborou, jelikož patří mezi tzv. pseudoobiloviny (sem patří i amarant a quinoa) čeledi rdesnovitých. Na našem území je známá již od 12. století a později se stala běžnou součástí staročeské kuchyně. Pohanka je výživná, chutná a levná potravina, nabízející širokou škálu možností využití a s celou řadou zdravotních benefitů i schopností předcházet nejrůznějším onemocněním.

Pohanka je oblíbená je zejména v Rusku a Polsku, a typická je také pro francouzskou kuchyni, kde se z pohankové mouky připravují slané palačinky s různými náplněmi, takzvané galettes, slaná obdoba typických sladkých crépes. Využití pohanky je široké, a to od pohankových vloček přes krupici až po pohankové slupky.

Původ pohanky a pohanka v českých zemích

Za oblast původního výskytu pohanky se označují Himaláje, kde se nacházejí lokality s vhodnými klimatickými i půdními podmínkami pro růst pohanky. Poté, co lidé pohanku začali pěstovat cíleně, se rozšířila do Číny a Indie, kde ji lidé znali již před 2 500 lety.

Na naše území se pohanka dostala ve 12. století a těšila se velké oblibě. V 16. století bývala údajně nejoblíbenější potravinou u nás, a ještě na konci 19. století byla běžnou součástí českého jídelníčku, kdy se z ní připravovaly pohankové kaše na sladko i na slano, používala se při pečení chleba či jako kroupy.

Ačkoliv je tradiční česká kuchyně chápána jako něco nezdravého a těžkého, opak je pravdou. Spousta lidí si pod českou kuchyní představí těžké hutné omáčky s knedlíky a zejména spoustu pokrmů z masa, avšak to je mylná představa. Maso bývalo pouze nedělní jídlo bohatých vrstev z přelomu 19. a 20. století, a například tradiční vepřo knedlo zelo bylo slavnostní nedělní jídlo bohatých, nikoliv každodenní běžné jídlo.

Ani bohatí totiž neměli každý den na talíři maso, ale převážně jen jednou či dvakrát týdně jako slavnostnější pokrm. Základ jídelníčku tvořily nejrůznější polévky a kaše na slano, a to zejména z pohanky nebo krup, jáhel, prosa a ovesných vloček. Kaše se různě ochucovaly česnekem, cibulí, houbami nebo i slaninou či škvarky, a podávaly se buď přímo uvařené, nebo zapečené v podobě nákypu.

Z pohanky se často připravovaly také sladké kaše s medem a čerstvým nebo sušeným ovocem, které bývaly tradičním pokrmem pro děti.

Postupem času však pohanka z jídelníčků vymizela a na výsluní se vrací až v poslední době, díky stoupajícímu zájmu o zdravou výživu a přírodní potraviny. A jelikož je pohanka přirozeně bezlepková, je nedílnou součástí i jídelníčku řady lidí trpících alergií na lepek či celiakií.

Pohanka a její vliv na zdraví

Pohanka je lehce stravitelná a připravené pokrmy z ní jsou ideální způsob, jak dodat tělu celou řadu prospěšných látek a minerálů.

  • Mezi největší výhody pohanky patří její vysoký obsah rutinu, díky kterému je lékem na cévy, kterým vrací pružnost. Polovinu denní potřeby rutinu pokryje pouhých 100g vařené pohanky nebo porce pohankového čaje. Účinky rutinu jsou znásobovány vitaminem C, proto je důležité k pokrmům z pohanky jíst syrovou zeleninu, a právě z tohoto důvodu je do pohankových čajů přidáván i šípek nebo pomerančová kůra.
  • Pohanka také posiluje imunitu a snižuje riziko infarktu a mozkové mrtvice.
  • Obsahuje 18 různých aminokyselin, vitamíny B1 a B2, E, C, a je zdrojem minerálních látek, jako je zinek, měď, selen a hořčík.
  • Reguluje krevní srážlivost a obsah cholesterolu v krvi, a hodí se při sklonu k praskání krevních kapilár, což značí snadná tvorba modřin.
  • V případě, že vás trápí červené žilky v oku, by vám pravidelná konzumace pohanky také mohla pomoci, stejně jako v případě že trpíte žaludečními a dvanáctníkovými vředy, které zklidňuje.
  • Pohanka je ideální také pro lidi se zažívacími potížemi a na posilnění a pročištění střev, a to zejména díky obsažené vláknině.
  • Ženám pohanka může pomoci i při silné a dlouhé menstruaci. Je vhodné ji zařazovat i při detoxikaci organismu.
  • Velmi důležitým vitamínem obsaženým v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky poškozené různými chorobami i nadměrnou konzumací alkoholu.
  • Dále pravidelná konzumace pokrmů z pohanky napomáhá odbourávání cholesterolu v krvi a snižuje vstřebávání cholesterolu z potravy, a výrazně usnadňuje léčbu hemeroidů.
  • Díky vysokému obsahu aminokyselin je pohanka vhodná také pro sportovce a osoby s vyšší fyzickou zátěží, a je ideální i jako součást redukčního jídelníčku při shazování přebytečných kilogramů.

A právě proto, že je pohanka zdrojem tolika prospěšných látek a vitamínů, je důležité je zachovat, čehož nejlépe docílíme tím, že ji nebudeme vařit, ale pouze zalijeme vařící vodou a necháme pod pokličkou nabobtnat.

Jaké jsou druhy pohanky a jak ji připravovat?

Běžně jsou k sehnání dva typy pohanky, a to mechanicky loupaná pohanka neboli lámanka, která má světlou barvu, a pohanka loupaná tzv. termicky, která je velmi tvrdá a tmavá.

Světlou pohanku lze připravovat pouhým spařením, čímž si zachová léčivé složky, případně namočením přes noc. Poměr vody a pohanky je stejný jako u rýže, čili na jeden díl pohanky přidejte dva díly vařící vody.

Tmavou pohanku je však nutno vařit, a to přibližně 10 – 20 minut ve zhruba dvojnásobném objemu vody, čímž bohužel dojde ke znehodnocení části cenných látek. Proto je vždy lepší dávat přednost světlejší, mechanicky loupané pohance, ve které zůstanou živiny zachovány.

Narazit můžete i na neloupanou pohanku s tvrdou slupkou - to je však semeno určené k setí, rozhodně ne na vaření!

Pohanka má spoustu možností využití, a běžně k sehnání je spousta surovin pro další přípravu pokrmů:

  • Loupané pohankové kroupy:
  • Jsou ideální na přípravu pohankového rizota, tradičního houbového kuby, nebo i jako příloha místo rýže (v tomto případě je nejlepší ji jemně ochutit kořením nebo alespoň osolit, případně pro ještě lepší chuť opéct na lžičce oleje).
  • Pohankové vločky:
  • Výborně se hodí na přípravu sladkých kaší, což je ideální nejen snídaňové jídlo. Vločky stačí povařit v mléce, případně i v sójovém, rýžovém nebo ovesném mléce či ovocné šťávě a podle libosti dochutit čerstvým nebo sušeným ovocem, oříšky či sypaným kokosem nebo dosladit medem, javorovým sirupem, kakaem či kouskem čokolády.
  • Pohanková krupice:
  • Stejně jako pohankové vločky, i krupice je vhodná na přípravu kaší. Příprava z krupice je rychlejší a kaše je jemnější. Pohanková krupice se prodává i v celozrnné variantě, a dá se využít i na přípravu domácích pudingů či k zahuštění polévek nebo omáček.
  • Pohanková mouka:
  • Oblíbené zpracování pohanky je v podobě mouky, která je k sehnání v různých variantách. Ideální je pro přípravu pohankových palačinek na sladko i na slano, které si oblíbí i jinak zarytí odpůrci zdravé stravy. Z pohankové mouky se dobře pečou také nejrůznější krekry, sušenky i moučníky, avšak je třeba mít na paměti, že pohanková mouka, která neobsahuje lepek, nikdy nenakyne tak dobře, jako mouka pšeničná, tudíž se hodí na přípravu hutnějších buchet a koláčů, ale kynuté pečivo z ní nevznikne.
  • Pohankové těstoviny:
  • Ve zdravých výživách i některých supermarketech se prodávají různé druhy pohankových těstovin, a to jak klasické, tak i soba nudle, typické pro asijskou kuchyni. Těstoviny nabízejí spoustu možností přípravy - na italský způsob s rajčatovou omáčkou či špenátem a sýrem, zapečené, se zeleninou, jako příloha k masu, nebo i na sladko - s máslem, cukrem a mákem nebo tvarohem.
  • Pohankové pukance:
  • Jde o obdobu rýžových burizonů. Dobře chutnají v jogurtu či jako součást müsli směsi.
  • Pohankové slupky:
  • Na zmar nepřijdou ani pohankové slupky, kterých by byla obzvlášť velká škoda, jelikož právě v nich je nejvíce rutinu. Z pohankových slupek a pohankových natí se dělají čaje. Ty však nedoporučují kojícím a těhotným ženám, protože mohou zvyšovat citlivost pokožky na světlo. Pohankové slupky se využívají také jako náplň léčivých polštářků nebo matrací.

 pohankové těstoviny

Pohanka a bezlepková dieta

 Lidé trpící alergií na lepek nebo celiakií jsou při nákupu potravin i návštěvách restaurací a kaváren značně omezeni. V současné době se ale situace zlepšuje a v supermarketech, restauracích a dokonce i kavárnách je výběr bezlepkových potravin stále větší, nesrovnatelný se situací před několika lety. Mnoho potravin je však vyrobeno tak, že byl z tradičních surovin odstraněn lepek a z nejrůznějších bezlepkových směsí, které jsou však zbytečně drahé a jejich chuť se přírodním surovinám nevyrovná. Výhoda pohanky je v tom, že je bezlepková přirozeně. Díky ní si tak mohou i lidé, kteří nemohou nebo nechtějí jíst lepek, pochutnat například na výborných palačinkách, těstovinách, nákypech, sladkých kaších nebo sušenkách a krekrech, aniž by měli pocit, že o něco přicházejí a že je jejich bezlepková dieta nějak výrazně omezuje.

Recepty z pohanky

Pohankové palačinky

Na 2 porce - přibližně 6 menších palačinek:

  • 100 g pohankové mouky (v případě, že používáte hrubou mouku z neloupané pohanky, je lepší část nahradit hladkou moukou)
  • 300 ml mléka
  • 2 vejce

Pohankové palačinky - recept

Suroviny důkladně smíchejte a opékejte na pánvi lehce potřené olejem. Dají se použít jak ve sladké variantě, například s medem a tvarohem nebo ovocnou marmeládou, tak i se slanou náplní, jako je špenát, šunka, sýr, nebo třeba houby či různé směsi s masem nebo tofu.

Zeleninové pohankové rizoto

Na 2 porce:

  • 150 g světlé pohanky
  • 300 ml vody nebo vývaru
  • špetka soli
  • česnek
  • cibule
  • pepř
  • lžička oleje
  • mrkev, cuketa, kukuřice, paprika či jiná libovolná zelenina

Zeleninové pohankové rizoto - recept

Několik hodin předem zalijte pohanku vařící vodou (případně vývarem pro ještě lepší chuť) a nechejte nabobtnat. Na oleji orestujte nakrájenou cibulku s česnekem a poté přidejte zeleninu a pozvolna duste do změknutí. Až bude zelenina měkká, smíchejte ji s pohankou a přidejte sůl a pepř. Lehce prohřejte a podávejte.

Pohanková kaše

Na 2 porce:

  • 100 g světlé loupané pohanky
  • 200 ml vody
  • cca 50 ml mléka (nebo rostlinného mléka - sojového, rýžového apod.)
  • skořice
  • rozinky
  • lžíce medu
  • sušené nebo čerstvé ovoce

Pohanková kaše - recept

Několik hodin předem zalijte pohanku vařící vodou a nechejte nabobtnat. Poté k ní přilijte mléko, přidejte skořicí, přisypte rozinky a prohřejte. Doslaďte medem nebo například javorovým sirupem a dozdobte ovocem či oříšky.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 24. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 29. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 30. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Entezopatie

Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Bylo mi doporučeno ať užívám fermentovanou rýži na snížení cholesterolu v krvi. Máte...

prací prostředky e shop

tam taky ráda objednávám. Líbí se mi, že je to eshop zamřěený celkově na ekologii a c...

prací prostředky e shop

taky si nemůžu vynachválit tu Tierra Verde :)
Zobrazit všechna témata

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Dovolená na jaře? Proč ne! Volno má blahodárný vliv na naše tělo a čistí mozek

Letní dovolená je takový evergreen. Rádi někam vyrazíme a plánujeme si ji často prakticky už zkraje roku. Je vlastně tradice, že vždy v létě někam odjedeme a odpočíváme. Ale co si udělat dovolenou třeba právě t...

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

Pořádně hořkou a poctivou kávu bez příměsí si jistě dá rád každý. Jsou ale dny, kdy si i tu kávu chceme trošku ozvláštnit. A třeba si i trošku více osladit život. V takovém případě přijde jistě vhod sirup do ká...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.