Ochutnejte vánoční punč, jaký se pil za první republiky

Ochutnejte vánoční punč, jaký se pil za první republiky

Adina Mandlová, Vlasta Burian, Hugo Haas, Lída Baarová. Na herecké hvězdy, které zářily za první republiky, není až tak těžké si vzpomenout. Málokdo ale ví, co se za první republiky jedlo a jaké recepty patřily u lidí mezi neoblíbenější. Dnes vám proto představíme dva recepty - a to na vánoční punč z období první republiky. Tak jak ho tehdejší hospodyňky připravovaly a muži milovali. Pokud vás zajímá období první republiky, přečtěte si, jak lidé slavili vánoce za první republiky a jaké vánoční recepty si připravovali. 

Čtěte také:

Sváteční přílohy k masu: Vyzkoušejte noky, lokše či gratinované brambory

Věděli jste, že punč jako takový, pochází z Indie? Odtud byl v 17. století přivezen do Anglie, kde si ho lidé velmi oblíbili a recept se brzy objevil i v dalších evropských i neevropských zemích. Punč můžeme připravovat alkoholický i nealkoholický. Jeho základem je ovoce nebo ovocná šťáva, kterou můžeme volit v závislosti na sezóně nebo momentální chuti. Do tradičního punče patří následujících 5 ingrediencí:

  • cukr 
  • alkohol
  • voda nebo jiná tekutina
  • koření nebo čaj
  • citrónová šťáva

CUKR

Tradiční vánoční punč se může připravovat z klasického bílého cukru, případně ze zdravější třtinové varianty. Běžně se jako základ pro punč také používá cukrový rozvar, který se vyrábí z vody a cukru. 

ALKOHOL

Původně se do punče přidávalo červené víno nebo brandy. Následně se začal používat i rum - a přesně takto nejčastěji známe vánoční punč i my. Do punče ale můžete směle přidat také tequillu, gin nebo jiný destilát. 

VODA

Aby se alkohol v punči naředil, je třeba použít nějakou tekutinu. V originálním receptu na punč, tak jak ho znali v Indii, bylo běžné přidávat vodu. Za první republiky ale hospodyňky běžně používaly mošt, při slavnostních příležitostech pak pomerančový džus. Dnes se můžeme setkat s přidáváním různých ovocných šťáv nebo sirupů. 

KOŘENÍ NEBO ČAJ

Vánoční punč je oblíbený nejen pro svou zahřívací schopnost, ale také pro svou opojnou vůni. Nejčastěji se do něj přidává osvědčená trojkombinace - badyán, skořice a hřebíček. Vyzkoušet můžete také variantu s vanilkou, ořechy a sušeným ovocem

CITRÓNOVÁ ŠŤÁVA

Klasický recept na punč vyžaduje citrónovou šťávu, která spolu s cukrem nápoj konzervuje a také slouží pro povzbuzení a oživení sladké chuti. V moderních receptech se do punče kromě citrónů přidávají také pomeranče, limetky nebo grepová šťáva

Vánoční punč můžete připravit zastudena i zatepla. Při silvestrovském veselení hosté spíše ocení studenou variantu s ledem, po návratu z venkovních radovánek je pak rozhodně lepší horká varianta punče. Servírovat ho můžete jako bowli, tedy v míse, ze které si každý sám nabírá. Případně klasicky ve džbánku a punč sami nalévat. 

Jablečný vánoční punč s rozinkami

Tento recept je skvělou variantou, jak pohostit vaše přátele během vánočních svátků nebo na Silvestra. Nápoj je chutný a může být také příjemně alkoholický, záleží, kolik přidáte rumu. Pokud naopak rum vynecháte, punč můžete směle dát dětem. Bude jim chutnat. 

Ingredience:

  • 100 ml cukrového sirupu (vyrobíme tak, že svaříme stejné množství vody a cukru)
  • 1 litr jablečného moštu (nedoslazovaného)
  • šťáva ze 2 citrónů
  • 2 jablka nakrájená na plátky
  • 1 pomeranč nakrájený na plátky
  • 3 skořice
  • 3 badyány
  • 6 hřebíčků
  • 1 lusk vanilky
  • 2 hrsti rozinek (předem naložených v rumu)
  • 200 - 500 ml kvalitního rumu podle chuti 
  • v případě studené varianty led

Jablečný vánoční punč s rozinkami - postup

Teplá varianta:

Všechny suroviny kromě rumu a rozinek smíchejte v hrnci a krátce pozvolna zahřejte v hrnci. Dětem dejte variantu bez alkoholu, pro dospělé přidejte rum a rozinky. 

Studená varianta:

Připravte si mísu nebo velký džbán a do ní dejte všechny ingredience kromě rumu a rozinek. Nechte odstát tak dlouho, jak máte čas, nejméně však 15 minut. Poté přidejte rum a rozinky a podávejte s ledem. 

Vánoční punč z první republiky (1)

Tradiční vánoční punč s pomerančem

Recept na tento vánoční punč je poměrně silný, neboť kombinuje jak červené víno, tak rum. Na konci receptu proto přidejte právě tolik vody, jak chcete mít nápoj silný. 

Ingredience:

  • 250 g cukru krystal
  • troška vody
  • 2 velké citróny
  • 2 skořice
  • 3 badyány
  • 3 hřebíčky
  • 500 ml červeného vína
  • 300 ml rumu
  • 400 - 600 ml horké vody 
  • ovoce na ozdobení do sklenic

Tradiční vánoční punč s pomerančem - postup

Do hrnce si nasypejte cukr, přidejte vodu tak, aby byl cukr potopený a na mírném plamenu směs zahřívejte, dokud vám nevznikne cukrový rozvar (cukr se rozpustí ve vodě). Poté přidejte šťávu ze dvou citrónů, koření a víno a směs zahřívejte, dokud nebude teplá. Punč ale zbytečně dlouho nevařte, abyste nepřišli o alkohol. Stáhněte plamen, přidejte rum a horkou vodu podle chuti a podávejte. Do každé sklenice dejte nakrájené ovoce na ozdobu. 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 24. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 29. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 30. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Entezopatie

Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Bylo mi doporučeno ať užívám fermentovanou rýži na snížení cholesterolu v krvi. Máte...

prací prostředky e shop

tam taky ráda objednávám. Líbí se mi, že je to eshop zamřěený celkově na ekologii a c...

prací prostředky e shop

taky si nemůžu vynachválit tu Tierra Verde :)
Zobrazit všechna témata

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Dovolená na jaře? Proč ne! Volno má blahodárný vliv na naše tělo a čistí mozek

Letní dovolená je takový evergreen. Rádi někam vyrazíme a plánujeme si ji často prakticky už zkraje roku. Je vlastně tradice, že vždy v létě někam odjedeme a odpočíváme. Ale co si udělat dovolenou třeba právě t...

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

Pořádně hořkou a poctivou kávu bez příměsí si jistě dá rád každý. Jsou ale dny, kdy si i tu kávu chceme trošku ozvláštnit. A třeba si i trošku více osladit život. V takovém případě přijde jistě vhod sirup do ká...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.