Návod, jak na zavařování broskví - se slupkou i bez slupky

Návod, jak na zavařování broskví - se slupkou i bez slupky

Složité dilema? Se slupkou, nebo bez ní? Zavařování broskví je jednoduché, různorodé a my vám ukážeme jak na to. Nemáte-li zavařovací hrnec, nevadí, pomůžeme si v obyčejné horkovzdušné troubě. A všechna dilemata vystřídá v zimě jedno jediné: je lepší broskev samotná, nebo ten sladký sirup ve skleničce? Oboje!

Čtěte také:

Podrobný návod, jak na zavařování třešní - v troubě i v hrnci

Tradiční zavařování broskví - se slupkou i bez slupky

Při zavařování broskví je důležitá kvalita broskví, měly by být zralé, ale stále ještě pevné. Při manipulaci, vyndávání pecek a případném loupání je třeba s nimi zacházet opatrně, aby se co možná nejméně pomačkaly. Pomačkaná část se velmi rychle kazí a může pak zapříčinit plesnivění kompotu. Přečtěte si také další souhrnné tipy, jak na zavařování

TIP: Chcete-li broskvový kompot s lehkou mandlovo nahořklou příchutí, dejte do každé skleničky jednu polovinu broskve i s peckou. Nebo jednoduše do každé skleničky jednu pecku z předchozích vyloupaných broskví přidejte.

Zavařování broskví bez slupky

  • Na 5 broskví střední velikosti počítejme asi 20 dkg cukru. Pokud chcete kompot zalívat už cukerným roztokem. Podle chuti a kyselosti broskví.

CUKERNÝ ROZTOK

Sladký: 25 dkg cukru na 600 ml vody

Střední: 17 dkg cukru na 600 ml vody

Jemný: 11 dkg cukru na 600 ml vody

  • Broskve omyjeme, necháme oschnout a rozpůlíme. Chceme-li je loupat a nejde to snadno, pomůžeme si vložením plodů na 30 vteřin do vroucí vody.
  • Do vyhřátých vysterilizovaných sklenic vložíme pečlivě poloviny broskví, zasypeme cukrem a teplou převařenou vodou, nebo cukerným roztokem, aby vše bylo zcela ponořené.
  • Sem tam se sklenicemi klepneme o stůl, aby vyšly zbytečné bublinky vzduchu a zašroubujeme, zavíčkujeme.
  • Sterilizujeme při 85 °C asi 35 minut v zavařovacím hrnci, poté vyndáme, otočíme dnem vzhůru a po zchladnutí uložíme.
  • Vyzkoušejte také další recept na zavařování broskví

Zavařování broskví v troubě

Zvládne to i začínající hospodyňka. Máte-li horkovzdušnou troubu, je úspěch zcela zaručen. Cirkulace vzduchu ventilátorem zaručí, že skleničky budou prohřívány rovnovměrně. Jak na to?

  1. Připravte si sklenice s broskvemi podle základního receptu na zavařování broskví.
  2. Předehřejte troubu na 250 °C a zatím si připravte starší utěrku a vyšší plech či zapékací mísu.
  3. Utěrku rozložte na dno vyššího plechu nebo mísy a zalijte vodou tak, aby byla ponořena a nad ní ještě bylo cca 3 – 4 cm vody.
  4. Naskládejte na ni sklenice s kompotem.
  5. Snižte teplotu na 150 °C a nechte „zavařovat“ 30 – 35 minut.
  6. Poté vypněte troubu a nechte ještě 30 minut dojít.
  7. Je hotovo, sklenice vytáhněte, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

zavařování broskví2

Zavařování broskví se slupkou

Příprava kompotu z oloupaných i neoloupaných broskví se v zásadně neliší, v potaz musíme však vzít dvě věci:

  • Chloupky snáze nachytávají nečistoty, takže broskve zamýšlené k zaváření se slupkou musí být perfektně čisté a bez vad a omačkaných skvrn
  • Chuť broskví se slupkou je v kompotu výraznější, stojí to za to! A navíc broskvička se slupkou snáze drží tvar a nerozváří se tak snadno. Zavařování broskví můžete přizpůsobit vašim individuálním chutím. 

Zavařování broskví není to pravé? Zkuste pyré i amareto

Máme pro vás ještě dva perfektní tipy na uchování broskvového kouzla na zimu. Oblíbené je mražení a uchování v alkoholu. Slibujeme, tepla se ani nedotknete! Jeden recept je ryze zdravý a na zimu, druhý zase hříšný a tak trochu vánoční a rozhodně není pro děti.

Mražené broskvové pyré

Chcete-li broskve mrazit, doporučujeme z nich udělat rovnou pyré a mrazit jednotlivé porce. Hodí se pak skvěle třeba do smoothie nebo do různých ovocných krémů. Mrazíte-li celé poloviny broskví, počítejte s tím, že po rozmrznutí budou mít měkkou, kašovitou konzistenci.

Amareto broskve

Oloupané broskve povařte s cukrem podle chuti asi 1 – 2 minuty na mírném ohni, aby změkly, ale ještě držely tvar a naplňte jimi do poloviny vysterilizované skleničky. Druhou polovinu dolijte likérem typu amareto. Nechte 14 dní v chladničce uležet.

Zavařování ovoce - přečtěte si další články

Zavařování třešní



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 25. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 29. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 30. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 01. 05. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? ...

Entezopatie

Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Bylo mi doporučeno ať užívám fermentovanou rýži na snížení cholesterolu v krvi. Máte...

prací prostředky e shop

tam taky ráda objednávám. Líbí se mi, že je to eshop zamřěený celkově na ekologii a c...

prací prostředky e shop

taky si nemůžu vynachválit tu Tierra Verde :)
Zobrazit všechna témata

Jak vybrat nejúčinnější šampon proti lupům?

Říká se, že lupy trápí až polovinu populace. Kdo se s nimi setkal, potvrdí, že lupy dokáží pěkně znepříjemnit život. Na oblečení se objevují nevzhledné bílé částečky, svědění a drbání hlavy je velmi obtěžující....

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Dovolená na jaře? Proč ne! Volno má blahodárný vliv na naše tělo a čistí mozek

Letní dovolená je takový evergreen. Rádi někam vyrazíme a plánujeme si ji často prakticky už zkraje roku. Je vlastně tradice, že vždy v létě někam odjedeme a odpočíváme. Ale co si udělat dovolenou třeba právě t...

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

Pořádně hořkou a poctivou kávu bez příměsí si jistě dá rád každý. Jsou ale dny, kdy si i tu kávu chceme trošku ozvláštnit. A třeba si i trošku více osladit život. V takovém případě přijde jistě vhod sirup do ká...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.