Lišák ryšavý /Hydnum rufescens/

img
02. 12. 2011 Přečteno: 3263x

▪ Lišák ryšavý - vzhled

Klobouk mívá 3 – 8 cm, nejprve je sklenutý, později prohloubený, zprohýbaný a na ostrém okraji zvlněný. Zpočátku je sametový, potom lysý a hladký, hnědo-oranžový nebo rezavě červený. Ostny dlouhé asi 0,5 cm jsou žlutooranžové, někdy se sbíhají na třeň.


Třeň má rozměry 3 – 7 x 1 – 2 cm, je hladký, bělavý, na otlačených místech žloutne.

Dužnina je tvrdá a křehká. Lišák ryšavý mívá dužninu bělavě nažloutlou až rezavě červenou. Je bez vůně, s mírnou nebo nahořklou chutí.

▪ Lišák ryšavý - výskyt

Roste nehojně, zejména v bukových porostech, na okrajích cest. Nejčastěji můžeme tuto houbu nalézt od července do listopadu.

▪ Lišák ryšavý - vliv na zdraví

Množství vitamínů se v různých houbách liší. Všechny obsahují karoten, provitamín A, vitamín B1 a B2, také menší množství vitamínu E, D, K, PP. Obsahují také důležité minerální látky a stopové prvky: vápník, draslík, sodík, fosfor, železo, mangan a měď. Je však také pravdou, že houby vstřebávají z okolní půdy a ovzduší i nežádoucí prvky, jako je arzén, rtuť a olovo. Proto houby nesbíráme v místech, kde by v půdě mohl být vyšší výskyt těchto prvků. Vyhýbáme se místům poblíž komunikací, průmyslových podniků, v místech spadu z tepelných elektráren a podobně.

▪ Lišák ryšavý - možnosti využití

Tato houba patří mezi nelupenaté. Lišák ryšavý je jedlý, použitelný především do směsí, pokud nejsou její plodnice nahořklé. Plodnice se dají zaměnit s podobným lišákem zprohýbaným (Hydnum repandum), který má širší klobouk a je světlejší, zbarvený do žluta.

▪ Lišák ryšavý - recept

Hovězí polévka s houbovými nočky

1 a 1/2 l hovězího vývaru
60 g sádla
malá cibule
lžička petrželky
150 g hub
sůl, pepř, majoránka
3 stroužky česneku
30 g másla
3 starší žemle
3 dl mléka
40 g strouhanky
2 vejce

V hrnci na rozehřátém sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli s jemně nasekanou petrželkou, dáme do misky a necháme vychladnout. Potom cibulku utřeme s vejci, k tomu přidáme omyté, sítem protřené klobouky hub, mletý pepř, majoránku, česnek utřený se solí, máslo a v mléce namočené, dobře vymačkané a sítem protřené žemle. Nakonec do směsi vmícháme strouhanku a necháme asi půl hodiny odpočinout. Ze směsi tvoříme lžičkou nočky, vkládáme je do vařící slané vody a asi 5 minut je povaříme. Uvařené nočky rozdělíme na talíře, zalijeme připraveným vývarem a zasypeme petrželkou.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Muchomůrka červená /Amanita muscaria/

Klobouk muchomůrky červené může mít průměr 8 - 20 cm. Je nejdříve polokulovitý, později sklenutý, ve stáří rozložený, někdy až mírně miskovitý s…

Muchomůrka porfýrová /Amanita porphyria/

Klobouk je široký 4 - 7 cm. Muchomůrka porfýrová je obdařena kloboukem v mládí kuželovitě zvonovitým, později rozloženým, s rovným a hladkým okrajem,…

Vláknice kuželovitá /Inocybe fastigiata/

Klobouk 3 – 7 cm, kuželovitý nebo nízce sklenutý, s výrazným hrbolkem, pokožka na temeni lysá, na okraji s odstávajícími vlákny, jinde vrostle…

Čirůvka mýdlová /Tricholoma saponaceum/

Klobouk 5 – 12 cm, v mládí zvoncovitý nebo polokulovitý, později nízce sklenutý, s okrajem často laločnatým a dlouho podvinutým (ve stáří ostrým…

Čirůvka žíhaná /Tricholoma virgatum/

Klobouk má čirůvka žíhaná široký 3 – 9 cm, kuželovitý až široce zvoncovitý, s nápadným, ostrým, vzácně zaobleným hrbolkem, hladký, vrostle černavě…

Čirůvka kravská /Tricholoma vaccinum/

Klobouk má čirůvka kravská široký 3 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý, později nízce sklenutý, plochý až vmáčklý, dosti dlouho s podvinutým okrajem a…

Čirůvka střechovitá /Tricholoma imbricatum/

Klobouk má čirůvka střechovitá 4 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý až téměř polokulovitý a na okraji podvinutý, později nízce sklenutý nebo plochý a s…

Čirůvka prstenitá /Tricholoma fracticum/

Klobouk má čirůvka prstenitá široký 5 – 13 cm, v mládí polokulovitý, později více sklenutý, až témě plochý, do dočasné dospělosti s výrazně…

Závojenka olovová /Entoloma sinuatum/

Klobouk má závojenka olovová v průměru 5 - 20 cm, v mládí je polokulovitý až kuželovitý, pak sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý a…

Muchomůrka zelená /Amanita phalloides/

Klobouk o průměru 6 – 16 cm je zprvu sklenutý, posléze ploše rozložený, hladký, lesklý, radiálně vláknitý, tence a měkce masitý. Zabarvení klobouku…

Muchomůrka tygrovaná /Amanita pantherina/

Klobouk je o průměru 6 - 10 cm, polokulovitý, pak sklenutý, ve stáří plochý. Okraj je často (ale ne vždy) hřebenitě rýhovaný. Povrch klobouku je…

Smrtelně jedovaté houby

Pozitivní dojmy z houbaření může pokazit spousta situací. Tou nejzávažnější je určitě konzumace smrtelně jedovaté houby. Toxiny, které v sobě…