img

Domácí sirup na kašel vás postaví na nohy. Zkuste tyto 4 jednoduché tipy

Domácí sirup na kašel bude mít stejně tak dobrý účinek, jako kupované produkty z lékárny. Kromě toho je čistě přírodní, a tak nijak nezatíží váš organismus. Lze jej jednoznačně zařadit mezi produkty lidového léčitelství, které měly v oblibě naše babičky a prababičky. Navraťte se opět k přírodě a objevte její sílu.

Kromě jiného je domácí sirup na kašel ve většině případů vhodný i pro děti. A můžete si být jistí, že u jeho konzumace se nebudou ušklíbat. Přinášíme vám čtyři tipy, které podpoří nejen léčbu urputného kašle, ale také zachutnají. Vyberete si ten tymiánový, česnekový, klasický jitrocelový, nebo rýmovníkový?

Domácí sirup na kašel: Objevte sílu aromatického tymiánu

Tymián je nejen oblíbenou bylinkou při vaření pokrmů. Připravíte z něj i účinný a lahodný domácí sirup na kašel. Jeho účinky jsou více než skvělé. Tato bylinka má přirozeně antibakteriální a antiseptické vlastnosti. K výrobě sirupu budete potřebovat tyto suroviny:

Čtěte také:

Recept na bezový sirup, díky kterému nebudete celý rok nachlazení

  • sušený tymián (může být i čerstvý v množství čtyř snítek): 1 balení
  • třtinový cukr: 200 gramů
  • studená voda: 200 mililitrů

Do menšího rendlíku nalijte dvě deci vody a nasypte do tekutiny rovněž třtinový cukr a sušený tymián (nebo vložte čerstvý). Vše na středním plamenu asi tři minuty povařte. Poté směs odstavte a nechte přikryté louhovat alespoň 12 hodin. Druhý den domácí sirup na kašel z tymiánu přeceďte před jemné sítko do suché a čisté sklenice, uzavřete a skladujte v lednici. Konzumujte v případě potřeby lžičku roztoku 3x až 4x denně. Možné je sirupem osladit i bylinkový čaj.

Domácí sirup na kašel: Přírodní antibiotikum v podobě česneku

Jistě jste se setkali s přírodními produkty z česneku, které slibují léčivé účinky. Česnek byl a stále je sám o sobě velice žádaný v lidovém léčitelství. Je považován za silné přírodní antibiotikum a dokáže posílit imunitu. Domácí sirup na kašel s česnekovou příchutí vyrobíte z těchto ingrediencí:

  • 16 stroužků česneku
  • 400 gramů přírodního medu
  • 400 mililitrů jablečného octa

Příprava tohoto přírodního léčivého produktu je velice jednoduchá. Nemusíte totiž nic vařit. Stačí, když prolisujete všechny loupané česnekové stroužky do sklenice, pak přidáte jablečný ocet, přírodní med a vše pomocí tyčového mixéru řádně rozmělníte a propojíte. Tak vám v několika vteřinách vnikne blahodárný domácí sirup na kašel. Ten je vhodné konzumovat v množství dvou malých lžiček, které rozpustíte a rozmícháte ve sklenici vody. Ideální doba k popíjení nápoje je ráno nalačno. Doba použitelnosti sirupu je cca 5 dní. Uchovávejte v chladničce.

Domácí sirup na kašel připravíte z jitrocele.

Domácí sirup na kašel: Voňavý a léčivý jitrocel

Kdo by neznal jitrocelový sirup. Populární je při léčbě kašle hlavně u dětí. Nejen, že pomáhá k odhlenění, ale také skvěle chutná. Pokud vám na zahrádce roste zázrak přírody zvaný jitrocel, použijte jej v lidovém léčitelství. Domácí sirup na kašel připravíte z těchto surovin:

  • cca 90 až 100 lístků jitrocele kopinatého
  • 1 a ½ kilogramu ideálně třtinového cukru
  • 800 ml až 1 litr studené vody
  • 1 čerstvý citron

Začněte tím, že si svaříte jitrocelové listy ve vodě po dobu 20 až 30 minut. Pokud se značná část tekutiny odpaří, doplňte ji dle potřeby. V další fázi je potřeba nechat rostlinu vylouhovat asi hodinu až dvě. Nakonec domácí sirup na kašel dokončete tak, že roztok scedíte, dosladíte třtinovým cukrem, zakápnete citronovou šťávou a zahřejete ne na víc než 80 °C. Hotovou směs přelijte do suchých a čistých sklenic, zavíčkujte a uložte v lednici. Konzumujte dle potřeby samotné v množství tří lžiček denně. Možné je sirup použít i do čaje.

Domácí sirup na kašel: Bylinkový zázrak z rýmovníku

A na závěr pro vás máme domácí sirup na kašel z rýmovníku. Kromě toho, že pomůže s vykašláváním, urychlí i léčbu rýmy a chřipky obecně. K jeho přípravě si obstarejte tyto suroviny:

  • 30 až 40 čerstvých listů z rýmovníku
  • 1 kilogram ideálně třtinového nebo hnědého cukru
  • 1 bio citron
  • cca 200 až 400 mililitrů vody

Nejprve si dejte vařit do varné konvice menší množství vody. Mezitím si natrhejte lístky rýmovníku a vložte je do menšího hrnce. Pak přidejte i kolečka omytého bio citronu, přelijte horkou vodou (aby bylo vše ponořené) a hrnec přikryjte. V této fázi se musí ingredience louhovat zhruba 12 hodin. Další den tekutinu důkladně přeceďte přes jemné sítko a povařte spolu s třtinovým cukrem do hustější konzistence. Domácí sirup z rýmovníku přelijte do uzavíratelných skleniček a uchovávejte v chladničce. Užívejte produkt v množství jedné lžičky denně.

Autor článku: Iveta Berezkinová

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Blogeři

Pilsner Urquell den...

Dneska jsem dostala znamení shůry. Jeden nejmenovanej dopravce potravin až domů mi dovezl nákup a co jsem v něm jenom nenašla! Místo dvanácti plzeňskejch piv jsem měla v tašce osmnáct krásnejch kousků! Tímto díky za šestipack navíc! Aspoň nějaká radost v tomhle potemnělym žití. Moje alkáčský buňky zajásaly a už to nasávám. Je to jasný, střízlivá usínat nebudu...