Pěstování a skladování zeleného čaje

Pěstování zeleného čaje

Zelený čaj nemusíme pouze kupovat, můžeme si vypěstovat svůj vlastní. Budeme si jistí jeho původem, ušetříme nějakou tu korunu a k tomu budeme mít zásoby zeleného čaje přímo po ruce. Díky příznivým účinkům nám jen prospěje a na jaře obroste bílými kvítky s krásnou vůní.

Co bychom měli před pěstováním čajovníku vědět?

  • Pro pěstování čajovníku nám stačí větší balkon.
  • Potrvá tři roky, než rostlinka začne dávat použitelné lístky.
  • Z čajovníku si uděláme nejen zelený čaj, ale i čaj černý anebo oolong.
  • Keřík je nutno zastříhávat, aby měl výšku 1 až 2 metry. 

Jak na to? 

  1. Pořídíme si semínka Camellia sinensis neboli čajovníku čínského. Semínka necháme naklíčit a až z nich budou menší rostlinky, můžeme je zasadit. Druhou variantou je pořídit si rovnou rostlinu. Tu pro co nejlepší výsledky pěstujeme jeden rok doma a až poté ji přesuneme ven.
  2. Pro pěstování čajovníku ze semínek je na 24 až 48 hodin namočíme do misky s vodou. Měly by být ve vodě úplně ponořené.
  3. Nachystáme větší misku. Pokud budeme chtít vypěstovat rostlinek více, do jedné misky by měly přijít dvě až tři semínka čajovníku.
  4. Semínka pokropíme vodou, pár minut počkáme a nasypeme na ně vermikulit. Dáme je na teplé a slunné místo, ideálně přímo pod okno.
  5. Takto je necháme 6 až 8 týdnů. Každý den kontrolujeme, že je vermikulit vlhký. Pokud je suchý, zalijeme jej, ale nepřeléváme. Ideální je postřikovač na rostliny.
  6. Rostlinky připravené na zasazení by měly mít kořínky a pučet třemi až čtyřmi lístky.
  7. Připravíme si prostor, kde budeme čajovník pěstovat. Zatímco menším rostlinkám stačí květináč, dospělá rostlina potřebuje zhruba 1 metr čtvereční.
  8. Čajovník potřebuje suchou a písčitou půdu s vyšší kyselostí.
  9. Pravidelně jej kropíme a až rostlinka povyroste, zaléváme. Pokud máme možnost, až bude čajovník větší, přesadíme jej na záhonek do polostínu.

Skladování zeleného čaje

Zelený čaj skladujeme v uzavíratelné a vzduchotěsné nádobě, ideálně na suchém místě. Tak máme jistotu, že se k čaji nedostane vlhkost ani škůdci. Ideálně by měl být mimo přímé sluneční záření.

Zelený čaj, který se nechal odstát příliš dlouho, může obsahovat karcinogenní látky.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Matcha zmrzlina

Vanilkový lusk podélně rozpůlíme a špičkou nože seškrábneme semínka. Mléko, smetanu, zrníčka i lusk přivedeme pozvolna k varu a ihned odstavíme. Necháme asi 15 minut chladnout a poté odstraníme lusk. Žloutky...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte